REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Produsele cosmetice anti-poluare sunt un mit sau chiar funcționează?

Produsele cosmetice anti-poluare sunt un mit sau chiar funcționează?

Replica API 8 martie 2021 | 00:00 905

Produsele cosmetice anti-poluare au devenit un trend popular în Asia, răspândindu-se, apoi, peste tot în lume. Motivul pentru care asiaticii caută ingrediente potente anti-poluare este faptul că majoritatea orașelor mari din Asia suferă de un nivel de poluare extrem de ridicat, iar acest lucru se reflectă și în calitatea pielii.

Sursă foto: Shutterstock

Cu toate acestea, chiar dacă și la noi poluarea este un aspect îngrijorător, este bine să înțelegi cum funcționează acest tip de produse cosmetice, pentru a face o alegere informată, scrie doc.ro.

Efectele poluării asupra pielii

Există numeroase cercetări care asociază poluarea cu o serie de afecțiuni ale pielii, printre care acneea, îmbătrânirea prematură a pielii și afecțiuni inflamatorii, precum eczema. Factorii poluanți pătrund prin membranele celulare și se răspândesc în corp, iar nivelul de poluare preluat prin piele pare a fi similar cu cel preluat prin inhalare.

Odată ce pătrund în piele, factorii poluanți induc stres oxidativ prin scăderea nivelului de antioxidanți produși în mod natural de corp. Potrivit specialiștilor, procesele metabolice normale și inflamația duc la producerea de radicali liberi de către organism. Deși producem, în mod natural, antioxidanți ce pot neutraliza acești radicali liberi, factorii externi, precum poluarea și radiațiile ultraviolete, declanșează un dezechilibru care ne poate afecta.

Așadar, expunerea cronică la poluarea din atmosferă generează producția de radicali liberi și o scădere a producției de antioxidanți esențiali, precum vitaminele C și E. Acest fenomen generează inflamație, care afectează bariera naturală a pielii. O barieră compromisă poate da consecințe negative, cum ar fi apariția hiperpigmentării și a ridurilor, precum și pierderea de apă transepidermică.

De asemenea, afecțiunile inflamatorii cronice ale pielii, cum ar fi acneea și dermatita atopică, sau eczema, pot fi exacerbate în urma expunerii constante la factori poluanți.

Rolul cosmeticelor anti-poluare pentru sănătatea pielii

Specialiștii sunt de părere că, deși nu există numeroase studii care să susțină afirmațiile emise de companiile cosmetice în privința produselor de îngrijire anti-poluare, o bună parte din ingredientele acestora pot da rezultate promițătoare, dacă sunt folosite regulat.

Iată cele mai importante ingrediente cosmetice care pot lupta împotriva factorilor poluanți și repara daunele produse de aceștia.

1. Antioxidanții

Antioxidanții aderă la radicalii liberi înainte ca aceștia să afecteze celulele pielii, așa încât o bună parte din daune, cum ar fi hiperpigmentarea și adâncirea ridurilor de expresie, pot fi prevenite.

Potrivit unui studiu1 din 2020, persoanele care folosesc un ser cu vitaminele C și E și cu acid ferulic, de două ori pe zi, prezintă mult mai puține pete hiperpigmentare pe ten.

Specialiștii susțin că următorii antioxidanți oferă cea mai eficientă protecție împotriva radicalilor liberi:

- Vitamina C

- Retinolul (un derivat din vitamina A)

- Vitamina E

- Niacinamidele (un derivat din vitamina B3)

- Resveratrolul

- Polifenolii și flavonoizii

- Coenzima Q10

- Acidul ferulic

- Astaxantina

2. Cremele hidratante

Hidratarea feței și a corpului întărește bariera naturală a pielii, așa încât potențialul de penetrare în celulele pielii al factorilor poluanți este diminuat, iar stresul oxidativ este micșorat. Experții recomandă ca produsul de hidratare să conțină ceramide și acid hialuronic. Ceramidele se numără printre cele mai eficiente ingrediente de protejare și menținere a barierii naturale a pielii. De asemenea, acidul hialuronic este o substanță cu rol umectant, adică reține apa în țesuturi, contribuie la sănătatea barierii naturale a pielii și la menținerea unui aspect bine hidratat al pielii.

3. Cremele cu protecție solară

Radiațiile ultraviolete pătrund în piele și descompun colagenul și fibrele elastic din țesuturi, ceea ce duce la formarea ridurilor. De asemenea, expunerea necontrolată la soare crește riscul de cancer de piele, mai ales la persoanele cu tenul foarte deschis la culoare.

În plus, anumiți factori poluanți sunt activați de razele ultraviolete, ceea ce le potențează impactul negativ asupra pielii. O cremă cu protecție solară, cu factor 30 sau 50, oferă o barieră de protecție atât împotriva razelor UVA și UVB, cât și împotriva factorilor poluanți.

4. Probioticele și prebioticele

Poluarea afectează și microbiomul pielii, iar bacteriile și microorganismele regăsite în mod natural pe suprafața pielii ajută, de fapt, în menținerea sănătății acesteia. Prin urmare, produsele cosmetice care conțin culturi active pot ajuta la echilibrarea florei microbiene de la suprafața pielii și la întărirea barierii naturale formate de microbiom.

Sfaturi pentru îngrijirea corectă a pielii

Cel mai important pas, mai ales seara, este curățarea tenului. Folosește un produs de curățare blând, care elimina factorii poluanți depuși pe suprafața pielii, în special particulele de praf. Evită produsele ce conțin surfactanți duri, pentru că aceștia vor îndepărta în întregime uleiurile naturale secretate de piele și, astfel, compromite bariera naturală a pielii.

Al doilea pas constă în aplicarea unui ser sau creme cu ingrediente antioxidante, o dată sau de două ori pe zi, pe fața curățată în prealabil. Urmează hidratarea. Alege un produs dedicat tipului tău de ten, cu ingrediente emoliente și umectante, pentru o hidratare de lungă durată.

Dacă urmează să ieși afară, nu uita de crema cu protecție solară. Crema cu FPS reprezintă ultimul pas din rutină înainte de a ieși din casă. Nu uita să o aplici în cantitatea recomandată, și anume o linguriță pe suprafața tenului și a gâtului.

Pentru a repara daunele produse la nivelul pielii, poți folosi și un exfoliant chimic. Produsele ce conțin acizi AHA și BHA sunt foarte utile în acest sens. Aplică produsul seara, pe fața curată, și nu uita de protecția solară de dimineață. Un produs pe bază de retinol poate fi de folos dacă urmărești să estompezi liniile fine și să corectezi ridurile de expresie. Produsele cu retinol trebuie introduse treptat în rutină, pentru că sunt iritante, și se aplică, de regulă, seara.

Somnul corespunzător, exercițiul fizic regulat și o alimentație echilibrată trebuie să facă parte din lista ta de priorități. Toate aceste obiceiuri își lasă amprenta pe calitatea pielii tale.

Nu în ultimul rând, dacă abundența de produse cosmetice anti-poluare te derutează și nu știi ce să alegi, este recomandat să te uiți pe lista de ingrediente și să cauți substanțe active antioxidante, în primul rând. Dacă ai tenul sensibil sau suferi de afecțiuni ale pielii, evită produsele ce conțin parfum și alcool denat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920