REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Procurorul TEODOR NIȚĂ: LEGISLAȚIA în domeniul DEȘEURILOR are atât de multe GĂURI parcă ar fi un CIUR!

Procurorul TEODOR NIȚĂ: LEGISLAȚIA în domeniul DEȘEURILOR are atât de multe GĂURI parcă ar fi un CIUR!

Replica API 14 mai 2021 | 00:28 3424

Nu mai puțin de 90 de containere pline cu deșeuri periculoase venite din Germania au ajuns în luna mai în Portul Constanța Sud Agigea. În cauză a fost deschis un dosar de cercetare penală care este instrumentat de Teodor Niță, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Acesta a sesizat pericolul la care a fost expusă țara noastră și, în acest caz, a comparat legislația cu un ciur ce are foarte multe găuri.

România continuă să fie groapa de gunoi a lumii, iar o mare parte din deșeuri intră prin Portul Constanța. Oamenii legii au declanșat acțiuni de control pe bandă rulantă, iar loturile sunt depistate imediat cum ajung. O astfel de acțiune a avut loc și joi, 13 mai. Printre reprezentanţi ai Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu și reprezentanți ai agenţiei Frontex, la fața locului a fost și procurorul din cadrul Parchetului Curții de Apel, Teodor Niță. Acesta s-a arătat revoltat din cauza cantității imense de deșeuri venite, în ultima perioadă, în țară ce riscau să fie un pericol pentru întreaga Românie.

Deșeurile au luat calea României după anul 2016

„Dacă nu se intervine legislativ o să avem o mare problemă și o să devenim, așa cum am mai spus, groapa de deșeuri a întregii Europe, dar și din țări africane și de peste tot. Trebuie să ne protejăm țara. Opinia mea este că din cauza unor lipsuri legislative ce permit aceste importuri. Aceste transporturi există cam de prin 2016, de când s-a închis China. Acestea au fost redirecționate către România. Ar trebui să avem laboratoare, o logistică care să permită o analiză în acest sens. Foarte precis ar fi termenul `imens de multe` deșeuri au ajuns în România. Sunt mii de tone și temerea mea este că acestea se vor amplifica pentru că operatorii economici testează terenul și când văd că se poate, o să năvălească mii de tone în România. Este marfă europeană și intră pur și simplu în țară, înainte îți trebuiau aprobări de la mediu, dar acum nu, vine și îl descarcă aici. Legislația ar trebui schimbată pentru că are atât de multe găuri de parcă ar fi un ciur”, a declarat procurorul Teodor Niță.

Prețul este de 20 de ori mai mic decât în Europa

Totodată, procurorul a prezentat care ar fi rezolvările: „Trebuie voință, pentru că trebuie să ne protejăm. Orice poate fi verificat, însă, când intră zeci de mii de containere în țară nu știu câte sunt verificate și câte nu. Se poate sista hemoragia către noi prin scanner, prin actualizarea prețurilor cu cele care se practică în Europa. Avem un preț de cel puțin 20 de ori mai mic decât cel practicat în țările europene. Și atunci, unde să meargă deșeul dacă la noi depozitarea e de 17 euro și în Germania de 500 de lire sau euro. Cea mai mare pedeapsă este că riscăm să trăim și să lăsăm țara asta un depozit uriaș de gunoi. Lucrurile acestea se pregătesc din timp pentru că aceste deșeuri rezistă până la 2000 de ani”, a mai spus procurorul.

Fenomenul ia amploare în România

Amintim că, în ultimii ani, fenomenul deșeurilor sosite în România a luat amploare. Numai de la începutul lunii mai a anului 2021 au fost descoperite 90 de containere pline cu deșeuri periculoase. Spre exemplu, comisarii Gărzii Naționale de Mediu din cadrul Comisariatului Județean Constanța, în continuarea cercetărilor în dosarul penal al PCA Constanța, împreună cu Poliția de Frontieră, au procedat încă de la primul transport ce a ajuns în portul Constanța în data de 7 mai, la efectuarea controlului fizic asupra deșeurilor ce aveau ca destinație finală Ploiești.

Deșeurile amestecate, cele mai periculoase

S-a constatat că sunt deșeuri amestecate - metalice, hârtie, textile, cauciuc, lemn, precum și deșeuri periculoase precum baterii și bucăți azbest, care nu pot fi reciclate. A fost luată măsura nepermiterii intrării în țară a deșeurilor, acesta fiind transport ilegal de deșeuri. Mai mult decât atât, nu s-au prezentat documente care să însoțească transferul deșeurilor Anexa VII, iar societatea unde ar fi trebuit sa ajungă deșeurile nu avea instalație de reciclare autorizată.

Date despre firma din Ploiești

Toate cele 90 de containere aveau ca destinație finală o societate din România, cu sediul în Ploiești, Prahova. Potrivit informațiilor noastre ar fi vorba despre firma Otodix SRL. Administratorul societății este Sorin-George Păduraru. Societatea Otodix a fost înființată în anul 2004 și are sediul social în satul Zahanaua, strada Principală, numărul 41C. În anul fiscal 2020, societatea a declarat o cifră de afaceri de 4.073.767 lei, un profit net de 21.093 lei, datorii de 9.633.211 lei și un număr mediu de angajați de 22 de persoane.

Citește și:

ALTE loturi de DEȘEURI PERICULOASE, descoperite în Portul Constanța. VIDEO

ANCHETE pe BANDĂ RULANTĂ în PORT: ALTE LOTURI de DEȘEURI! VIDEO LIVE

Video:

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Amenzi mari de o mie de euro si oameni o sa fir cuminti
1
2
deghizatul asta!
13
1
Bravo Teo , un profesionist oriunde ai activat !
7
14
bv Teo!!!!
7
12

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218