REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

PROBLEMA MINORILOR INFRACTORI DIN CENTRELE DE PLASAMENT CONTINUĂ: INTRĂ PESTE OAMENI ÎN CASE!

PROBLEMA MINORILOR INFRACTORI DIN CENTRELE DE PLASAMENT CONTINUĂ: INTRĂ PESTE OAMENI ÎN CASE!

Replica API 19 mai 2017 | 00:00 899

Încotro ne îndreptăm?

Încotro ne îndreptăm?

Lipsa școlilor de corecție "produce" infractori pe bandă rulantă! Vorbim despre minorii din centrele de plasament care și-au făcut un obicei din a comite fapte penale. Un fel de cerc vicios, în cazul căruia nu prea se poate face nimic. Reprezentanții DGAPSC nu au cum să-i țină închiși în centre pentru că nu au un temei legal care să-i îndreptățească înspre a face asta, ei fug și comit fapte penale, Poliția îi prinde și-i duce înapoi, după care totul o ia de la capăt. De dată recentă, o femeie s-a trezit cu doi astfel de minori în casă, care au agresat-o și i-au furat banii. Și nu au 14 ani, motiv pentru care vor fi lăsați în libertate…

Astfel, urmare a cercetărilor în cazul comiterii unei infracțiuni de tâlhărie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Constanța i-au identificat pe Maxum I., în vârstă de 13 de ani și Memet M., în vârstă de 12 ani, bănuiți de comiterea faptei. Astfel, la data de 17.05.2017, cei doi minori, care erau fugiți dintr-un centru de plasament de la malul mării, i-ar fi sustras, prin violență, unei femei din Constanța, suma de 150 de lei, după ce ar fi pătruns în locuința acesteia prin escaladarea gardului. Mai exact, micii infractori au luat banii și când proprietara a apărut, ei au împins-o și au lovit-o.

Polițiștii constănțeni continuă cercetările pentru documentarea întregii activități infracționale a autorilor. Și din păcate, acesta nu este singurul caz. Spre exemplu, la Agigea a luat amploare un scandal legat de minorii din centrul de plasament de acolo, în legătură cu faptul că minorii sunt violenți, implicați în cât mai multe fapte penale și obraznici inclusiv la școală.

Astfel că dosarele penale se înmulțesc, oamenii reclamând anul acesta situația de la Centrul de Plasament Delfinul din Agigea, unde potrivit oamenilor legii, sunt 11 dosare penale înregistrate, numai în câteva luni. Iar problema este prezentă pretutindeni, fiind cunoscut faptul că mai toți copiii ce provin din familii dezorganizate, implicit cei care ajung în centre de plasament, ajung să fie infractorii de mâine. Și legea este oarecum de partea lor și asta pentru că nu au răspundere penală până la vârsta de 14 ani.

De la această vârstă, însă, până la împlinirea a 16 ani, ei răspund penal dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei, adică dacă au ştiut că fac un lucru rău, nepermis, şi şi-au dat seama de consecinţele lui. Aici intervine şi gravitatea faptei, cât şi alte elemente, ceea ce-i obligă pe oamenii legii,de multe ori, să-i cerceteze în libertate, acesta fiind și motivul pentru care infractorii "veterani" aleg să-i bage la înaintare.

Ce spun reprezentanții de la Protecția Copilului Constanța!

Reprezentanții DGASPC Constanța susțin că problema este cunoscută, dar că nu au un temei legal pe baza căruia să poată lua măsuri. "Noi nu avem cum să-i ținem în centrele de plasament. Trebuie un centru specializat pentru astfel de fapte, pentru minori care comit fapte penale și sunt minori. Cei din centrele de plasament pot pleca, da, cu bilet de voie. Fie că vorbim despre un film sau altă activitate, da, ei pot pleca. Așa cum se întâmplă și cu copiii din familii.

Deprinderile de viață independentă se dobâdesc atunci când tu exersezi niște activități cum ar fi: să te duci la un film cu grupul de colegi. Porțile centrelor nu se închid, nici ușile de la intrare. Pentru că ei merg la școală, vin. Nu poți să-i bagi într-o cameră și să încui ușa. Contravine măsurilor de calitate ale centrului, care sunt impuse prin cadrul legislativ. De asta erau bune centrele de reeducare, așa-zisele școli de corecție.

