REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Printre gunoierii deştepţi de la Ovidiu, şi o consilieră a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului

Printre gunoierii deştepţi de la Ovidiu, şi o consilieră a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului

Replica API 13 mai 2013 | 00:00 3439

Cum a ajuns o firmă specializată în deşeuri periculoase să aducă în Ovidiu gunoaie din Dolj şi Cluj - vezi DOCUMENTE

Cum a ajuns o firmă specializată în deşeuri periculoase să aducă în Ovidiu gunoaie din Dolj şi Cluj - vezi DOCUMENTE

Primăria din Ovidiu se laudă că încasează sute de milioane de lei vechi de la o firmă din Bucureşti care aduce gunoaie la depozitul de deşeuri inerte din localitate, pe baza unui contract semnat pe 15 martie a.c. Înţelegerea este valabilă un an de zile şi a fost parafată între firma Consiliului Local din Ovidiu, Ovi Prestcon SRL, care administrează groapa de deşeuri inerte din oraş şi Green Global Future SRL, societate înfiinţată recent, în ianuarie 2012 şi autorizată din septembrie 2012 pentru colectarea şi comerţul cu deşeuri nepericuloase, cu suficiente disponibilităţi financiare să achite în avans şi câte 10.000 lei, cum s-a întâmplat pe 19 martie a.c., pentru "privilegiul" de a i se permite să aducă gunoaie în Ovidiu. O lună mai târziu, pe 17 şi 24 aprilie, Green Global Future a şi adus 725 metri cubi de deşeuri, iar colaborarea pare cât se poate de profitabilă. Interesant este faptul că, de pe 10.04.2013, firma bucureşteană a fost autorizată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) şi pentru colectarea, respectiv transportul deşeurilor periculoase, astfel încât n-ar strica puţină atenţie suplimentară asupra deşeurilor pe care le va mai aduce în Ovidiu.

Aparent, Green Global Future este un no name pe piaţa extrem de competitivă şi de bănoasă a deşeurilor. În realitate, este doar ultima dintr-un grup de firme care derulează afaceri cu gunoaie de milioane de euro în Bucureşti, Arad, Cluj Napoca etc., oraşul Ovidiu completând, astfel, un business cu acoperire naţională. Green Global Future este împărţită în părţi egale între foarte tinerii Cristina Diana Brînză, de 31 de ani şi Claudiu Gabriel Brînză, de 26 de ani, ultimul fiind şi administratorul firmei. De asemenea, patronul de doar 26 de ani al Green Global Future, Claudiu Gabriel Brînză, este şi el administrator al Klaussenburg Recycling, board-ul fiind completat de Mihai Duţă Gherguţ. În vârstă de 33 de ani, bucureşteanul Duţă Gherguţ pare a fi unul din personajele principale ale grupului de samsari cu deşeuri, din care face parte şi Green Global Future, clientă a depozitului de la Ovidiu. Alături de tatăl său, Tudor Duţă Gherguţ, de Florian Radu Dumitru şi macedoneanul Miodrag Kostoski, Mihai Duţă Gherguţ controlează mai sus menţionata Clean for the Future SRL, fiind, totodată, şi director în cadrul ASA Servicii Ecologice SRL din Arad, o companie austriaco-spaniolă, cu afaceri de milioane de euro în Arad şi Cluj Napoca.

Asociaţii patronilor de la Green Global Future sunt fiul, respectiv soţul unei consiliere din ANPM

Asociatul lui Brînză de la Green Global Future este fiul Mariei Magdalena Duţă Gherguţ, angajată ca expert de mai bine de 10 ani în cadrul ANPM, pe post de consilier. Legătura dintre familia expertei ANPM implicată în afaceri cu deşeuri şi firma autorizată recent să colecteze şi să transporte deşeuri periculoase, cu contract în Ovidiu, nu constă doar în asocierea dintre tatăl Tudor şi fiul Mihai Duţă Gherguţ cu tinerii Brînză, de la Green Global Future. Potrivit autorizaţiei de mediu emise de ANPM pe 21.09.2012, revizuită la 10.04.2013, pentru Green Global Future, firma funcţionează într-un sediu pus la dispoziţie de Clean for the Future SRL (a familiei Duţă Gherguţ) şi cu una din autoutilitarele acesteia, un VW Crafter. De asemenea, Green Global Future derulează relaţii contractuale privind vânzarea-cumpărarea de deşeuri, transportul, depozitarea etc, atât cu Clean for the Future SRL, cât şi cu ASA Servicii Ecologice SRL Arad, la care, reamintim, Mihai Duţă Gherguţ este director. Din câte se poate observa, încrengătura de relaţii pare neverosimil de complexă pentru nişte firme nou înfiinţate care se ocupă de strângerea şi transportarea gunoaielor, încă o dovadă a faptului că afacerile şi interesele din acest domeniu sunt mult mai complicate decât par la prima vedere. Şi, ca un ultim amănunt, autorizaţiile de mediu emise de ANPM firmei Green Global Future, care aduce deşeuri în Ovidiu, sunt valabile numai pe teritoriul municipiului Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Cluj şi Dolj.

Cristian ANTON

UPDATE:

Ulterior apariţiei acestui articol, administratorul Green Global Future a ţinut să facă o serie de precizări. Potrivit acestuia, firma sa a transportat la groapa din Ovidiu deşeuri rezultate în urma unor demolări din Portul Agigea la recomandarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa. De asemenea, Green Global Future a plătit avansul de 10.000 de lei la solicitarea administratorului gropii, Ovi Prestcon, firma Consiliului Local Ovidiu. Totodată, administratorul Green Global Future precizează că, la momentul în care a parafat contractul cu autorităţile locale din Ovidiu, firma sa primise deja autorizaţie pentru transport deşeuri în toată ţara, nu numai în câteva judeţe, cum era iniţial, potrivit documentelor neactualizate ale ANPM. În acelaşi timp, administratorul arată că, la momentul încheierii contractului cu administraţia din Ovidiu, nu mai era asociat cu nimeni în Green Global Future şi nici nu mai făcea parte din structura firmei Klaussenburg Recycling, alături de Mihai Duţă Gherguţ, fiul Mariei Magdalena Duţă Gherguţ, expert în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), toate aceste shimbări intervenind cu puţin timp înaintea semnării contractului cu oraşul Ovidiu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614