REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Procesul care ar putea face dreptate în cazul scafandrilor morţi la epava Medy este suspendat

Procesul care ar putea face dreptate în cazul scafandrilor morţi la epava Medy este suspendat

Replica API 15 august 2012 | 00:00 109

Dosarul scafandrilor morţi în 2010, în timp ce se aflau în interes de serviciu pentru a interveni în cazul cargoului turcesc scufundat, Medy, pare că se umple de praf, de la zi la zi. Chiar dacă este vorba de o anchetă penală, legată de doi oameni morţi din cauza nerespectării normelor de protecţia muncii din partea firmei angajatoare Hunter's, iată că lucrurile se lungesc la nesfârşit. Însă, familiile decedaţilor spun că nu se lasă intimidate de proceduri, chiar dacă judecata s-a suspendat până la soluţionarea dosarului penal care vizează firma Hunter's.

Dosarul scafandrilor morţi în anul 2010, Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas, pare că se afundă, din ce în ce mai mult, în beznă. La aproape doi ani de zile de la tragicul eveniment, lucrurile încă sunt neclare, iar dreptatea întârzie să apară. Chiar şi aşa, Daniela Iliescu, soacra lui Valentin Ispas, scafandrul mort la finele anului 2010, spune că nu se va lăsa până nu se va face lumină. "Procesul stagnează intenţionat de aproape doi ani de zile. Ne-am săturat de câte demersuri am făcut şi prin câte locuri am umblat. Dar, nu ne lăsăm, mergem până în pânzele albe, vom face tot ce ne stă în puteri pentru a ne face dreptate. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa a aplicat sancţiuni contravenţionale firmei Hunter's Company SRL, în valoare de aproximativ 700 de milioane de lei vechi, pentru nerespectarea normelor de protecţia muncii, dar Hunter's, normal, a contestat aceste sancţiuni", a declarat, pentru "Replica", Daniela Iliescu. Cele prezentate anterior sunt întărite şi de către avocatul Cătălin Filişan, cel care reprezintă familiile îndoliate. "Stagnează de aproape doi ani. Sunt mai multe sancţiuni contravenţionale aplicate către firma Hunter's, dar au atacat cu plângere şi s-a suspendat judecata până la soluţionarea dosarului penal", a spus avocatul. Acest lucru duce la o automată tărăgănare a lucrurilor, potrivit lui Cătălin Filişan, lucru deloc normal având în vedere că la mijloc este vorba de două persoane decedate. Însă, cum şirul evenimentelor se desfăşoară în România, procesul s-ar putea înşira pe foarte mulţi ani, spre disperarea familiilor îndurerate. "S-au mai făcut acte de urmărire, dar văd că sunt făcute, aşa, în salturi. Cred că, faţă de rezultatul produs, mai exact moartea a doi oameni, dacă exista dorinţa de a se soluţiona până acum, era de mult soluţionat cazul. Vorbim, totuşi, de doi oameni care au murit, ancheta în cazul dat trebuind să fie finalizată de mult timp", a mai spus Cătălin Filişan. Reamintim faptul că, în septembrie 2010, cargoul turcesc Medy s-a scufundat. După aproximativ o săptămână, Jorj Unciuleanu, patronul SC Hunter's Company SRL, a hotărât să meargă la epavă cu mai mulţi scafandri, printre care se aflau Zarafu şi Ispas, folosindu-se de vasul Cristal aflat în patrimoniul Agenţiei Române pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Mare, moment la care tragedia s-a produs. Trupurile neînsufleţite ale bărbaţilor aveau să fie scoase la suprafaţă de către angajaţii firmei turceşti Aras - Cătălin Valeriu Ispas a fost recuperat din adâncuri la data de 13 decembrie 2010, iar Cristian Zarafu - pe 23 decembrie 2010.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218