REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Problemă rezolvată, pacient mort: cu o plăcuţă se rezolvă treaba cu o clădire ce stă să pice

Problemă rezolvată, pacient mort: cu o plăcuţă se rezolvă treaba cu o clădire ce stă să pice

Replica API 8 iulie 2013 | 00:00 108

În inima urbei

În inima urbei

Cu o plăcuţă se pare că se face primăvară. Cam aşa gândesc anumiţi proprietari ai unor clădiri ce au fost, cândva, de toată frumuseţea. Acum îşi pâng de milă, din ele rămânând doar pereţii, gata să se prăbuşească şi ei. Reprezintă un pericol pentru trecători? Bineînţeles, mai ales dacă zona este una populată. Şi este, fiind vorba chiar de inima urbei. Un mesaj de avertizare, postat pe unul din pereţii şubrezi, ar trebui să rezolve tot, în opinia deţinătorilor de ruine, normal. Dar oare aşa se previne o tragedie?

Cine se plânge că problemele sunt prea mari, iar rezolvarea este una anevoioasă, se pare că nu a auzit de urbea tuturor posibilităţilor, acolo unde câinii umblă cu covrigi în coadă şi clădirile cu plăcuţe colorate de "gât". Este vorba de Constanţa, cea mereu zâmbitoare. Plin sezon estival, turişti, agitaţie, culori vii şi chef de viaţă, cam aceasta este atmosfera de la noi. Însă, în timp ce unii se chinuie să mute şi munţii din loc pentru a face un bine oraşului, anumiţi proprietari par că nici nu-şi bat capul. Este cunoscut faptul că au fost demarate lucrările de reabilitare în zona veche a Constanţei, în cel mai scurt urmând să capete o nouă faţă. În acelaşi timp, primarul Radu Mazăre a declarat că a avertizat toţi proprietarii clădirilor lăsate de izbelişte să ia măsuri, iar dacă nu-şi permit o renovare, să vândă sau să închirieze. Chiar şi aşa, aceşti proprietari, cu clădiri mai prin centrul oraşului, s-au culcat pe o ureche, crezând, probabil, că ei nu sunt incluşi în categoria menţionată de edil. Ca atare, peisajele sunt dezolante. Centrul urbei este demn de milă, îngrădit de construcţiile cu iz istoric, dar care sunt pe punctul de a se prăbuşi. Pe strada General Manu, chiar la intersecţie cu bulevardul Ferdinand, o astfel de construcţie a rămas atât de golaşă că stă să cadă pe trecători. Dar nu-i problemă, proprietarul a şi găsit rezolvarea: o plăcuţă de avertizare. "Trecerea interzisă! Pericol de desprindere a unor bucăţi de zidărie". Punct ochit, punct lovit, problemă rezolvată, pacient mort. Ce se întâmplă în cazul în care mesajul este citit când ajungi chiar în dreptul lui, lucru care se întâmplă în mai toate cazurile? Nu contează, avertizarea există, vina e a celui ce nu o vede. De asemenea, menţionăm că astfel de plăcuţe pot fi văzute şi în Piaţa Ovidiu. Ne întrebăm: dacă bietele clădiri ar avea glas, ar striga la trecători sau la cei ce ar trebui să se ocupe de soarta lor?

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369