REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Primele turbine eoliene din România, demontate la Târguşor. Primarul Dragu: Probabil aveau datorii

Primele turbine eoliene din România, demontate la Târguşor. Primarul Dragu: Probabil aveau datorii

Replica API 12 august 2015 | 00:00 355

Au rupt piscica-n două. Jucătorii de pe piaţa energiei alternative atacă Guvernul

Au rupt piscica-n două. Jucătorii de pe piaţa energiei alternative atacă Guvernul

Premieră în România! Nouă turbine eoliene din comuna constănţeană Târguşor vor fi demontate. Decizia celor de la Monsson Group şi Vestas, unii dintre cei mai activi jucători de pe piaţa energiei alternative, nu ar fi decât un “joc de glezne”. În timp ce Monsson a explicat marţi, prin intermediul unui comunicat de presă, că decizia a fost luată în urma reglementărilor legislative adoptate de Guvern în ultimii doi ani și a incertitudinii din piața de energie regenerabilă, primarul comunei Târguşor, Dumitru Dragu, are o cu totul altă variantă.

“Se înţelege greşit şi vă explic din ce ştiu eu ce se întâmplă în momentul de faţă. Monsson, probabil, avea o datorie faţă de Vestas. Într-un business sunt doi parteneri. În momentul în care unul din ei se retrage, celălalt rămâne pe poziţie. Monsson rămâne pe poziţie. Vestas, investitorul care a venit cu centralele, eolienele respective, îşi ia partea lui. Monsson, după ce Vestas îşi ia eolienele şi pleacă, montează altele în locul lor. Probabil, ca parteneri, nu s-au înţeles la bani. (…) Doar nouă bucăţi vor fi demontate, iar Monsson aduce altele. Pe cele de la Vestas scria: “made în China”. Vă daţi seama că nu se modifică ”, a declarat, pentru “Replica”, Dumitru Dragu, primarul comunei constănţene Târguşor.

Administraţia locală aşteaptă ca lucrările la parc să fie gata pentru a putea încasa impozitul. “Se impozitează stâlpii şi fundaţia. Diferă de la parc la parc. Se încasează 1,5 din valoarea de impozit declarată de ei pe construcţie, nu şi pe vârful cu paleţi. Clădire se consideră numai fundaţia şi turnul. Atât. Dispozitul care produce curent şi elicea aceea este considerată altceva. Vorbim de un milliard lei vechi de eoliană. Parcul nu este gata. Acolo încă se lucrează.

Parcul este prevăzut cu 80 de eoliene, dar aproximativ 30 sunt funcţionale. (…) Cei care le-au pus în funcţiune au venit şi au plătit. În perioada următoare va avea loc recepţia lucrărilor şi în cazul celorlalte. Din momentul recepţiei se ia în considerare şi plata. Eu vreau cât mai repede. Ar fi mai bine pentru noi, dar media pentru impozit, pentru o eoliană funcţională, este undeva între 50.000 şi 100.000 de lei. Să dea Dumnzeu să termine odată, să primim şi noi bani”, a declarat edilul.

Monsson Group, deţinută de omul de afaceri Emanuel Muntmark, spune că a hotărât, împreună cu partenerii din proiect, demontarea turbinelor eoliene din CEE Târgușor, de 27 MW, din județul Constanța, însă va păstra intactă infrastructura parcului eolian și stația de transformare, o decizie în legătură cu viitorul investiției urmând să fie luată în câteva luni. Parcul eolian de la Târgușor are o capacitate totală de 27 MW, a fost instalat în 2012, dar nu a fost niciodată pus în funcțiune, pe fondul contextului legislativ nefavorabil investițiilor în domeniu.

“Din păcate, schimbarea majoră a legislației energiilor regenerabile nu mai permite proiectului să se mai încadreze în parametrii economici estimați inițial, devenind nefezabil din punct de vedere financiar. Astfel, s-a decis demontarea turbinelor eoliene”, se spune în comunicat. Dezvoltatorul privat de parcuri eoliene atrage atenția asupra faptului că, deși în Europa energia regenerabilă este prioritară pe agenda guvernelor, în România, aceasta a fost lăsată la urmă.

“Ne aflăm, astfel, în ipostaza total nedorită de noi de a fi generatorii unei noi premiere în România - și anume să demontăm primele turbine eoliene, din cauza contextului economic nefavorabil. În aceste condiții de piață, Monsson Group analizează decizia de a-și reorienta investițiile și capitalul în alte țări din Uniunea Europeană și nu numai”, afirmă reprezentanții companiei.

Reprezentanţii asociaţiilor din industria regenerabilelor semnalează că în ultimele luni au fost puşi în faţa unei situaţii fără precedent: pe Piaţa Certificatelor Verzi (PCV) nu s-a tranzacţionat nici un certificat verde la ultimele două sesiuni şi susţin că principala cauză a acestei situaţii este reducerea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi. “Situaţia este alarmantă.

Reducerea cotei în 2014 şi în 2015 şi menţinerea acesteia în continuare la un nivel scăzut de 12,15% faţă de 17% cât era stabilit în Legea 220, generează un excedent uriaş de certificate verzi care devin azi doar hârtii fără valoare. Această decizie, cuplată cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni şi impozitarea certificatelor verzi la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării înseamnă faliment iminent pentru marea parte dintre producătorii mici şi medii.

PATRES a tras semnale de alarmă referitor la lipsa tranzacţiilor cu certificate verzi pe PCV, situaţie cu efecte deosebit de grave pentru o mare parte din investitorii în domeniul regenerabilelor”, a explicat Viorel Lefter, preşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România - PATRES. În primele șase luni ale acestui an, consumul de energie electrică a scăzut cu 4,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, ajungând la 23,55 TWh.

Producția realizată în primul semestru a fost mai mare cu 1,6% față de aceeasși perioadă a anului trecut, mai mult de o treime fiind produsă în termocentralele clasice. Acestea au produs 12,04 TWh în scădere cu aproape 10% față de energia totală produsă în ianuarie-iunie 2014. De precizat faptul că Vestas este lider mondial în energie eoliană, cu peste 22.000 de angajaţi la nivel global. Vestas a instalat în total mai mult de 44.000 de turbine eoliene în 67 de state (inclusiv 119 turbine în România, reprezentând peste 320 MW, potrivit datelor din iunie 2011), care generează mai mult de 90 de milioane de MWh de electricitate pe an şi alimentează milioane de gospodării.

Monsson a dezvoltat până în prezent 2.400 MW în eolian, din care proiecte cumulând 750 MW au fost deja vândute către Continental Wind Partners, CEZ, Petrom sau ButanGas. Planul Monsson Group este de a creşte în următorii trei ani capacitatea proprie de producţie electricitate eoliană, de la circa 25 MW, în prezent, până la 200 MW. Grupul Monsson este interesat şi de alte tipuri de energie alternativă. Monsson este dezvoltatorul celui mai mare parc eolian de pe uscat din Europa: Fântânele-Cogealac.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367