REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.2° Constanța Sâm., 1 Apr. 2023
Anul XX Nr. 6320
10.2° Constanța Sâmbătă, 1 Aprilie 2023 Anul XX Nr. 6320

Prin accesarea lichidităţilor de la SNB, Credit Suisse câştigă timp pentru reorganizare (SRF)

Prin accesarea lichidităţilor de la SNB, Credit Suisse câştigă timp pentru reorganizare (SRF)

Valentina CAMARA 18 martie 2023 | 00:00 110

Credit Suisse vede accesul său la finanţarea de 50 de miliarde de franci elveţieni (54 miliarde de dolari) de la Banca Centrală a Elveţiei (SNB) ca o "lichiditate preventivă" pentru a permite băncii să continue reorganizarea sa, a afirmat Andre Helfenstein, directorul general al afacerii elveţiene a grupului bancar, într-un interviu acordat postului de televiziune SRF, transmite Reuters.

Prin accesarea lichiditatilor de la SNB, Credit Suisse castiga timp pentru reorganizare (SRF)

După criza de încredere care a dus miercuri la scăderea cu 25% a acţiunilor Credit Suisse, banca a căutat să obţină o linie de lichidităţi de urgenţă de la SNB. De la criza financiară din 2008, Credit Suisse este prima mare bancă globală care obţine sprijin financiar masiv, iar dificultăţile cu care se confruntă sporesc dubiile dacă şi alte bănci centrale vor putea susţine lupta lor contra inflaţiei cu majorări agresive ale dobânzilor.

"Vedem asta ca o lichiditate preventivă, astfel încât să se poată efectua transformarea Credit Suisse şi să continuăm să funcţionăm bine în această situaţie turbulentă. Desigur, suma de 50 de miliarde de franci elveţieni este mare. Totuşi, ar trebui văzută ca un indiciu că vrem să continuăm transformarea cu succes şi de asemenea trimitem un semnal clar către pieţe şi către clienţii noştri", a declarat Andre Helfenstein.

Acesta a dat asiguri că Credit Suisse lucrează din greu pentru a stopa retragerile masive din depozitele bancare.

"Lucrăm din greu la asta în fiecare zi. Dar nu este ceva ce se poate rezolva peste noapte. Încercăm să fim în legătură cu clienţii noştri şi să-i recâştigăm pas cu pas, prin discuţii deschise", a adăugat oficialul Credit Suisse.

Joi dimineaţa, Credit Suisse anunţa că va împrumuta până la 54 miliarde de dolari de la Banca Centrală a Elveţiei (SNB) pentru a-şi spori lichidităţile şi a recâştiga încrederea investitorilor, după ce declinul acţiunilor sale a intensificat temerile privind o criză bancară globală.

Anunţul a permis atenuarea turbulenţelor pe pieţele financiare globale, după declinul semnificativ de miercuri.

Marţi, Credit Suisse a publicat raportul său anual pe 2022 în care arată că au fost identificate "deficienţe majore" în controalele privind raportările financiare şi încă nu a oprit exodul de clienţi.

Acţiunile băncii elveţiene Credit Suisse au înregistrat miercuri o cădere de peste 25%, după ce acţionarul principal al băncii, Banca Naţională din Arabia Saudită, la rândul său este deţinută în proporţie de 37% de fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită, a anunţat că nu mai poate oferi sprijin suplimentar, ceea ce l-a obligat pe directorul general de la Credit Suisse să dea noi asigurări cu privire la soliditatea financiară a băncii.

A doua mare bancă din Elveţia caută să se redreseze după o serie de scandaluri, care au subminat încrederea investitorilor şi a clienţilor. Retragerile de fonduri de către clienţi în trimestrul patru au depăşit 110 miliarde de franci elveţieni (120 miliarde de dolari), potrivit agerpres.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
164825212420
5/49
34253192426
joker
381323416