REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Principala problemă a fermierilor români: Nu găsim oameni care să muncească, indiferent de salariu şi de condiţii

Principala problemă a fermierilor români: Nu găsim oameni care să muncească, indiferent de salariu şi de condiţii

Replica API 18 iulie 2019 | 00:00 179

Principala problemă a fermierilor români în prezent este lipsa forţei de muncă, în condiţiile în care oamenii nu vor să vină să muncească, indiferent de salariu şi de condiţii, ci preferă să stea acasă şi să primească ajutoare sociale de la stat.

Lucian Dor cultivă tomate, roşii cherry şi căpşuni în comuna Luica din judeţul Călăraşi.

"Este greu să fii fermier în ziua de azi dacă nu te implici. Dacă stai în spatele unui birou este foarte greu să fii fermier. Este foarte greu să lucrezi cu oamenii dacă nu îi cunoşti, dacă nu îi cauţi, dacă nu le înţelegi nevoile. Principala problemă sunt oamenii şi nu faptul că nu îi găseşti, ci dezinteresul lor de a lucra. Cel puţin la mine în zonă sunt foarte multe persoane care preferă să stea acasă şi să nu lucreze, indiferent de salariul pe care îl oferi şi de condiţiile pe care le oferi. Preferă să stea acasă şi să se bazeze pe un ajutor minim pe care îl primesc de la stat", spune el.

Anul acesta s-a descurcat, este mulţumit de producţia de tomate de 6 kilograme pe plantă, iar la căpşuni a fost chiar peste aşteptări.

Însă, din cauza problemelor cu forţa de muncă, anul viitor ar putea fi nevoit să reducă producţia sau să regândească afacerea.

Fermierul s-a asigurat încă de la început că are un contract pentru vânzarea legumelor şi fructelor, aşa că s-a îndreptat spre reţeaua de magazine Mega Image.

"Eu de la început am privit această activitate ca pe un business şi atunci au căutat ca produsul meu să nu meargă în piaţă, ci să ajungă direct în supermarketuri. De la început am căutat să am un contract. Contractul cu Mega Image îl am de cinci ani", a explicat Dor.

La rândul său, Răducu Alin cultivă roşii, ardei gras şi castraveţi în comuna Bărăşti, judeţul Giurgiu, tot pentru Mega Image.

"Momentan nu avem probleme grave în agricultură, în afară de forţa de muncă. Se găseşte foarte greu. Dar în agricultură totul este greu: tratamente, îngrijirea plantelor de dimineaţa până seara...Înainte de contractul cu Mega Image ne chinuiam prin pieţe", a arătat el.

Pentru români, regina legumelor rămâne roşia, spune agricultorul.

"Gustul românesc este dat de sol, care ne ajută foarte mult. Şi munca. Plantele sunt analizate, apa, solul, toate, dar solul nostru românesc îi dă gustul roşiei. Diferenţa este foarte mare", adaugă el.

În prezent, programul "Gusturi româneşti de la gospodari" al lanţului de magazine Mega Image include peste 140 de fermieri care cultivă legume pe o suprafaţă totală de peste 86 de hectare, în apropierea Capitalei, alături de un inginer agronom, care verifică fiecare etapă a culturii.

"Totul a plecat de la ideea de a avea legume şi fructe ca odinioară, cu gust ca în copilărie. Am căutat perspectiva clientului, ce vrea clientul: roşii gustoase, sănătoase. Nu vrem roşii cu care să jucăm ping-pong. Vreau să punctez că este pentru prima oară în istoria companiei când am reuşit, timp de o săptămână, să vindem mai multe roşii decât banane. Istoric vorbind, în retail bananele sunt pe locul întâi ca vânzări, dar de data asta am reuşit să batem un record", a afirmat Călin Ilin, directorul comercial al Mega Image, într-o conferinţă de presă.

