REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Problemele de vedere cresc riscul de demență la femei

Problemele de vedere cresc riscul de demență la femei

Replica API 29 mai 2020 | 00:00 910

Este deficitul vizual asociat cu riscul femeilor de a dezvolta demență? Rezultatele unui nou studiu arată că există o legătură între cele două probleme.

Demența afectează o mare parte a populației vârstnice la nivel mondial. Deși studii anterioare sugerează o asociere între vedere și deficiența cognitivă, există date limitate privind asociațiile longitudinale ale vederii cu demența. Obiectivul acestui nou studiu a fost evaluarea asociațiilor dintre problemele de vedere și riscul de deficiență cognitivă, scrie doc.ro.

Sporirea acuității vizuale la vârstnici le-ar putea reduce riscul de demență

O analiză secundară a unui studiu prospectiv de cohortă longitudinală a comparat probabilitatea apariției demenței sau a deficienței cognitive ușoare în rândul femeilor cu sau fără deficiență vizuală de referință. Analiza a cuprins femei cu vârste între 66 și 84 de ani, studiul fiind realizat din 2000 până în prezent.

Astfel, au fost identificate un număr de 1061 de femei (cu vârsta medie 73,8 ani): 206 dintre aceste femei (19,4%) aveau deficiență vizuală auto-raportată și 183 femei (17,2%) aveau deficiență vizuală obiectivă. 42 de femei (4,0%) au fost clasificate în cele din urmă cu demență probabilă și 28 de femei (2,6%) cu deficiență cognitivă ușoară, care nu a progresat spre demență.

Femeile cu și fără deficiență vizuală obiectivă de bază au avut mai multe riscuri să dezvolte demență. Cel mai mare risc pentru demență a fost în rândul femeilor cu acuitate vizuală de 20/100 sau mai puțin. Prin urmare, deficiența vizuală obiectivă pare să fie asociată cu un risc crescut de demență. Cu toate acestea, cazurile de demență și proporția celor cu probleme de vedere au fost reduse. Cercetătorii consideră că relația dintre funcția vizuală și cognitivă este probabil bidirecțională și multifactorială. Este necesară o cercetare mai amănunțită pentru a evalua efectul intervențiilor oftalmologice asupra demenței.

Rezultatele sugerează că intervențiile pentru îmbunătățirea acuității vizuale la adulții în vârstă ar putea fi benefice. Se pare că vârstnicii care trec printr-o intervenție chirurgicală pentru cataractă au un risc mai mic de demență, iar alte studii au sugerat scoruri cognitive îmbunătățite după operația de cataractă, concluzionează cercetătorii.

Cum se poate reduce riscul de demență

Deși îmbătrânirea este principalul factor de risc pentru demență, cercetările arată că există lucruri pe care le poți face pentru a ajuta la reducerea propriului risc. Cum îți poți scădea riscul de demență?

Prin activitate fizică frecventă

Desfășurarea unor activități fizice obișnuite reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a reduce riscul de demență. În fiecare săptămână, ai grijă să efectuezi 150 de minute de activitate fizică moderată, cum ar fi mers pe jos în pas rapid sau mers cu bicicleta. De asemenea, poți face 75 de minute de activitate fizică viguroasă, cum ar fi jogging-ul, înotul sau mersul pe bicicletă la deal. De două ori pe săptămână, e bine să-și lucrezi mușchii prin activități precum săpatul în grădină sau flotări și genuflexiuni.

Prin antrenarea creierului

Găsește o activitate care să-ți provoace creierul și practic-o în mod regulat: studiază pentru o calificare nouă, chiar dacă nu vei pune cunoștințele în aplicare, învață o limbă străină, completează puzzle-uri sau cuvinte încrucișate, citește cărți și stai de vorbă cu persoane cu care ai diverse hobby-uri în comun.

Printr-o alimentație sănătoasă

O dietă echilibrată poate reduce riscul de demență, precum și de alte afecțiuni, inclusiv cancerul, diabet de tip 2, obezitatea, accidentul vascular cerebral și bolile de inimă.

Mănâncă cel puțin 5 porții de legume și fructe pe zi, iar proteine (pește gras, fasole, mazăre, năut, ouă) cel puțin de două ori pe săptămână.

Consumă pâine integrală și paste. Limitează aportul de zahăr și ai grijă la sarea ascunsă în alimente.

Bea zilnic 6–8 pahare de apă, ceai de plante și lapte cu puține grăsimi.

Prin evitarea fumatului

Fumatul crește riscul de a dezvolta demență. De asemenea, îți crești riscul de alte afecțiuni, precum diabet de tip 2, accident vascular cerebral, cancer pulmonar și alte tipuri de cancer.

Prin consumul moderat de alcool

Consumul prea mare de alcool crește riscul de a dezvolta demență și de a te confrunta cu leziuni cerebrale asociate cu consumul excesiv de alcool. Pentru a nu-ți pune în pericol sănătatea, e bine să ții cont de cantități: e indicat ca femeile să se rezume la cel mult un pahar cu vin sau cu bere pe zi, iar bărbații la cel mult două pahare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920