REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

PROBLEME JURIDICE cu terenul Teatrului de Vară din Mamaia: nu iese la măsurătoare!

PROBLEME JURIDICE cu terenul Teatrului de Vară din Mamaia: nu iese la măsurătoare!

Replica API 31 iulie 2018 | 00:00 267

Scena pe care, cândva, au evoluat nume mari din lumea artistică românească a ajuns o ruină. Teatrul de Vară din stațiunea Mamaia nu mai are nimic din frumusețea și măreția de altă dată. În timp ce edificiul de dărămă pe zi ce trece, autoritățile îl tot „pasează” între ele. După ce a trecut de la Consiliului Județean Constanța la Primăria Constanța, în 2014, pentru ca după un an să fie trecut înapoi în administrarea autorității județene, în prezent sunt din nou discuții pentru transferarea administrării teatrului din nou la municipalitate. Dar, după cum a arătat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, sunt niște „aspecte juridice” privind terenul care trebuie „analizate”.

Stațiunea Mamaia nu a însemnat numai plajă, apă și soare ci a fost renumită pentru festivalul cu același nume, ce reunea la malul mării artiști remarcanți. Anul acesta se împlinesc 55 de ani de la prima ediție a Festivalului Mamaia, supranumit cândva San Remo de România, dar și cinci ani de când festivalul nu mai este organizat. În 2013, autoritățile județene au acuzat lipsuri bugetare iar de atunci festivalul nu mai există. În absența evenimentului care îi mai dădea strălucire, măcar câteva zile pe an, teatrul de vară a început să-și arate vârsta, iar faptul că de-a lungul timpului a fost ocolit de investiții și reparații majore a devenit evident. Teatrul de Vară Mamaia se degradează pe zi ce trece.

„Plimbat” între Consiliul Județean și Primăria Constanța

Între timp, autoritățile l-au „plimbat” între ele, pe hârtie, chipurile pentru a-l include într-un program de reabilitare. Astfel, prin Hotărârea 225/29.10.2014, Consiliul Județean Constanța îl trecea în administrarea Consiliului Local Constanța, „în scopul includerii într-un program de reparații și întreținere, în vederea aducerii acestuia la o formă care să permită organizarea de spectacole de teatru și alte evenimente pentru copii și tineret”. Obligația era, însă, ca lucrările de reabilitare să fie demarate până la 1 noiembrie 2015. În caz contrar, dreptul de administrare asupra imobilului înceta. Ceea ce s-a și întâmplat, de altfel. În ședința din 27.11.2015, adică fix după un an, prin hotărârea 272, consilierii județeni au hotărât preluarea înapoi în administrare a teatrului de vară.

Imobilele din vecinătate se suprapun pe terenul Teatrului de Vară

Între timp, s-a schimbat componența Consiliului Județean Constanța și atenția acordată edificiului. Și s-a constatat că există niște probleme juridice cu terenul imobilului: concret, nu iese la măsurătoare!

„În anul 2011 s-a realizat înscrierea în carte funciară a imobilului Teatrul de Vară Mamaia – nr. Cadastral 230447, situat în stațiunea Mamaia. Ulterior au fost constatate suprapuneri ale imobilelor din vecinătate cu limita de proprietate a imobilului Teatru de Vară Mamaia”, se arată într-o notă de fundamentare realizată de reprezentanții Consiliului Județean Constanța, în 2017.

„Pe amplasamentul cu o suprafață de 7012 mp, reprezentând Teatru de Vară Mamaia se regăsesc patru corpuri de clădire, respectiv: corp 1, construit în 1963, cu formă arhitecturală de amfiteatru, corp C2 – Galeriile de Artă, corp C3 – spații comerciale și corp C4 – spații comerciale. Pentru realizarea actualizării cadastrale este necesară parcurgerea mai multor etape printre care efectuarea unei expertize tehnice, în vederea demolării anexelor C3 și C4 din cartea funciară a imobilului Teatru de Vară Mamaia. În ședința din 30.06.2017, hotărârea 159 a fost adoptată în unanimitate de consilierii județeni prezenți. Dar demolarea anexelor este, așa cum se precizează, doar o etapă pentru actualizarea cadastrală, astfel încât să se pună în ordine documentația Teatrului de Vară. Urmează să se analizeze și suprapunerea terenului teatrului cu terenurile vecinilor, având în vedere că, în prezent, după toate aparențele, extremele teatrului nu ar mai fi...pe teren propriu!

