REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Primul ventilator mecanic proiectat în România a trecut de primul test de funcţionare

Primul ventilator mecanic proiectat în România a trecut de primul test de funcţionare

Replica API 29 martie 2020 | 00:00 1387

Un grup format din zeci de voluntari, ingineri, medici, manageri şi studenti din Timişoara, au proiectat un ventilator mecanic. Este vorba despre primul prototip inventat de români. Specialiştii încearcă, în contextul noului coronavirus, să construiască echipamente de ventilare mecanică a pacienţilor aflaţi în stare gravă, scrie Mediafax, citat de digi24.ro.

Radu Ticiu - iniţiator VentilaTM: „Ne străduim să contruim un prototip în care componenta mecanică şi de acţionare e aproape finalizată, cea electronică e iarăşi aproape de finalizare, în principiu marţi seara ajungem să îl confruntăm cu anesteziştii care eventual vor ajunge să îl folosească.

Sunt zeci de oameni care muncesc pe proiectul ăsta. Avem sprijin şi din partea firmelor din Timişoara, am construit o reţea în spate care ar putea să se ocupe inclusiv de fabricare atunci când conceptul e omologat şi avem undă verde să îl pregătim pentru spitale".

Vestea bună este că marţi acest ventilator mecanic va fi testat de medici.

„Sper să mergem într-un spital din Timişoara marţi, dacă nu, vor veni anesteziştii în zona de prototipare, nu ştim exact cum se va întâmpla. Nu o să facem teste pe pacienţi. Avem rezervat un cort pe care o să îl putem face experiment, după ce facem prima verificare în laborator. După acest test vom ştii dacă anesteziştii primesc de la el ceea ce au nevoie şi ce noi ne propunem să le dăm".

Surse politice au declarat că există şi la nivel de autorităţi discuţii cu echipa de la Timişoara, iar dacă acest prototip va funcţiona şi va fi omologat atunci marii producători auto precum DACIA, Ford sau Renault, prin imprimantele 3D, vor începe să producă ventilatoare mecanice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
@19,31 mai dute in mortii matii. Tot haliti cacat in legatura cu ala de la Cotroceni. Taci dracu din gura, psd-ist obosit.
0
0
UE, SUA si altii ne vor lasa din mana. La sfaturi sunt ok dar cand dam de greu suntem pe cont propriu. Dupa nenorocirea asta UE se va destrama sau modifica din temelii.
0
0
aveti drepate nu avem voie sa facem nimic sa inventam am avut de toate cercetare medicamente oameni capabili care nuau mai avut voie sa faca nimic pt ca santem condusi de afara si asta se vrea sa fim la mana lor
1
0
Puneti pariu ca nu se omologheaza? Nu o sa fie de acord UE. Prea ieftin. Si noi nu avem voie sa inventeze asa ceva.
1
3
mai bine putregaiuri politice care clampanesc decat putregaiurile de la guvern si marele putrgai de la cotroceni care sta acum bine ascuns!!!
0
7
Suntem cei mai inteligenti din lume
4
1
Bravo, felicitari!! Acesti oameni onoreaza tara asta nu investitorii imobiliari prieteni cu ziarul asta!
10
0
aceste sunt adevaratele valori ale romaniei nu putregaiurile politice care tot clampanesc la toate posturile tv incercand sa dea cat mai bine in aceasta criza
16
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218