REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Procesul penal al fostului director al Navrom bate pasul pe loc

Procesul penal al fostului director al Navrom bate pasul pe loc

Replica API 1 mai 2018 | 00:00 605

Se împlinește aproape un an de când fostul director al companiei Navrom, Mihai Octavian Gabur, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța, dar procesul bate pasul pe loc. Șapte termene au curs până în prezent, fără a se întâmpla ceva concret în procesul penal. Când s-a stabilit audierea unor martori, s-a dat termen pentru citarea acestora.

Când au venit martorii, inculpatul nu avea avocat. Când, în sfârșit, a venit avocatul, nu au mai venit martorii și tot așa. Ultimul termen a fost stabilit pentru luni, 30 aprilie. Încă puțin și începe vacanța judecătorească, iar dosarul va mai sta încă 2-3 luni ”pe bară”. Să nu uităm că dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului în luna iulie a anului trecut, mai exact pe 5 iulie, iar primul termen a fost tocmai pe data de 2 octombrie. Iar de atunci până în prezent...nimic!

Mihai Octavian Gabur a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul anului 2011, inculpatul Mihai Octavian Gabur, în calitate de manager al unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile, a depus la Ministerul fondurilor europene - autoritate contractantă - documente cu caracter inexact (două cereri de rambursare), prin care a solicitat plata cheltuielilor aferente achiziţiilor de materiale necesare desfăşurării cursurilor din proiect, în condiţiile în care o parte din acestea, nu au fost folosite în acest scop.

Totodată, inculpatul a anexat la cererile respective mai multe documente cu conţinut nereal (condică formatori, rapoarte lunare justificative privind consumul de materiale, etc.). Aceste demersuri au avut ca urmare obţinerea pe nedrept de către societatea administrată de inculpatul Gabur Mihai Octavian, din bugetul Uniunii Europene, a sumei de 685.479 lei. Până în prezent, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (fost Ministerul Fondurilor Europene), nu a comunicat organelor de urmărire penală dacă se constituie sau nu parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Gabur Mihai Octavian. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză. Precizăm și faptul că, în 2012, Gabur apărea printre deținătorii Tigitrans SA, care s-a constituit parte civilă în proces.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614