REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Primarul Hârşovei acuză Ministerul Agriculturii şi Apele Române că nu se preocupă de miile de hectare inundate

Primarul Hârşovei acuză Ministerul Agriculturii şi Apele Române că nu se preocupă de miile de hectare inundate

Replica API 18 aprilie 2013 | 00:00 93

Infiltraţiile în zona îndiguită

Infiltraţiile în zona îndiguită

Hidrologii au prelungit, miercuri, până săptămâna viitoare, avertizările Cod Galben şi Cod Portocaliu de inundaţii, valabile pe Dunăre - aval Porţile de Fier, pe raza a 11 judeţe. În intervalul 17 aprilie, ora 18:00 - 24 aprilie, ora 18:00, se vor consemna creşteri ale debitelor şi nivelurilor, cu depăşiri ale cotelor de apărare pe Dunăre. Având în vedere situaţia hidrologică actuală, prognoza debitelor pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) şi evoluţia debitelor defluente de la Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie /S.H.E.N./ Porţile de Fier, se menţine Codul Galben pe Dunăre, pe sectoarele Zimnicea-Hârşova şi aval Brăila, precum şi pe braţul Borcea (Călăraşi-Vadu Oii) - judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi şi Tulcea.

De asemenea, hidrologii menţin avertizarea Cod Portocaliu de inundaţii pe fluviu, sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier - Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia), pe raza judeţelor Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi pe sectorul Hârşova-Brăila (sector îndiguit), precum şi pe braţele Dunării (judeţele Constanţa, Brăila şi Tulcea). În judeţul Constanţa, probleme se înregistrează la Hârşova. "Problemele sunt reprezentate de infiltraţiile din zona îndiguită, spre podul Giurgeni-Vadu Oii, unde circa 1.000 de hectare sunt deja inundate, unele sunt sub ape şi sigur că ne-am alarmat cu privire la influenţa acestor infiltraţii asupra celor 120 de locuinţe din satul Vadu Oii. Până acum am avut concursul prefectului privind pornirea unei staţii de desecare din incintă, dar n-a fost suficient. Am făcut o nouă adresă, o singură staţie nu face faţă, pentru că ea efectiv în două zile a rămas fără apă, deci trebuie pornite ambele staţii, care să meargă în tandem şi să aibă efect", a declarat, pentru "Replica", primarul oraşului Hârşova, Tudorel Nădrag.

"Canalele de desecare de fapt inundă parcelele"

Edilul s-a arătat îngrijorat şi de lipsa de interes de la nivel central pentru miile de hectare inundate. În comuna Ciobanu, situată la 5 km de Hârşova, alte 1.000 de hectare sunt inundate, iar la Gârliciu, 2.000 de hectare - anunţă primarul din Hârşova. "Sper să beneficiem în continuare de concursul autorităţilor. Mă îngrijorează că de la nivel central nu se dă nici o atenţie miilor de hectare inundate şi nu numai în zona noastră, deşi numai aici sunt aproximativ încă 1.000 la Ciobanu, încă 2.000 la Gârliciu ş.a.m.d. Ministerul Agriculturii şi Apele Române ar trebui să ia măsuri, pentru că, până la urmă, pe miile acestea de hectare s-ar produce grâu care ar fi o creştere a avuţiei naţionale, dar nu există nici o preocupare. Am înţeles că se merge pe un ordin mai vechi, prin care agenţii economici sunt obligaţi să suporte contravaloarea lucrărilor de desecare, lucru care este imposibil", a mai adăugat, pentru "Replica", Tudorel Nădrag. Canalele de desecare au devenit canale de inundare, este de părere primarul Hârşovei, care a atras atenţia asupra faptului că miile de hectare inundate ar fi putut să ajute la ridicarea venitului naţional. "Este păcat că miile acestea de hectare ar putea să producă pâine pentru ţară sau pentru export, care ar conduce şi ele la ridicarea venitului naţional. Înţeleg că asta e politica naţională, deocamdată se dă importanţă doar oamenilor şi locuinţelor, şi mai puţin terenurilor agricole. La ora actuală, în cadrul celor 1.000 de hectare de culturi, canalele de desecare de fapt inundă parcelele, deci şi-au schimbat rolul, nu mai sunt de desecare, sunt de inundare. Dacă am fi gospodari şi dacă Guvernul ar vrea să producă prin miile acestea de hectare ceva pentru bogăţia sau sărăcia acestei ţări, ar putea să ia măsuri, dacă nu, asta e, le lăsăm să se distrugă", a conchis Nădrag. Întrebat dacă după avertizările de Cod Galben şi Portocaliu emise de meteorologi există posibilitatea unor noi inundaţii, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, George Papari, a răspuns: "Nu. După ultima evaluare, nu am întâlnit situaţii deosebite, cotele apelor sunt staţionare, nu am avut creşteri în nici o zonă".

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367