Va fi trecut în administrarea Primăriei Constanța?

De asemenea, după cum prezentam într-o ediție anterioară, s-a luat din nou în calcul posibilitatea „transferării” Teatrului de Vară înapoi la municipalitate, la Consiliul Local Constanța.

„Am avut discuții cu primarul orașului Constanța, urmează să facem o analiză foarte-foarte bună a ceea ce înseamnă investiții necesare la Teatrul de Vară din Mamaia. Noi lucrăm acum la un proiect cu Teatrul Soveja, urmează să vedem costurile, cât de bine iese proiectul, unde găsim finanțare. Am avut o discuție cu primarul Făgădău privind oportunitatea de a ceda Teatrul de Vară UAT-ului Constanța. Știți prea bine că la un moment dat noi am primit grădinile de vară, cinematograflele și le-am dat către unitățile administrativ teritoriale, pentru că acolo pot fi gestionate foarte bine lucrurile. Mă refer la grădinile de vară din Mangalia, Eforie etc. (...) După o analiză mai complexă, vom stabili dacă va fi cedat; vedem ce axe de finanțare europeană găsim. Acolo sunt și niște probleme de natură juridică. Este analiză situația în complexitatea ei”, a afirmat președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, vineri, 28 iulie a.c.

În timp ce autoritățile încearcă să descâlcească ițele documentației privind imobilul din stațiunea Mamaia, tenorul Bogdan Oancea a inițiat o petiție pentru „Renașterea Festivalului Mamaia”, pe care intenționează să o adreseze Guvernului României, după ce va strânge aproximativ 300.000 de semnături. Intenția este să se obțină fonduri de la Guvern pentru acest festival, așa cum s-a întâmplat în cazul Festivalului Cerbul de Aur de la Brașov.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Teatrul de Vară din Mamaia ar putea trece în administrarea Primăriei Constanța

Imagini DEZOLANTE cu Teatrul de Vară din Mamaia! Perla litoralului a ajuns o RUINĂ

Cad bucăți din Teatrul de Vară Constanța: perla litoralului s-a transformat în pericol pentru turiști - VIDEO

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum pula mea se suprapun? Miroase a mangla! Dupa ce se demoleaza ,imobilele care se invecineaza si care s-au suprapus din vrajeala si prostie vor intra in posesie ! Aveti gps si coordonate prin satelit ... astia iti baga glontul in ureche via telefon cu ajutorul satelitului , iar voi nu sunteti in stare sa incadrati totul in harti actualizate ! dar unde sunt multe hartii este multa vrajeala si ciordeala ! o concluzie : futu-va in gura de hoti! Am inteles : nu mai merge cu teatrul dar ati putea finanta ceva activitati culturale !
0
0
ia numai divagati, ce cipani si farsiroti aicea vine spagoveanu si ridica cea de-a treia biserica din mamaia si inca o micuta manastire care va asigura si servicii balneare,precum cea din costinesti pentru folosul familiei de lingurari
1
2
pe scena teatrului de vara, au urcat nume mari printre care si mascariciul din mazagascar. mi-l inchipui pe mazare in madagascar tinand-o in showuri cu bastinasele minore de 16-17 ani prin bungalourile pe care le stapaneste pe acolo
2
0
combinatii de incompetenta, oare ce interese sunt la mijloc?
5
0
sa-l demoleze si sa faca cipanii hotel de "lucs"cu 20 de etaje si fara locuri de parcare . pozitionarea e f buna
10
1
Pe mana primariei, e clar ! Demoleaza Teatrul si face bloc ...
9
0
iar ai facut sex cu ma-ta , asa nesatula este ?
0
12
deci iar facem un smen mic cu terenuri. Demolarea C3 si C4 adica teren pentru constructii aprobate deja de hotul de fagadau. Si nu va faceti griji,isi primeste si analfabetul tutuianu partea.
17
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218