REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Procurorii au găsit două maşini de serviciu şi documente secrete în casa fostului şef al Poliţiei Cernavodă

Procurorii au găsit două maşini de serviciu şi documente secrete în casa fostului şef al Poliţiei Cernavodă

Replica API 4 ianuarie 2014 | 00:00 166

Comisarul-şef Nicolae Emilian, fostul şef al Poliţiei din Cernavodă, este cercetat de procurorii DNA într-un dosar separat din cazul fostului său adjunct, comisarul- şef Costel Baciu, trimis în judecată după ce, în timpul unei anchete, şi-a însuşit fraudulos de la locul faptei o puşcă. Nicolae Emiliana fost suspendat din funcţie în octombrie 2013.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 14 februarie 2008 comisarul Costel Baciu, care făcea cercetri într-un dosar privind decesul unei persoane în condiţii suspecte, a ridicat din locuinţa acesteia o armă cu aer comprimat şi patru cutii cu 328 de alice din plumb, fără să menţioneze, însă, bunurile în procesul-verbal de cercetare la faţa locului întocmit cu acel prilej. Comisarul şi-a însuşit bunurile, pe care le-a şi deţinut până în 11 septembrie 2013, când au fost identificate de către reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, în sediul Poliţiei Cernavodă.

DNA: Arma ascunsă după canapea

"Mai precis, bunurile au fost găsite în biroul în care inculpatul îşi desfăşurase activitatea profesională până la începutul anului 2011, în perioada anterioară numirii sale în funcţia de conducere, acestea fiind camuflate în spatele unei canapele, în spaţiul dintre aceasta şi caloriferul din încăpere", mai spun procurorii DNA. Potrivit rechizitoriului DNA în cazul lui Costel Baciu, pe parcursul urmăririi penale, având în vedere datele stabilite la nivel informativ, s-a constatat existenţa unor indicii potrivit cărora, în intervalul 2008 - 2013, arma ridicată de către acesta din locuinţa defunctului Alexandru Ungureanu la data de 14 februarie 2008 şi identificată de către organele de urmărire penală, la data de 11 septembrie 2013, în Biroul Ordine Publică din incinta sediului Poliţiei Oraşului Cernavodă s-ar fi aflat în mod neîntrerupt în posesia comisarului şef de poliţie Nicolae Emilianşi ar fi fost utilizată de către acesta în interes personal.

Documente "secret de serviciu" sau "secret"subtilizate din dosare

În acest context, în baza autorizaţiilor de percheziţie procurorii DNA , au procedat la data de 27 septembrie 2013 la efectuarea de percheziţii domiciliare în incinta a trei imobile aflate în proprietatea comisarului şef de poliţie Nicolae Emilian, imobile cu destinaţia de locuinţe şi, respectiv, casă de vacanţă, situate în oraşul Cernavodă şi în comuna Seimeni, jud. Constanţa. Cu acest prilej, deşi nu au fost descoperite mijloace de probă de natură a confirma ipoteza utilizării de către Nicolae Emilian, în interes personal, a armei inscripţionate "COMETA 200, CAL. 5,5/22, Made in Spain, 21 - C1 01469-01". Totuşi au fost însă identificate numeroase înscrisuri clasificate "Secret de serviciu" sau "Secret", documente neclasificate, dar utilizate exclusiv în activitatea de cercetare penală a organelor de poliţie judiciară, mijloace materiale de probă subtilizate din dosare penale, precum şi bunuri din dotarea Poliţiei Oraşului Cernavodă, "însuşite în mod fraudulos şi utilizate în interes personal de către şeful acestei unităţi de poliţie", fiind constatată totodată şi modalitatea ilicită în care sus-numitul a obţinut în cursul anului 2012, pentru sine şi fiul său, eliberarea de către reprezentanţii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa a unor noi permise de port şi folosire a unor arme.

sursa: LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102