REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Procurorii constănţeni se judecă cu statul pentru sporuri

Procurorii constănţeni se judecă cu statul pentru sporuri

Replica API 5 martie 2012 | 00:00 97

Cu o mână le-a dat, cu alta le-a luat

Cu o mână le-a dat, cu alta le-a luat

Sporurile dobândite de magistraţii-procurori din Constanţa, în urmă cu câţiva ani, prin hotărâre judecătorească, ajung, din nou, în visteria statului, exact de unde au plecat, însă pe altă cale. Dacă magistraţii au dobândit, la un moment dat, unele sporuri, cum ar fi cel de stres, beneficiind de el în condiţii legale, un nou litigiu a ajuns pe masa judecătorilor, prin care statul face ca sumele respective de bani să fie recuperate.

Pe data de 1 februarie a.c., pe rolul Judecătoriei Galaţi a fost înregistrat dosarul civil 5444/118/2011, strămutat de la Tribunalul Constanţa, prin hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) din data de 7 octombrie 2011. În acest dosar apar, în calitate de pârâţi, aproape toţi procurorii constănţeni, de la toate unităţile de parchet, iar printre ei apar chiar şi cei pensionaţi. Primul termen de judecată după strămutare a fost stabilit la data de 2 aprilie.

Cum a fost posibil

Timp de câţiva ani, după ce şi-au câştigat aceste drepturi în instanţă prin hotărâre judecătorească definitivă, emisă de Tribunalul Constanţa, Parchetul General nu a avut decât să aprobe ca magistraţii-procurori să primească acele sporuri solicitate, care au fost adăugate la salarii sau la pensii, în cazul celor pensionaţi. Numai că, ulterior, tot Parchetul General a cerut recuperarea sporurilor acordate, în recurs. Astfel, cei mai mulţi dintre procurori s-au trezit cu lefurile tăiate. Nu s-a ţinut cont de faptul că unii dintre ei s-au pensionat într-un moment total neprielnic, iar pensiile nu sunt deloc satisfăcătoare. Sumele de bani au fost oprite atât din salarii, cât şi din pensii. Dacă la Tribunal dosarul a fost înregistrat ca litigiu de muncă, fiind singurul, dealtfel, care poate soluţiona astfel de cauze, dosarul a fost strămutat la Judecătoria Galaţi, unde obiectul dosarului a fost schimbat în "pretenţii". Astfel, un număr de 84 de magistraţi-procurori se judecă la Galaţi cu Ministerul Public, pentru unele sume de bani care deja li se opresc eşalonat din venituri. Între timp, pentru a scăpa de efectele crizei şi pentru a putea duce un trai decent, unii dintre procurorii pensionaţi s-au făcut avocaţi, cum ar fi cazul fostului purtător de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Constanţa, Luminiţa Poenaru.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218