Mega Image, din cadrul Ahold Delhaize Group, are în prezent 705 magazine în România. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Clasa politica inclusiv PSD a tradat notiunea de munca in Romania. E vorba de diferite forme de exploatare. Patronii " nu au bani "in Romania. Unii sunt nepregatiti economic dar pregatiti de jaf
1
1
mai bine stau o luna in anglia pe tractor si iau doua mii de euro decat sclav la toti analfabetii si platit cu salariul minim pe carte si restul de bani la negru. Sa dea toti faliment sa vina multinationale din afara sa lucreze pamantu
4
0
Multumiti-i pesedeului pe care l-ati votat! Ati votat coruptia si lenea,asta aveti.Se ingrasa tiganimea din alocatii platite de noi,si traieste asa bine din vinzare tigari contrabanda,de ce sa mai munceasca? N-au muncit toata vata. Se intimpla in mangalia,str Ion creanga,blC5,ap3.Politia vegheaza,spaga primeaza!
3
5
I-au invatat muncitorii romani pe patronii hapsani si bine platitori.Sa-si faca cu rudele lor!
4
0
ZIS SI ESCROCUL INTERNATIONAL CARE MI A LASAT TATA LUCIAN N FIRME SI EU LE AM VANDUT LA PACANELE SI BABAROASE CU CURVE DECLAR CA NU MAI AM.NICIUN SALARIAT LA ARGOS,DOBROPORT CERNAVODA SI VA SCRIU ACUM MOTIVUL...NU LE AM DAT SALARII LA SCLAVII MEI DIN ANUL 2017.STATI LINISTI SI GANDITI CAT DE ESCROC POT FI EU SI CEI CARE INCA MA SUSTIN SA NU MA DUC LA PUSCARIE.DRAGNEA LIVIU FACE PUSCARIE PENTRU ANGAJARI FICTIVE IAR EU CA NU LE AM DAT SSLARIILE DE ANI DE ZILE SUNT LIBER SI MA DOARE LA BASCA.ASA ESTE IN ROMANIA AI RELATII TE DOARE IN PIX.PRISTIMEA LA MUNCA FARA BANI...SCLAVI PE PLANTATIE IN M....
5
1
Poi sa plateasca si sa respecte angajarul...mama lor de hoti!am lucrat la securistul de filipescu si soare.niste jigodii ordinare care trateaza oameni mai rau decat stapanii de sclavi...niste jafuri de oaneni.si acum se plang ca nu le vin oameni la munca.trateaza omul cu respect,remunereazal pe masura si sa vezi cum merge treaba
10
0
Acest titlu de articol, f curand, se va putea scrie pt orice activitate din RO. Toti patronii si-au batut joc de angajati in acesti ani, i-au transformat in sclavi, i-au facut sa plece afara cu milioanele, si acum tipa. Veti falimenta toti, tara va dispare, caci nu ati inteles nimic din economia de piata, din occident. Nu respectati angajatul, nu-l platiti corect, ca in UE, nu-l fidelizati ca sa-l aveti, doar faceti evaziune si restul. Sunteti bles...ti zilnic de oameni, nu puteti fi numiti patroni, sunteti ho.i. Tineti-va firmele cu copiiii vostri, cu tailandezi si vietnamezi, javrelor
22
1
principala problema a fermierilor este ca nu mai gasesc sclavi pe plantatii
11
0
SALARII MUI...UE !!!. OAMENI TRANSFORMATI IN OBIECTE CARE TREBUIE SA MUNCEASCA NON STOP.ECHIMPAMENT DE PROTECTIE MUIE,ETC...TOT MUI...UE
20
1
lasati mah ca va aduce sri-ul sub obladuirea absolventilor de snspa la muncitori arabi priceputi si dornici de munca de n-o sa-i puteti duce in carca!
13
3
bai daca minciuna ar face sa va creasca nasul ca lui Pinocchio, Romania nu ar avea nevoie de pluguri la arat ! Oare crezi ca le convine la cei mai multi romani sa plece sclavi pe plantatie prin Spania , Germania, Anglia pentru o medie de una mie euro pe luna daca ar avea salarii corecte aici ? Pai voi nu platiti impozite, asigurari medicale va faceti treaba cu ei o saptamana doua si le dati cu flit .Asa este peste tot ,uite pe litoral, de ce se schimba personalul la multe hoteluri dupa o luna doua daca dati atatea facilitati si curge numai lapte si miere?
26
1
De pomana nu munceste nimeni,,vreu 3000 euroi alt fel te fiiikiki.
18
3

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102