REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Probleme cu rinichii? 10 semnale de avertizare

Probleme cu rinichii? 10 semnale de avertizare

Replica API 3 noiembrie 2020 | 00:00 1246

Rinichii filtrează deșeurile din sânge și le elimină prin urină. Când aceste organe nu funcționează corect, toxinele se pot acumula. Ce semne te avertizează că ai putea avea probleme renale?

Rinichii sănătoși filtrează aproximativ o jumătate de cană de sânge în fiecare minut, eliminând deșeurile și apa suplimentară pentru a face urină. Rinichii elimină de asemenea acidul produs de celulele corpului și menține un echilibru sănătos între apă, săruri și minerale precum sodiu, calciu, fosfor și potasiu. Fără acest echilibru, nervii, mușchii și alte țesuturi din corp nu pot funcționa normal. Rinichii produc, de asemenea, hormoni care contribuie la controlarea tensiunii arteriale, la producția de globule roșii și la menținerea oaselor puternice și sănătoase, scrie doc.ro.

Iată câteva semnale care îți indică faptul că ai putea avea probleme renale. Dacă observi aceste semne, e indicat să discuți cu medicul.

Suferi de oboseală

Rinichii filtrează deșeurile din sânge și le elimină prin urină. Când aceste organe nu funcționează corect, toxinele se pot acumula, iar un semn de avertizare obișnuit este oboseala. S-ar putea să te simți extenuat, slăbit sau să ai probleme în a te concentra. Cum rinichii produc și un hormon care îi spune corpului tău să creeze globule roșii, în cazul în care ai mai puține, sângele nu mai poate furniza atât de mult oxigen cât ar avea nevoie mușchii și creierul.

Ai un somn neodihnitor

Studiile arată o posibilă legătură între apneea în somn și boala renală cronică, care, în timp, dăunează organelor și poate duce la insuficiență renală. Apneea în somn îți poate deteriora parțial rinichii, împiedicând corpul să obțină suficient oxigen. La rândul său, boala renală cronică poate provoca apnee în somn prin îngustarea gâtului, acumularea de toxine și prin alte modalități.

Ai pielea iritată

Acest lucru se poate întâmpla atunci când rinichii nu mai pot elimina toxinele și acestea se acumulează în sânge. Acest lucru poate provoca o erupție cutanată sau te poate face să simți mâncărimi pe tot corpul. În timp, rinichii nu mai sunt capabili să echilibreze mineralele și nutrimentele din corp, situație care poate duce la boli ale oaselor, care fac ca pielea să devină uscată și iritată.

Ai fața și picioarele umflate

Când rinichii nu pot elimina corespunzător sodiul din corp, lichidele se acumulează în organism. Acest lucru poate duce la un aspect umflat al mâinilor, picioarelor, gleznelor și chiar al feței (cel mai probabil vei observa că ți se umflă în special picioarele și gleznele). Proteinele care se scurg în urină duc la apariția unor umflături în jurul ochilor.

Te confrunți cu crampele musculare

Crampele de la picioare și din alte părți ale corpului pot fi un semn al unei funcții renale defectuoase. Dezechilibrul nivelurilor de sodiu, calciu, potasiu sau al altor electroliți poate întrerupe modul în care funcționează mușchii și nervii.

Ai tulburări de respirație

Când este prezentă o boală renală, organele nu produc suficient dintr-un hormon numit eritropoietină. Hormonii semnalizează corpului că trebuie să producă globule roșii. Fără acest hormon, te poți confrunta cu anemia și cu tulburările de respirație (simți că nu mai ai aer). O altă cauză este acumularea de fluide. S-ar putea să îți fie greu să respiri normal, iar în cazuri grave, atunci când te întinzi pe pat poți avea senzația că te îneci.

Amețești și te concentrezi greu

Când rinichii nu filtrează toate deșeurile din corp, toxinele îți pot afecta creierul. Anemia poate priva creierul de oxigenul de care are nevoie și este posibil să te simți amețit și să ai probleme cu concentrarea și cu memoria. S-ar putea să devii chiar atât de confuz încât să ai probleme în a executa activități simple.

Nu ai poftă de mâncare

Boala renală poate provoca greață sau vărsături și poate irita stomacul, motiv pentru care e posibil să nu ai poftă de mâncare. Acest lucru poate duce și la pierderea în greutate.

Ai o respirație neplăcută

Când rinichii nu reușesc să filtreze deșeurile, poate apărea o afecțiune numită uremie, ceea ce poate face ca respirația să miroasă neplăcut. De asemenea, toxinele din fluxul sangvin dau alimentelor un gust metalic.

Urina este spumoasă, brună sau cu sânge

Bulele din urină ar putea fi un semn de prea multă albumină, care ar putea fi asociată cu probleme renale. De asemenea, urina poate fi maronie sau cu sânge. Sângele din urină poate fi cauzat de pietre la rinichi, tumori sau o infecție.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614