REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Procedura care ar putea trata fibroamele uterine fără a afecta fertilitatea

Procedura care ar putea trata fibroamele uterine fără a afecta fertilitatea

Replica API 29 iulie 2020 | 00:00 977

Un nou studiu arată că o simplă procedura ar putea să le ajute pe femeile cu fibroame uterine, fără a le pune în pericol fertilitatea.

Embolizarea fibromului uterin (UFE) blochează vascularizarea fibroamelor, prin urmare, acestea se opresc din creștere sau se micșorează. Dar tehnică nu se recomandă femeilor care speră să conceapă un copil, având în vedere că nu este clar dacă se blochează și vascularizarea la nivelul uterului, au explicat cercetătorii, scrie doc.ro.

Potrivit studiilor anterioare, problemele de fertilitate afectează una din patru femei care prezintă fibroame uterine - tumori benigne, care se dezvoltă din stratul muscular al uterului. Tratamentul standard în aceste cazuri este miomectomia sau îndepărtarea chirurgicală a fibroamelor. Cu toate acestea, cercetătorii susțin că embolizarea fibromului uterin este o procedura mai ușoară și mai puțîn invazivă.

„Am decis să realizăm acest studiu din cauza preocupărilor legate de efectele embolizarii fibroamelor uterine asupra fertilității și posibilității de concepere, după efectuarea procedurii”, a explicat autorul studiului, dr. Joao Pisco, directorul secției de radiologie intervențională în cadrul Spitalului Saint Louis din Lisabona, Portugalia.

Luând în considerare îngrijorările existente cu privire la embolizarea fibromului uterin, oamenii de știință au încercat o abordare diferită, recurgând la embolizarea parțială a fibromului uterin, prin care se blochează ramificațiile arteriale mici ale fibromului.

„În cazul embolizarii parțiale a fibromului uterin, se reduce fluxul sanguin la nivelul fibroamelor uterine, fără reducerea semnificativă a fluxului sanguin la nivelul uterului, ovarelor și al arterelor, contribuind la creșterea ratei de concepție și la scăderea incidenței complicațiilor”, a explicat Pisco.

În cadrul studiului, femeile supuse intervenției de embolizare parțială a fibromului uterin au înregistrat o micșorare a fibromului similară celei întâlnite în cazul procedurii convenționale, în plus, a scăzut incidența apariției complicațiilor, a crescut incidența nașterilor de copii vii și s-au diminuat complicațiile obstetrice.

Un alt expert în infertilitate a explicat cum funcționează procedura. „UFE este o procedura care include injectarea anumitor particule, denumite bureți hemostatici resorbabili, în vasele de sânge ale fibromului”, a explicat dr. Tomer Singer, directorul secției de infertilitate și endocrinologie reproductivă a Spitalului Lenox Hill din New York. „Acest burete hemostatic resorbabil blochează fluxul sanguin la capătul superior al vasului de sânge și împiedică creșterea organului sau provoacă micșorarea acestuia”, a mai spus acesta. „Pentru a înțelege această procedura, imaginați-va o mănușă umplută în totalitate cu apă, inclusiv degetele. Rezultatul acestei proceduri este că, în loc să blocheze mănușă la baza, blochează doar degetele. Prin urmare, palmă continuă să conțină apă”, a detaliat Singer.

La studiu au participat 359 de femei cu fibroame uterine, care nu reușeau să conceapă un copil. După aproximativ șase ani de monitorizare, 149 dintre cele care au suferit intervenția standard sau cea parțială de embolizare a fibromului uterin au rămas însărcinate o dată sau de mai multe ori. Dintre acestea, 131 au născut un număr total de 150 de copii. Peste 85% dintre femeile care au născut au fost la prima sarcina, au adăugat cercetătorii.

Singer, care este și directorul programului de congelare a ovulelor al Northwell Health System din New York, a explicat că embolizarea fibromului uterin este considerată o procedura riscantă în cazul femeilor care speră să rămână însărcinate, deoarece burețîi hemostatici resorbabili pot ajunge în alte zone ale uterului sau pot restricționa fluxul sanguin al fătului aflat în creștere.