Pentru că deja vorbim despre un comportament antisocial. Aici vorbim despre lipsa servciilor. Noi nu avem serviciu specializat pentru astfel de infractori. Înainte erau căminele de reeducare. Pentru că, așa cum spune teoria, o reeducare comportamentală faci într-un mediu controlat, nu semicontrolat – cum este în centre. Mediu controlat înseamnă uși încuiate, gratii la geamuri, gard de 2 metri cu sârmă ghimpată. Nu au voie să plece de acolo, există personal specializat de supraveghere, iar școala o fac fără să iasă din unitate", au declarat, pentru "Replica", reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru cretinul care insista si imi scrie dinnou la ora 18:19: Ai stat mult la curul meu si l-ai mirosit, de stii ca pute a hoit? Cum se corecteaza tastatura literelor? Din ce specie necunoscuta este expresia aceasta? Si ce e in neregula cu "d.p.d.v." scris de mine, care se intampla sa fie si prescurtarea corecta a celor 4 cuvinte? Stii ceva? Dupa ce ca esti prost, mai si semnalizezi! Ti se aplica vorba din traficul rutier. Esti un amestec de rahat prost, cu pretentii de eruditie, si smegma imputita, limbist ordinar! Cand vorbesti cu mine, tu sa taci! Nu "boxam" la aceeasi categorie.
4
0
Nu va mai certati -parlamentul in loc sa faca o lege ptr astia se ocupacu prostii -ex :din ce este facuta fam:b si f sau b si b -iar min interne tot nimic
4
0
nume de tigani de piata chiliei...puita de tigani mocangii si de machidoni a ajuns Constanta.si cluburi de pensionari cu platica de votca,jucand table.tiganii fura noaptea si machidonii ziua.vivat psd!
4
0
Ha,ha!colea,ce-ai ma pishoiule,vezi ca daca nu se inventa parfumul miroseai a hoit cunoscator de gramatica!Fa-ti tratamentul si nu mai incerca tu sa corectezi tastatura literelor.Asa cum tastezi ,,dpdv'' uman esti Loaza moderna!
2
4
Pentru cretinul de la 17:47: Tu sa imi dai lectii de viata dupa ce inveti sa te exprimi corect in limba romana, penibilule! Uite asa "AFLII" si tu cate ceva care te mai ridica 1 cm de la pamantul pe care esti imprastiat, semidoctule! Ia pune mana si mai citeste si despre vocativ si interjectii, "BAI, TERMINATULE"! Daca tot vrei sa pui pe cineva la punct, fa-o impecabil d.p.d.v. gramatical. Daca nu, taci si stai jos, cu nota 2 pe ziua de azi! Si nu te mai agita precum Pepsi-ul, sa nu-ti plesneasca ceva la cap. Cum ar fi o palma grea peste fata ta de prost!
5
0
Ptr colea17:05Ai nevoie de injectii in cap,murphyulica!Ia zi,cu ce personalitate ,,ovationata'' te compari?Bai terminatule,ce sa administrezi tu din asternutul de fecale in care existi?sezi bland,tratamentul ptr tine e la ore fixe si bine calculat!Iti trebuie adrese?Pai tu nu stii ca n-ai voie sa parasesti incintA in care te aflii?
3
6
Pentru postacii de la 11:11 si 16:36: Vad ca nu va puteti abtine din a ma ovationa, astfel incat, drept multumire pentru laudele voastre, va voi administra acelasi tratament. Doar sa-mi scrieti aici numele si adresa voastra. De restul ma ocup eu.
7
3
Scoala de corectie ptr pradatorii minori nu mai e,ar trebui reinfiintata dar,un ospiciu pentru scleroza lui Colea din comment-uri,e deja infiintat si il asteapta!
4
6
daca sunt irsponsabili sa-i bage statul la scoala de corectie,asa cum se facea,acuma daca-i minor sa-si faca de cap talharind babe si mosi este prea de tot,daca au prins jigodia sa-i puna crotal,gps,ceva care sa-l urmareasca si la cacastoare
7
0
Pana nu le rupe cineva mainile sau picioarele acestor mici scarbe, nu o sa se potoleasca! Si, din pacate, nici legal nu au ce sa le faca, fiind de 12-13 ani. Doar daca se aplica legea musulmana, cu taiatul membrelor cand ii prinde la jefuit.
7
0
Ia bai nene,un Aspacardin cu apa rece sa te mai calmezi...
6
7
Minor sau major, copilandru sau adult, de te prind ca-mi calci proprietatea neinvitat, te tai in bucati, apoi te ingrop! Nu te mai gaseste nimeni! Incep cu maceta si-ti separ labele picioarelor si palmele de restul membrelor. Tu vei tipa de durere si vei agoniza. Apoi, tu fiind inca in viata si constient, te decapitez incet-incet, cu un cutit prost ascutit. Va dura o vesnicie! Sa vezi ce distractiv va fi! Jur!
11
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218