REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Procurorul Balaican, acuzat că a primit 2.000 de euro pentru a interveni într-un dosar

Procurorul Balaican, acuzat că a primit 2.000 de euro pentru a interveni într-un dosar

Replica API 8 februarie 2014 | 00:00 495

DNA Constanţa a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale

DNA Constanţa a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au anunţat, vineri, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatului Vasile Balaican, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Balaican a fost delegat la Tribunalul Constanţa de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, delegarea fiind valabilă până la data de 19 aprilie 2014. Revenind la comunicatul DNA, din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori reiese că există probe din care rezultă presupunerea rezonabilă că, la data de 11 decembrie 2013, inculpatul Balaican Vasile, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a primit suma de 2.000 euro de la o persoană (denunţătoare în cauză) lăsând-o să creadă că va interveni pe lângă un lucrător de poliţie din cadrul unei secţii de poliţie din Constanţa, astfel încât acesta să efectueze cercetări într-un dosar penal într-o manieră care să asigure o soluţie favorabilă persoanei denunţătoare, urmărită penal în cauza respectivă. Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, o parte din actele de urmărire penală fiind efectuate de către lucrătorul de poliţie asupra căruia inculpatul a afirmat că avea influenţă, în baza unei delegări emise de procurorul de caz. "Inculpatului Balaican Vasile i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 alin 2) Cod de procedură penală. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se arată în comunicatul DNA. Reamintim că, luna trecută, procurorii DNA Constanţa au formulat o cerere de strămutare a dosarului penal în care este cercetat magistratul Vasile Balaican. Solicitarea se află în atenţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României. Primul termen a fost stabilit pentru data de 12 februarie.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102