REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Procedura necesară pentru hemodializă

Procedura necesară pentru hemodializă

Replica API 16 august 2022 | 00:00 565

Boala cronică de rinichi, numită și insuficiență renală cronică, apare atunci când rinichii își pierd capacitatea de a filtra și elimina din organism substanțele toxice. Această afecțiune nu apare brusc, ci se dezvoltă de-a lungul timpului, din diverse cauze care duc la distrugerea țesutului funcțional al rinichiului până la un punct la care aceasta devine critică și este afectată funcția de epurare renală.

Dintre cauze, cel mai frecvent sunt implicate diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, infecțiile urinare recidivante și complicate, pietrele la rinichi, diverse boli sistemice, administrarea îndelungată a unor medicamente, malformațiile, tumorile.

Atunci când funcția rinichiului este deteriorată dincolo de pragul critic și tratamentul bolii de bază nu aduce o ameliorare, în ultimele stadii ale bolii renale sau atunci când apar complicații ce pun în pericol viața pacientului, se recurge la substituirea funcției renale prin dializă sau transplant renal.

Hemodializa este metoda utilizată cel mai frecvent, cu rezultate foarte bune, uneori pentru tot restul vieții pacientului cu boală cronică de rinichi. Pentru hemodializă, însă, este necesară stabilirea unei căi de acces vascular, deoarece procedura presupune epurarea toxicelor acumulate în sânge printr-un filtru situat în afara organismului. Fistula arteriovenoasă este procedura necesară pentru efectuarea în condiții optime a hemodializei, asigurând un acces vascular de durată, eficient și cu un risc redus de infectare, scrie stiripesurse.ro.

Fistula arteriovenoasă este realizată printr-o intervenție de chirurgie vasculară, sub anestezie locală, ușor de suportat de pacienți. În cele mai multe cazuri, comunicarea dintre arteră și venă pentru hemodializă este creată la nivelul membrului superior, la plica cotului sau la pumn. La evaluarea pacientului înaintea operației, se realizează ecografii Doppler pentru a aprecia sănătatea vaselor de sânge și debitul circulator prin acestea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920