REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Proces simulat la Universitatea Andrei Şaguna, la împlinirea a 300 de ani de la decapitarea domnitorului Constantin Brâncoveanu

Proces simulat la Universitatea Andrei Şaguna, la împlinirea a 300 de ani de la decapitarea domnitorului Constantin Brâncoveanu

Replica API 6 decembrie 2014 | 23:04 258

Vineri, 5 decembrie, a avut loc, la sediul universităţii Şaguna din Constanţa, procesul- recurs în casaţie, promovat împotriva unei hotărâri prin care s-a dispus şi executat decapitatrea domnitorului Ţării Româneşti, Constantin Basarabi Brânciveanu şi ai celor 4 fii ai săi. Evident, evenimentul a fost doar o simulare a procesului "Sublima Poartă vs. Constantin Vodă Brâncoveanu", cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la sfârşitul tragic al domnitorului Ţării Româneşti.

Anul acesta, pe 15 august, s-au împlinit 300 de ani de la decapitarea Domnitorului Constantin Brâncoveanu, a celor patru fii ai săi, Constantin, Radu, Ștefan și Matei, și a sfetnicului Ianache Văcărescu. Cu acest prilej, la Universitatea Andrei Şaguna din Constanţa a avut loc o manifestare care aminteşte de acest masacru din istoria Țării Românești, evenimentul fiind marcat printr-un proces simulat „Sublima Poartă vs. Constantin Vodă Brâncovean. Recurs în anulare”. Completul de judecată, Acuzarea şi Apărarea, au fost reprezentate de academicianul Alexandru Surdu, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti şi alţii, şedinţa fiind condusă de către profesorul universitar doctor, Ioan Dolţu, prorector de onoare al Universităţii Andrei Şaguna Constanţa. Pe parcursul procesului au fost prezentate capetele de acuzare formulate împotriva domnitorului și a fost susţinută pledoaria apărării. Organizatorii evenimentului au încercat să elucideze înlănţuirea de evenimente şi circumstanţele care au determinat cumplitul sfârşit al voievodului Constantin Brâncoveanu. „Recursul în casaţie promovat împotriva unei hotărâri prin care s-a dispus şi executat decapitatrea Domnitorului Ţării Româneşti, Constantin Basarabi Brânciveanu, ai celor 4 fii ai săi şi a lui Ianache Văcărescu, consilier al domnitorului. Acest eveniment tragic a fost săvârşit la 15 august 1714. Este lesne de înţeles că n-am putut să audiem martori pentru a ne relata în legătură cu acest masacru comis Ahmed al III-lea care s-a dovedit a fi cu totul şi cu totul deosebit în ceea ce priveşte mânia şi ura împotriva domnitorului, însă avem prilejiul de a afla mărturii din epocă, aşa cum ele au fost consemnate în documente istorice, cu privire la circumstanţele în care s-au petrecut faptele”, a declarat Ioan Dolţu, prorectorul de onoare al Universităţii Şaguna Constanţa. „Marcăm un eveniment istoric, întrucât, în acest an se desfăşoară comemorarea plină de semnificaţie, şi anume împlinirea a 300 de ani de la tragedia survenită în familia Brâncoveanu. Universitatea Andrei Şaguna a organizat procesul didactic, un proces care are rolul de a ne aduce aminte de momentele acelea”, a spus, la rândul său, rectorul Adrian Cristian Papari. La eveniment au participat studenţi şi dascălii şagunişti, dar şi reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Tomisului.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367