REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Procurorii DIICOT au descins la Constanţa: prejudiciul provocat de carderi este de 2 milioane de dolari

Procurorii DIICOT au descins la Constanţa: prejudiciul provocat de carderi este de 2 milioane de dolari

Replica API 26 martie 2014 | 00:00 150

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Ploieşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti au efectuat un număr de 9 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Constanţa, Sibiu, Ploieşti şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializate în infracţiuni informatice şi cu instrumente de plată electronică.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2008 - 2012, membrii grupului infracţional organizat iniţiat şi coordonat de numitul B.R.D, din municipiul Constanţa, utilizând aplicaţii informatice, au scanat, în vederea identificării vulnerabilităţilor - clase de I.P.-uri destinate POS-urilor, pe porturile caracteristice acestora. Ulterior identificării acestor I.P.-uri vulnerabile, erau instalate keyloggere pe terminalele POS, iar prin intermediul unor programe informatice de control de la distanţă (Remote Desktop Protocol) se realizau transferurile de date de identificare ale instrumentelor de plată electronică utilizate la aceste P.O.S.-uri. O parte din numerele de card-uri astfel obţinute au fost vândute, prin intermediul Internetului, către diverse persoane în vederea efectuării de operaţiuni financiare în mod fraudulos, sumele încasate în schimbul comercializării fiind primite, în conturile mai multor persoane recrutate în acest sens, conturi deschise la unităţi bancare din România. De asemenea, alţi membrii ai grupului infracţional organizat , utilizând metodele "phishing" şi "vishing", au obţinut datele de logare on-line ,de la mai multe conturi aparţinând unor persoane din S.U.A. şi au efectuat transferuri de sume de bani din conturile fraudate în conturile deschise pe numele unor persoane recrutate în acest sens. O parte din datele de identificare ale card-urilor bancare obţinute prin metodele enumerate, au fost inscripţionate pe card-uri clonate şi utilizate la retrageri frauduloase de numerar de la A.T.M.-uri din S.U.A.

Prejudiciul cauzat a fost de 2.000.000 de dolari

Cu ocazia percheziţiilor au fost identificate sisteme informatice, mai multe autoturisme, bijuterii şi diferite sume de bani, fiind dispuse măsuri asiguratorii. La sediul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploieşti au fost aduse, cu mandat de aducere, în vederea audierii, 17 persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii -Constanţa şi Direcţia Operaţiuni Speciale - Serviciul Operaţiuni Speciale Ploieşti. Procurorii D.I.IC.O.T au cooperat în instrumentarea cauzei cu United State -Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti. "Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.", au spus procurorii DIICOT.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367