REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Principalele simptome în boala Crohn. Ce complicații pot apărea

Principalele simptome în boala Crohn. Ce complicații pot apărea

Replica API 4 august 2022 | 21:16 544

Cauza bolii Crohn nu este cunoscută. Au fost propuse cauze genetice, infecțioase, tulburări imunolgice, dar nici una nu a fost demonstrată cert, explică Dr. Angelica Nour-Dincă, Medic primar Medicină internă, Medic specialist Cardiologie, Doctor în științe medicale.

Principalele manifestări ale bolii Crohn sunt:

accentuarea tranzitului intestinal – scaune moi, de câteva ori pe zi – persistența săptămâni-luni (diaree cronică neinfecțioasă)

dureri abdominale recurente

sângerări rectale

febra persistența

alterarea stării generale

artralgii – frecvent lombalgii (dureri de spate)

scădere în greutate

Când este nevoie de spitalizare urgentă

Severitatea diareei și extinderea bolii inflamatorii intestinale pot necesită spitalizare de urgență.

Potrivit dr. Angelica Nour-Dincă, uneori simptomatologia poate mima o apendicită acută sau o ocluzie intestinală, dar de cele mai multe ori, pacienții se internează pentru stabilirea cauzei unei diareei prelungite sau unui sindrom febril peristent sau speriați de sângerări rectale.

„Cel mai frecvent, boală Crohn are o evoluție cronică cu atenuări și recăderi, cu remisiuni de durata săptămânilor, lunilor sau anilor, intercalate de exacerbări severe.

Diagnosticul pozitiv este sugerat de simptomatologia amintită, ajutat de prezența la analize a sindromului biologic inflamator (creșterea VSH, fibrinogenului, proteină C reactivă), eventual anemie și confirmat de endoscopia digestivă (interesare difuza, discontinuă a mucoasei, cu ulcerații liniare și profunde; cu evidențierea histopatologica a infiltratului inflamator în fragmentele prelevate bioptic).

Examinarea radiologica cu bariu a tubului digestiv poate fi utilă în aprecierea întinderii și existenței complicațiilor bolii (fistule). Explorările imagistice moderne (tomografie computerizată, rezonanță magnetică) pot ajută, de asemenea, în diagnosticarea complicațiilor bolii Crohn (abcese, fistule).

Dignosticul diferențial se face cu alte afecțiuni digestive cu simptomatologie asemănătoare:

dizenteria (coproculturi pozitive)

amoebiza

colita ischemică

colita peudomembranosa

angiodisplazia

cancerul de colon

rectocolită ulcero-hemoragică (tot boală inflamatorie cronică, strict localizată la colonul terminal și rect, cu afectarea întregii mucoase colice și ulcerații întinse dar superficiale – la colonoscopie), menționează medicul pe blogul Centrului Medical de Diagnostic și Tratament „Victor Babeș”.

Complicațiile bolii Crohn

În anumite situații, pot apărea complicații destul de grave, unele dintre acestea fiind:

abcese parietale și perianale

fistule: entero-enterice, entero-vezicale, entero-vaginale, entero-cutanate, cu complicații infecțioase determinate de conținutul septic al intestinului (infecții urinare recidivante, infecții genitale, chiar septicemie)

aderențe ale anselor intestinale de vecinătate cu dezvoltarea de mase tumorale cu fenomene obstructive

dilatație toxică a colonului (megacolonul toxic) – rară – cu pericol iminent de perforație

anemia

malnutriția

cancerul de colon – rar – incidența crește după 10 ani de boală activă

„Tratamentul bolii Crohn este în principal medicamentos, chirurgia fiind de obicei rezervată pentru complicații (fistule, abcese, ocluzii).

Medicamentele folosite se adresează în special substratului inflamator (antiinflamatorii: sulfasalzina, corticoterapie dar și imunosupresoare: azatioprina, mercaptopurina, metrotrexat, ciclosporina).

Fiind un tratament de lungă durata și cu efecte adverse importante, necesită o atentă monitorizare clinică și de laborator. Pot fi utile și medicamentele antispatice, sedative și uneori antibiotice, doar la indicația medicului curant.

Recent se utilizează noi terapii – anticorpi monoclonali împotriva citokinelor proinflamatorii – cu rezultate promițătoare.

Prognosticul bolii Crohn este variabil, în funcție de întinderea procesului inflamator, prezența complicațiilor, tratamentul urmat, și nu în ultimul rând, de complianța pacientului, fiind o boală cronică ce necesită periodic investigații medicale, urmărire atentă și competență”, mai explică medicul, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614