REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Producătorii de medicamente nu sunt de acord cu noua taxă clawback

Producătorii de medicamente nu sunt de acord cu noua taxă clawback

Replica API 25 august 2012 | 00:00 161

Guvernul continuă să ignore propunerile

Guvernul continuă să ignore propunerile

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice respinge noua taxă clawback, aprobată joi, şi afirmă că Guvernul "continuă să ignore propunerile producătorilor şi revine la formula anterioară - inechitabilă, imprevizibilă şi aspru criticată, inclusiv de către FMI". Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) afirmă, într-un comunicat, că în acest context, sute de medicamente cu preţ accesibil, utilizate de 70 la sută din pacienţii români, riscă să dispară de pe piaţă. De aceea, APMGR cere scoaterea de sub incidenţa taxei clawback a medicamentelor sub 30 de lei la preţ de producător. "Noua formulă de taxă clawback adoptată de Guvern reprezintă în continuare o povară fiscală prea mare şi inechitabilă pentru sectorul de medicamente generice. După mai multe luni de discuţii cu reprezentanţii industriei farmaceutice, Guvernul României a decis să modifice mecanismul de aplicare al taxei clawback într-o variantă care păstrează deficienţele majore ale mecanismelor anterioare", se arată comunicatul APMGR. Potrivit asociaţiei, chiar dacă guvernul a eliminat din formula de calcul cuantumul TVA, producătorii de medicamente vor fi în continuare obligaţi să plătească o taxă pentru veniturile întregului lanţ de distribuţie (care include adaosurile practicate de distribuitori şi farmacii). Apoi, spun producătorii, suma de referinţă în baza căreia se aplică formula nu reprezintă consumul real de medicamente din anul anterior. Prin noua formulă, se revine la formula de calcul din OUG 77/2011, care a fost amplu criticată, inclusiv de către FMI, din cauza caracterului său inechitabil (taxa se aplică similar tuturor producătorilor, indiferent de creşterea vânzărilor de medicamente înregistrată de fiecare companie) şi imprevizibil (procentul este calculat în mod netransparent pe baza datelor eronate furnizate de CNAS, iar companiile nu pot anticipa în niciun fel cuantumul acestuia), se mai precizează în comunicatul APMGR.

"Noua variantă de taxă clawback ignoră propunerile transmise de producătorii de medicamente generice, iar reducerea accesului populaţiei la medicamente cu preţ accesibil şi distrugerea industriei farmaceutice locale este inevitabilă. Guvernul continuă să nu îşi respecte angajamentele asumate prin programul de guvernare de sprijinire a industriei de medicamente generice, ci dimpotrivă dezavantajează din nou acest sector, prin noua formă a taxei clawback.", a declarat directorul executiv al APMGR, Laurenţiu Mihai, citat în comunicat. Guvernul a aprobat o nouă formulă de calcul a taxei clawback, redusă cu aproximativ 10% şi aplicată începând cu 1 octombrie, precum şi un mecanism de regularizare a arieratelor în vederea asigurării eficiente a medicamentelor în spitale, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Georgescu. Ministrul Finanţelor a apreciat că noua formulă de calcul a taxei va reduce cuantumul acesteia de la aproximativ 30% la 20%, conform mediafax.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102