REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

PROCEDURA de ADOPŢIE a unui copil, la Constanţa: ACTE peste ACTE!

PROCEDURA de ADOPŢIE a unui copil, la Constanţa: ACTE peste ACTE!

Replica API 25 ianuarie 2020 | 00:00 5301

Multe cupluri doresc să-şi întemeieze o familie, însă din cauza infertilităţii,dar şi a altor probleme de sănătate, acest lucru nu este posibil. O alternativă ar fi adopţia, dar acest procedeu implică o serie de elemente pe care viitorii părinţi trebuie să le ia în considerare. Procesul de adopţie este un carusel de emoţii şi încercări, la care vor fi supuse familiile, de către sistem. Procedura de adopţie nu este deloc una uşoară. Potenţialii părinţi adoptivi trebuie să îndeplinească anumite cerinţe şi să treaca printr-o serie de verificări minuţioase.

Multe familii renunţă înainte de a-şi vedea visul îndeplinit. Durata lungă a procesului alături de dosarul stufos necesar nu fac altceva decât să îndepărteze părinții de viitorul lor copil adoptat. În primul rând, potenţialii adoptatori trebuie să îndeplinească o serie de condiţii materiale şi morale. Mai mult, nu pot adopta persoana/familia al cărei copil beneficiază de o măsura specială de protecţie sau care este decăzută din drepturile părinteşti. Pe lângă aceste aspecte se ţine cont şi de caracteristicile psihologice, sociale şi medicale ale celorlalţi membri ai familiei.O altă condiţie se referă la consimţământul părinţilor fireşti ai copilului, care nu poate fi substituit. Dacă rezultatele sunt favorabile, se va elibera un atestat, care să confirme că persoana/familia în cauză este aptă să adopte.Binenţeles că, o modalitate concretă de găsire a persoanei potrivite este de a da prioritate membrilor familiei.

De ce documente au nevoie viitorii părinți

Cererea privind eliberarea atestatului trebuie însoţită de următoarele documente: copie după buletinul/cartea de identitate, permisul de şedere pe termen lung/permisul de şedere permanentă sau după caz, cartea de rezidenţă permanentă; declaraţie autentică pe proprie răspundere, cu privire la locuirea efectivă şi continuă pe teritoriul României în ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de evaluare, neexistând absenţe temporare care cumulat depăşesc 3 luni; copie legalizată după certificatul de naştere; copie legalizată după certificatul de căsătorie/hotărâre de divorţ, dacă este cazul; copie după titlul de proprietate sau alt document (contract de închiriere, contract de comodat locuinţa, etc) care să ateste dreptul de folosinţă a locuinţei; certificatul de cazier judiciar; adeverinţe de venit sau alte documente care atestă veniturile solicitantului/solicitanţilor; certificat/adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie privind starea de sănătate şi eventualele boli cronice, însoţită de rezultatul evaluării psihiatrice; minimum două caracterizări de la locul de muncă pentru fiecare solicitant; declaraţia soţului care nu se asociază la cererea de adopţie cu indicarea expresă a motivelor neasocierii; declaraţie autentică pe propria răspundere din care să rezulte că solicitantul/solicitanţii nu sunt decăzuţi din drepturile părinteşti precum şi referitor la faptul că nu au copil/copii în sistemul de protecţie specială; certificatul de cazier judiciar al persoanelor cu care locuieşte solicitantul; certificat/adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie privind starea de sănătate a celorlalte persoane cu care locuieşte solicitantul, cu menţionarea eventualelor boli cronice, însoţită de rezultatul evaluării psihiatrice; declaraţie privind motivaţia de a adopta şi aşteptările familiei în legătură cu vârsta, sexul, situaţia psihosociomedicala a copilului pe care doresc să-l adopte (redactată de solicitanţi); curriculum vitae; fotografii ale solicitanţilor; în situaţia în care solicitanţii nu deţin locuinţa proprietate personală şi nici nu au încheiat un contract în vederea folosirii locuinţei, se va anexa declaraţie notarială a proprietarilor locuinţei din care să rezulte că sunt de acord ca solicitanţii să locuiască împreună cu copilul adoptat în imobilul ai cărui proprietari sunt.

Menţionăm că mai multe informaţii se pot gasi pe site-ul dgaspc-ct.ro.

Laura NEACŞU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bună seara !! Mă numesc Crina eu și soțul meu dorim să adoptăm un copil dar nu știm cu ce să începem vă rog puteți să ne ajutați cu un sfat .. Noi nu putem face copii și ne dorim
0
0
O vecina avea o fetita in plasament. M-am atasat de ea si am vrut sa o adoptam noi. Am obtinut atestatul de adoptie. De la Directia de protectie a copilului ni s-a spus sa nu incercam sa gasim noi copilul, ca ni se va anula atestatul, ne vor cauta ei un copil. Au trecut doi ani, nu mi s-a prezentat niciun copil. Fetita aceea este inca in plasament. Asa ca, despre ce vorbim ? Aceasta institutie ar trebui sa se numeasca directia de protectie a angajatilor !
20
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218