REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Prof.univ.dr. Dănuţ Epure: Facultatea de Ştiinţe Economice a ajuns la 5.000 de studenţi

Prof.univ.dr. Dănuţ Epure: Facultatea de Ştiinţe Economice a ajuns la 5.000 de studenţi

Replica API 14 iunie 2011 | 00:00 381

Decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa, despre România universitară - schimbare şi provocare

Decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa, despre România universitară - schimbare şi provocare

Serviciile educaţionale se află, asemenea tuturor serviciilor publice, într-o etapă de provocare: provocarea efectelor crizei economice. În contextul reformei sistemului educaţional, cotidianul "Replica" a discutat cu un reprezentant al managementului educaţional din spaţiul academic constănţean, Prof.univ.dr. Dănuţ Tiberius Epure, decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa.

Reporter: Domnule decan, cum apreciaţi misiunea dumneavoastră actuală de a manageria în sistemul educaţional academic?

Dănuţ Tiberius Epure: Învăţătmântul superior se află, într-adevăr, asemenea aprecierii dumneavoastră de început, într-o etapă de implementare a schimbărilor. Provocarea schimbărilor este una de jurisdicţie, prin incidenta reglementărilor Legii Naţionale a Educaţiei nr1/2011 şi, în acelaşi timp provocarea este una de management financiar, în contextul crizei ecoconomice globale. Misiunea pe care mi-o asum este una deloc facilă, Facultatea de Ştiinţe Economice ajungând în prezent, la o cifra de şcolarizare de aproximativ 5000 de studenţi. Analizând statistic numărul total de 4328 de absolvenţi ai facultăţii, dimensionăm, o dată în plus, responsabilitatea activităţii de management în Facultatea de Ştiinţe Economice.

Rep.: Care este traseul socio-profesional al absolvenţilor dumneavoastră pe piaţa muncii? Aţi implementat un sistem de monitorizare a inserţiei profesionale a acestui număr semnificativ de absolvenţi?

D.T.E.: Ne preocupă intensiv deschiderea Facultăţii de Ştiinţe Economice către mediul economic şi social. Tradiţionala activitate de practică a studenţilor s-a transformat într-o veritabilă activitate de formare profesională, contractele de parteneriat pe care le derulăm cu mediul economic şi social deschizând şi posibilitatea de angajabilitate pentru studenţii care dovedesc deţinerea factorilor cognitivi, comportamentali şi atitudinali pentru a reuşi. Rezultatul cantitativ al acestei politici de a crea programe de studii care să răspundă nevoilor angajatorilor şi nu nevoilor doctrinarilor: un procent semnificativ de absolvenţi care au devenit populaţie ocupată pe piaţa muncii în termen de 6 luni de la absolvirea studiilor.

Rep.: Într-o piaţă a forţei de muncă atât de dinamică şi de receptivă faţă de spaţiul european, această deschidere şi adaptare către mediul economic şi social a programelor de studii ale Facultăţii de Ştiinţe Economice se rezumă exclusiv la realitatea românească.

D.T.E.: Mediul de afaceri local şi naţional nu poate fi diferenţiat de mediul european. Piaţa concureanţială a serviciilor de educaţie superioară poate fi o alternativă la politicile publice educaţionale impelementate până acum în România. Adesea, în perspectiva strategică pe care o supun atenţiei echipei mele, încerc să dimensionez posibile oferte educaţionale ale marilor universităţi europene în spaţiul constănţean şi nivelul de responsabilizare pe care îl prespune această presiune concurenţială. Este una dintre raţiunile pentru care Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Ovidius Constanţa dezvoltă programul de masterat cu dublă diplomare împreuna cu Universitatea Claremont Ferrand din Franţa. Programul de studii bilingv Administrarea afacerilor în întreprinderile mici şi mijlocii reuneşte atât viziunile doctrinare ale cadrelor didactice din cele două universităţi, cât şi activitatea regională a principalilor agenţi economici din cele doua state. Întreaga investiţie în dezvoltarea programelor de mobilităţi Erasmus urmăreşte satisfacerea acestui obiectiv strategic de deschidere a programelor de studii către realităţile stiinţifice şi formative ale universităţilor europene. Cum altfel am putea prognoza lucrurile într-o piaţă a forţei de muncă care îsi propune flexisecuritatea?

