REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.4° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

Probleme tot mai mari pentru Turcia: Fitch a revizuit perspectiva de rating

Probleme tot mai mari pentru Turcia: Fitch a revizuit perspectiva de rating

Replica API 22 august 2020 | 00:00 1145

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit, vineri, perspectiva de rating a Turciei, de la "stabilă" la "negativă", apreciind că diminuarea rezervelor valutare şi credibilitatea redusă a politicii monetare au agravat riscurile de finanţare externă, transmite Bloomberg preluat de stiripesurse.ro

În paralel, Fitch a confirmat ratingul de ţară al Turciei la "BB minus", cu trei trepte sub nivelul investment grade (-recomandat pentru investiţii-nr). Alte ţări care beneficiază de un rating "BB minus" sunt Brazilia, Iordania şi Armenia.

"Au avut loc intervenţii valutare semnificative pentru a apăra lira iar aceste intervenţii au slăbit credibilitatea politicii monetare", a informat Fitch într-un comunicat de presă.

Începând din luna martie şi până în prezent lira turcească s-a depreciat cu 16% în raport cu dolarul american, ca urmare a unor ieşiri nete de capital şi înrăutăţirii deficitului balanţei comerciale.

Potrivit Fitch, rezervele valutare ale Turciei (incluzând rezervele de aur) au scăzut până la 88,2 miliarde dolari la mijlocul lunii august de la 105,7 miliarde dolari la finele lui 2019. În paralel, balanţa de cont curent a Turciei s-a deteriorat până la un deficit de 19,7 miliarde euro în prima jumătate a lui 2020, de la un surplus de 8,7 miliarde dolari în 2019. Această deteriorare s-a datorat recesiunii economice şi colapsului veniturilor din turism ca urmare a pandemiei de COVID-19.

"Presiunile politice, independenţa limitată a Băncii Centrale a Turciei şi precedentele răspunsuri cu întârziere la evenimente, cresc riscul ca politica monetară să nu fie înăsprită suficient, contribuind la noi dezechilibre externe, instabilitate pe piaţă şi o ajustare mai dezordonată" a adăugat Fitch.

Agenţia de evaluare prognozează că economia Turciei se va contracta cu 3,9% în 2020, dar va reveni la o creştere de 5,4% în 2021, sprijinită de revenirea investiţiilor şi turismului precum şi stimulării exporturilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De aia nu mai poate Erdogan. China Rusia, Iranul, turismul, petrolul si gazele noi compenseaza. Plus ca el e deja sultanul noului Imperiu Otoman. N-are el treaba.
3
0
Hai ca ti-ai facut norma azi dar pana la alegeri mai este..
0
0
@replica titlu incorect, corect era SITUATIE DEZASTRUOASA IN TURCIA, ECONOMIA TURCIEI A BUBUIT, TURCIA S A DEZINTEGRAT, DE TURCIA S A ALES PRAFUL SI PULBEREA, ce naiba, sa va invat eu?
1
0
Trump a jurat ca va distruge financiar Turcia dupa ce turcii le au cerut militarilor americani sa plece. Agentiile de rating sunt foarte periculoase din cauza ca sunt detinute de proprietarii de banci. Intelegeti conflictul de interese?
3
1
Cam ce rating avem noi? Stiti voi astia analfabetii de la replica????
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369