REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Procedura de destituire a lui Trump: Un republican se opune audierii publice a avertizorului de integritate în dosarul ucrainean

Procedura de destituire a lui Trump: Un republican se opune audierii publice a avertizorului de integritate în dosarul ucrainean

Replica API 12 noiembrie 2019 | 00:00 296

Un ales republican a exprimat duminică un punct de vedere opus celui al lui Donald Trump şi al responsabililor partidului opunându-se unei audieri publice în Congres a avertizorului de integritate aflat la originea anchetei privind suspiciunile de abuz de putere asupra preşedintelui american, ameninţat de o procedură de destituire, relatează AFP.

"Cred că ar trebui să protejăm identitatea avertizorului de integritate", a declarat pe Fox News Will Hurd, ales din Texas şi el însuşi fost agent al CIA.

"Modul în care îl tratăm pe acest avertizor de integritate va avea un impact asupra celorlalţi din viitor", a adăugat el, reamintind importanţa legii actuale care îi protejează de represalii pe cei care semnalează deturnări de fonduri sau comportamente reprobabile în companii şi administraţii.

După ce a audiat în jur de zece de martori în şedinţe cu uşile închise în ultimele săptămâni, Comisia de informaţii a Camerei Reprezentanţilor va trebui să-i audieze din nou de miercuri în cadrul unor şedinţe publice.

Parlamentarii republicanii şi-au exprimat dorinţa ca pe lista celor care depun mărturie să fie avertizorul de integritate, care rămâne anonim, precum şi Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama şi adversar potenţial al lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial din 2020.

Preşedintele american este suspectat că a abuzat de puterea sa făcând presiuni asupra guvernului ucrainean pentru a-i ancheta pe Joe şi Hunter Biden în propriul său interes electoral.

Democraţii, majoritari în camera inferioară, vor să formeze un dosar de punere sub acuzare ("impeachment") care ar putea duce la destituirea preşedintelui.

Preşedintele comisiei, democratul Adam Schiff, a refuzat sâmbătă solicitarea republicanilor. Aceste audieri nu trebuie să faciliteze "eforturile preşedintelui Trump de a ameninţa, intimida sau de a acţiona cu titlu de represalii împotriva avertizorului de integritate", a declarat el.

Donald Trump l-a criticat în mai multe rânduri pe acest avertizor de integritate, punând sub semnul întrebării afirmaţiile sale "la mâna a doua" şi comparându-i acţiunea cu spionajul.

Însă această strategie de apărare se va "prăbuşi" odată cu audierile publice, a declarat duminică un alt membru democrat al comisiei de informaţii, Jim Himes.

Publicul va avea acum "informaţii din sursă directă de la diplomaţi, militari şi alte persoane care au cunoscut aceste fapte", a declarat la rândul ei pe CNN senatoarea democrată Amy Klobuchar, candidată în alegerile primare democrate pentru scrutinul prezidenţial din 2020. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367