Rep.: Observ,cu entuziasm, perspectiva unei gândiri economice: aceea de a prognoza, de a estima perspectivele viitorului. Cum apreciaţi, în acest context, viitorul universităţilor din România, exprimat în obiective strategice ?

D.T.E.: Există un tumult în mediul academic autohton, care sunt convins că transpare şi în mass-media; este freamatul unor schimbări inerente. Estimez ca universităţile româneşti, asemenea celor europene, parcurg o etapă dificilă în ceea ce priveşte resursele financiare alternative pentru finanţarea programelor de studii; este vorba despre alternativa la exerciţiul bugetar, care, în contextul crizei economice globale, presupune o incapacitate a statului de a mai gestiona corect afacerile publice. Nu orice tip de program de studii va mai putea beneficia de finanţarea de bază, guvernamentală. Cuvintele cheie vor deveni eficienţă, eficacitate, economie. Lor li se adaugă performanţa în cercetare, dezvoltare, inovare. Sunt convins că Universitatea Ovidius Constanţa, va reuni aceşti termeni cheie, în viitorul ei managerial.

Rep.: "Tinereţe şi creativitate, profesionalism şi competenţă"-este dictonul pe care l-am regăsit în materialele promoţionale ale Facultăţii de Ştiinţe Economice, promovate în cadrul Programului iniţiat de către Banca Naţională a României: "Porţi deschise studenţilor economişti", program prin care BNR a încheiat un parteneriat cu Universitatea Ovidius Constanţa, împreună cu alte patru şcoli prestigioase de ştiinţe economice din ţară. Credeţi că mai este ceva de adăugat acestui mesaj?

D.T.E.: Este unul dintre mesajele de promovare la care ţin şi pe care îl consider expresiv pentru întreaga politică de management a Facultăţii de Ştiinţe Economice. Am construit o echipă tânără, cu argumentul dinamismului şi al creativităţii, dublate de expertiză, înţelepciunea şi buna rezistenţă la factorii emoţionali a cadrelor didactice care muncesc deja cu fidelitatea ultimilor 20 de ani în Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Ovidius. Împreună am reuşit să implementăm schimbări: infrastructura, echipamente, dezvoltarea unui program de investiţii operativ şi nu în ultimul rând promovarea investiţiei în...oameni.

Rep.: Estimaţi/intuiţi o posibilă implicare a dumneavoastră în managementul instituţional al Universităţii, ca urmare a recomandărilor de reuşită în conducerea Facultăţii de Ştiinţe Economice?

D.T.E.: Aprecierea dumneavoastră de reuşită la nivelul Facultăţii de Ştiinţe Economice onorează şi deopotrivă, obligă, întreaga echipă managerială care a implementat principiile de conducere ale mandatului actual. Mă onorează, deopotrivă, şi perspectiva managementului instituţional pe care aţi indicat-o. Un sentiment de responsabilizare pentru toate activităţile didactice, ştiinţifice şi manageriale se naşte în momentul în care oamenii din jur exprimă ideea că interesele lor socio-profesionale ar putea fi corect reprezentate de un mandat managerial pentru care mi se sugerează asumarea candidaturii. Gândesc, proiectez şi prognozez şi această perspectivă de a răspunde aşteptărilor de reprezentare socială prin depunerea candidaturii pentru managementul instituţional al Universităţii Ovidius Constanţa.

Rep.: Să înţelegem că optaţi pentru varianta managementului instituţional ca rezultat al votului liber exprimat, în mod universal, de către toţi membrii comunităţii academice?

D.T.E.: Cred în democraţie, transparenţă şi participaţie. Sunt principiile pe care le-am implementat în mandatul managerial în cadrul Facultăţii de Ştiinte Economice. Exprimarea prin vot asupra modului în care unul dintre candidaţi îţi va reprezenta interesele prin managementul instituţional pe care îl va implementa, este, indiscutabil, cel mai mare câstig al democraţiei. S-a vorbit mult, peiorativ, despre cercurile de influenţă din universităţi. Iată că suntem în faţa unei posibilităţi de a valoriza social, în mod egal, fiecare membru al comunităţii academice şi de ai responsabiliza pe cei care conduc în universităţi în a răspunde aşteptărilor tuturor celor care au investit încredere socială prin însăşi exprimarea votului.

Simona RUSU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218