REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Procurorii DIICOT, de partea lui Augustin Lazăr în scandalul OUG pe legile justiţiei

Procurorii DIICOT, de partea lui Augustin Lazăr în scandalul OUG pe legile justiţiei

Replica API 20 februarie 2019 | 00:00 258

Adunarea Generală a procurorilor din cadrul DIICOT se poziţionează împotriva Ordonanţei anunţate de Tudorel Toader, prin care sunt modificare legile justiţiei. Procurorii se raliază poziţiilor exprimate de Augustin Lazăr şi de Secţia pentru procurori a CSM.

"În cadrul Adunării Generale a procurorilor D.I.I.C.O.T., din data de 20.02.2019, convocată pentru prezentarea Raportului de activitate al direcției pentru anul 2018, s-a decis suplimentarea ordinii de zi, cu emiterea unui punct de vedere asupra modificărilor aduse Legilor justiției, prin Ordonanța de urgență a Guvernului, adoptată la data de 19.02.2019.

În urma consultărilor procurorilor prezenți în cadrul Adunării Generale, aceștia au decis în unanimitate ralierea și susținerea punctelor de vedere emise de către Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de Secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în sensul că, modificările aduse Legilor justiției contravin arhitecturii instituționale stabilite prin Constituție și ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-și realiza atribuțiile specifice, prevăzute de Constituția României și legile organice", se arată într-un comunicat al DIICOT.

OUG pentru legile justiției prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuțiile șefului Secției de anchetă. Una dintre prevederi arată că șeful Secției de anchetă poate dispune asupra tuturor soluțiilor cu magistrați. Este modificată și procedura de numire în funcție a procurorilor de rang înalt, astfel că aceștia nu mai primesc aviz din partea Secției de procurori a CSM, ci din partea plenului Consiliului.

O altă schimbare importantă se referă la delegările în funcțiile de conducere ale parchetelor. Astfel, potrivit noii OUG, procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României. În prezent, Călin Nistor, adjunctul DNA, este delegat în funcția de șef al Direcției, deoarece Președintele Klaus Iohannis a refuzat numirea Adinei Florea pe această funcție. În prezent, Adina Florea este la Secția de anchetare a magistraților.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
procurorii diicot or sa intre la beci daca nu se potolesc si joaca corespunzator cu linia melodica trasata de sus
3
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108