REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Producătorii români de tomate spun că nici un consumator nu este expus la reziduuri de pesticide

Producătorii români de tomate spun că nici un consumator nu este expus la reziduuri de pesticide

Replica API 30 mai 2017 | 00:00 220

Rezultatul analizelor de laborator pentru probele de tomate analizate demonstrează că nici un consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune în pericol sănătatea, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii, scrie AGERPRES.

"Producătorii agricoli români susținuți prin programul de sprijin guvernamental să cultive tomate în spații protejate dau dovadă de seriozitate și cumpătare în ceea ce privește utilizarea optimă și în condiții de siguranța a produselor de protecție a plantelor. Astfel, produsele de protecție a plantelor au fost aplicate în dozele recomandate de inspectorii fitosanitari ai Autorității Naționale Fitosanitare, respectându-se timpul de pauză de la aplicare și până la recoltare", se arată în comunicat.

Zilnic se prelevează probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide din legume și fructe, până la această dată fiind transmise Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale București un număr de 102 probe de roșii de la producătorii agricoli sprijiniți prin Programul de tomate românești.

"Rezultatul analizelor de laborator pentru probele finalizate demonstrează faptul că nici un consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune în pericol sănătatea. Astfel, producătorii au înțeles că produsele de protecție a plantelor trebuie să fie folosite pentru a proteja culturile de atacul bolilor sau dăunătorilor și pentru distrugerea buruienilor pe parcursul perioadei de vegetație", mai spun reprezentanții ministerului.

În data de 12 mai, ministrul Agriculturii, Petre Daea, susținea că producătorii români au scos pe piață 216 tone de tomate, de la care au fost prelevate probe și au fost analizate.

El a explicat că, în momentul în care se face prima recoltare, inspectorii de la autoritatea fito-sanitară analizează, la fiecare producător, probele înainte ca produsele să iasă pe piață.

În cadrul programului guvernamental "Tomate 2017" s-au înscris până la data menționată 6.816 de beneficiari, fiind vândute roșii românești în 12 județe.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102