Cu toate acestea, noile rezultate demonstrează că anumite temeri sunt neîntemeiate. Rezultatele arată că nu numai că sarcinile sunt posibile, dar se nasc copii vii. UFE ar putea deveni principalul tratament pentru femeile cu fibroame, care doresc să rămână însărcinate, în special cele care prezintă fibroame foarte multe și foarte mari, a sugerat Pisco. Cu o incidența a recurentei fibromului de 60% în cazul acestor femei, UFE ar putea fi o opțiune importantă, susține Pisco.

Femeile care aleg procedura UFE sunt sfătuite să aștepte cel puțin șase luni înainte de a încerca să rămână însărcinate, din cauza perioadei necesare pentru vindecarea sau micșorarea fibromului, potrivit spuselor lui Singer. Acesta le recomandă pacienților să nu încerce să conceapă un copil în timpul procesului de vindecare din cauza factorilor de risc pentru mama și făt, precum avortul spontan, infertilitatea, nașterea prematură, contracțiile premature sau implantarea anormală a placentei.

„Datorită acestui studiu, sunt mai convins că femeile care au recurs la procedura UFE pot folosi medicamente pentru fertilitate sau apela la fertilizarea în vitro și obține rezultate bune. În cazul femeilor care au apelat la această procedura când erau mai tinere și care nu sunt preocupate de conceperea unui copil, vorbim de vești bune”, a spus Singer.

Ce este embolizarea fibromului uterin

UFE (abreviere de la uterine fibroid embolisation) este o metodă non-chirurgicală prin care se pot trata fibroamele, prin blocarea arterelor care alimentează cu sânge aceste formațiuni benigne, adică arterele uterine, făcând astfel fibroamele să se micșoreze. Procedura este efectuată de un medic primar în radiologie intervențională și nu de un chirurg, așa că reprezintă o alternativă la operația clasică.

Cum te pregăteșți pentru această procedură?

Este important să îi comunici medicului tău informații despre toate medicamentele pe care le iei în prezent, inclusiv suplimente pe baza de plante, iar dacă ai alergii, în special la medicamentele folosite în anestezia locală, în anestezia generală sau alergii la substanțele de contrast care conțin iod, trebuie să ii spui imediat medicului.

Specialistul te poate sfătui să nu mai iei aspirina, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau anticoagulante pe o anumită perioada de timp, înainte de procedura de embolizare a fibromului uterin. De asemenea, nu uită să îți informezi medicul despre bolile recente sau orice alte afecțiuni medicale. Că regulă generală, informează-ți întotdeauna medicul și specialistul în radiologie dacă există posibilitatea să fii însărcinată la momentul respectiv.

Cel mai probabil, medicul te va instrui să nu mănânci și să nu bei nimic după miezul nopții, înainte de efectuarea procedurii. Medicul îți va spune ce medicamente ai voie să iei dimineață.

Cum funcționează embolizarea fibromului uterin?

Embolizarea implică introducerea unui cateter prin zona inghinală, manevrarea acestui tub prin arteră uterină și injectarea unei substanțe direct în arterele care alimentează cu sânge atât uterul, cât și fibroamele. Pe măsură ce fibroamele uterine încep să se micșoreze (pentru că nu mai există sânge care să le "hrănească"), uterul se recuperează complet.

Riscurile procedurii de embolizare a fibromului

La două săptămâni de la procedura (sau chiar la o perioada mai mare), pacienta poate avea febra, transpirații și durere pelvină intensă. Aceste simptome sunt rare, dar dacă ți se întâmplă să le ai, ar trebui să îl suni imediat pe medicul care a efectuat embolizarea.

Dacă menstruația nu revine după 3 luni, trebuie să contactezi neapărat medicul, pentru că este posibil să ai ovarele afectate. Acest lucru este destul de rar (se întâmplă la mai puțin de 1 femeie din 50).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De cativa ani buni cateterul nu se mai introduce prin zona inghinala, ci prin vena de la mana.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218