REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Proces la Curtea de Apel Constanţa, cu o miză de 35 de milioane de euro

Proces la Curtea de Apel Constanţa, cu o miză de 35 de milioane de euro

Replica API 20 septembrie 2014 | 17:18 197

Continuă bătălia surdă de la Oil Terminal: Broadhurst se împotriveşte evaluării terenurilor, pentru a nu fi obligaţi să aducă bani

Continuă bătălia surdă de la Oil Terminal: Broadhurst se împotriveşte evaluării terenurilor, pentru a nu fi obligaţi să aducă bani

Continuă bătălia surdă din cadrul Oil Terminal, unde acţionarul Broadhurst Investments Ltd apelează la toate chichiţele legale pe care le are la îndemână pentru a împiedica majorarea capitalului social, în caz contrar fiind obligat să aducă de acasă, adică din căsuţa poştală din Cipru, câteva milioane de euro cash dacă vrea să-şi păstreze participaţia de 7,6% din acţiunile companiei petroliere de stat. Oil Terminal a informat vineri acţionarii „cu privire la faptul că apelul declarat de acţionarul Broadhurst în dosarul nr.6706/118/2013, aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa, al cărui obiect este cerere de înregistrare menţiuni, a primit prim termen de judecată în data de 20.11.2014. Apelul este formulat împotriva sentinţei civile nr. 697/14.05.2014 pronunţată de Tribunalul Constanţa care a admis cererea de completare dispozitiv formulată de Oil Terminal cu următoarea menţiune: înregistrarea în Registrul Comerţului a depunerii Hotărârii AGEA a SC Oil Terminal SA nr. 4/04.07.2013 şi publicarea în Monitorul Oficial al României- partea a IV-a după rămânerea definitive a prezenţei, pe cheltuiala titularului cererii”.

Este vorba despre o hotărâre AGEA din august 2013 privind modificarea unei hotărâri anterioare, din 2011, în sensul renunţării la un criteriu în demersul de angajare a unui evaluator, pentru evaluarea celor 40 de hectare asupra cărora Oil Terminal a primit titlu de proprietate şi cu a căror contravaloare vrea statul să majoreze capitalul social al societăţii. Criteriul strecurat, cu sau fără intenţie, în 2011, cerea ca evaluatorul să aibă o cifră de afaceri de minim 10.000.000 lei în anul 2010, condiţie practic absurdă, în condiţiile în care serviciile care urmau a fi prestate pentru Oil Terminal nici măcar nu necesitau organizarea vreunei licitaţii, fiind foarte ieftine. Pe cei de la Broadhurst îi doare însă rău eliminarea acestui criteriu, întrucât se urgentează procedura de evaluare şi stabilirea sumei cu care statul va majora capitalul social al Oil Terminal, moment în care ar trebui să participe şi ei la această majorare, cu banii jos, dacă mai vor să-şi menţină procentul de 7,6% diun acţiuni. De aceea, off-shore-ul a contestat acum la Curtea de Apel decizia favorabilă pentru Oil Terminal dispusă de tribunal, aceasta fiind doar una din jongleriile utilizate de Broadhurst. Reamintim că la prima convocare AGA din august reprezentantul Broadhurst a fugit, pur şi simplu, din sală, exact înainte de votul privind majorarea capitalului social. În acest moment, valoarea celor 40 de hectare de teren intravilan din municipiul Constanţa pe care statul, ca acţionar majoritar al Oil Terminal, vrea să le adauge la averea companiei, este de 157.613.953 lei, adică peste 35 de milioane de euro, potrivit unui raport de evaluare întocmit în februarie 2013 de către Darian SRL. Un raport anterior, din anul 2011, al Salconta SRL, stabilea o valoare a terenurilor de 151.789.000 lei. În fine, o nouă evaluare va stabili, cel mai probabil, o valoare şi mai mare a terenurilor şi, implicit, şi mai multe milioane de euro pe care Broadhurst ar trebui să le aducă, în contrapondere. De aici, şi jocurile mici, dar vânjoase de glezne, pe care băieţii de la Broadhurst le fac de la adunările generale, prin presă până în instanţe şi înapoi, doar-doar iese cum vor ei, în sensul, cum s-ar zice, să fie bine, ca să nu fie rău. Şi, toate aceste aparent subtile şi complicate manevre, în contextul informaţiilor din piaţă care proroceau privatizarea inevitabilă a Oil Terminal, dacă se poate gratis, în favoarea ruşilor. Categoric, ceva s-a întâmplat însă pe la Bucureşti, după zecile de demersuri ale directorului general Sorin Ciutureanu, dar mai cu seamă pe fondul tensiunilor internaţionale fără precedent din zona Mării Negre, din moment ce, din câte se pare, statul a preluat iniţiativa în privinţa Oil Terminal şi nu mai are de gând să-l doneze, aşa cum lăsau de înţeles lucrurile petrecute în ultimii doi ani.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102