REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Profesoarele care au luat şpagă la BAC au scos elevii din examen, să mai pună bani în pachetul de şerveţele

Profesoarele care au luat şpagă la BAC au scos elevii din examen, să mai pună bani în pachetul de şerveţele

Replica API 11 septembrie 2013 | 00:00 611

Frauda de la Liceul Dimitrie Leonida din Constanţa:

Frauda de la Liceul Dimitrie Leonida din Constanţa:

Dacă prima sesiune de Bacalaureat s-a lăsat cu arestări şi trimiteri în judecată, fiind vorba de Liceul Ion Bănescu, din Mangalia, iată că alte persoane le-au călcat pe urme. Este vorba despre două cadre didactice şi un elev, care au luat parte la examenul de BAC, din sesiunea din toamnă, la Liceul Dimitrie Leonida, acuzaţi fiind de dare şi luare de mită. Chetă a câte 50 de lei de căciulă, băgaţi banii într-un pachet de şerveţele, şi de aici startul la copiat! Gabriela Lefter şi Maria Ţuţuianu, cadre didactice în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa şi totodată profesori supraveghetori în aceeaşi dată la sala de examen nr. 4, parter, din centrul de examinare "Liceul Dimitrie Leonida" Constanţa ar fi pretins bani de la elevi pentru a le înlesni "munca". Detalii despre cum au decurs lucrurile, despre nemulţumirile că banii sunt prea puţini, veţi putea găsi în rândurile de mai jos.

Persoanele implicate în dosarul de fraudă la Bacalaureat, sesiunea de toamnă, de la Liceul Dimitrie Leonida din Constanţa, sunt cele două cadre didactice, Maria Ţuţuianu şi Gabriela Lefter, cercetate pentru luare de mită în formă continuată, Cornel Ciacîru şi Robert - Sergiu Cercel, ambii cercetaţi pentru dare de mită în formă continuată, Viorel Iosif Butuc, Ciprian Cepoi şi Cristian Caramatroc, aceştia fiind cercetaţi pentru dare de mită. Potrivit procurorilor, la data de 26.08.2013, la nivelul Serviciului Judeţean Anticorupţie Constanţa a fost depus un denunţ penal împotriva celor două cadre didactice, unde se specifica faptul că profesoarele supraveghetoare au pretins şi primit, în două rânduri, sume de bani din partea candidaţilor aflaţi în sala de examen, în scopul de a nu-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile ce le reveneau în calitate de supraveghetori. Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a delegat ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul D.G.A.- S.J.A. Constanţa pentru efectuarea mai multor activităţi de urmărire penală în vederea lămuririi cauzei sub toate aspectele şi tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate. Au fost audiaţi mai mulţi candidaţi, precum şi un inspector şcolar, desemnat pentru monitorizare de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, dar şi un agent de Poliţie. Din declaraţiile acestora au reieşit împrejurările în care s-au săvârşit faptele denunţate de eleva Mădălina Ciocan, cea care a dat totul în vileag.

Chetă de 50 de lei pentru a fi lăsaţi să se "inspire", profesorii nemulţumiţi de suma mică!

Astfel, fiind prinsă copiind şi eliminată din examen de către un alt membru al comisiei, candidata Mădălina Ciocan a declarat faptul că, înainte de a intra în sala de examen, ea, împreună cu încă 5 candidaţi din sala nr. 4 au strâns câte 50 de lei din partea fiecăruia. Suma strânsă a fost introdusă într-un pachet de şerveţele nazale şi oferită de către un alt candidat, învinuitul Ciacîru Cornel, celor două profesoare supraveghetoare. Mai mult, cadrul didactic Gabriela Lefter chiar şi-a exprimat faţă de toţi candidaţii aflaţi în sală nemulţumirea legată de suma prea mică strânsă de către cei 6 candidaţi, afirmând că aceasta este prea mică în raport cu riscul la care se supun, dându-le astfel de înţeles că trebuie să vină cu alţi bani în completarea sumei iniţiale. Auzind nemulţumirea profesoarei, elevii Ciacîru Cornel şi Cercel Robert-Sergiu, împreună cu Ciocan Mădălina au ieşit din sala de examen, moment în care aceştia au strâns încă 100 de lei, Ciacîru oferind încă 40 de lei, iar Cercel şi Ciocan câte 30 de lei. Bancnota de 100 de lei a fost introdusă de data aceasta într-un şerveţel nazal pliat şi oferit, în aceeaşi manieră ca şi prima dată, pe catedră, în faţa profesoarelor, care au acceptat banii. Cei doi învinuţi, Ciacîru şi Cercel au recunoscut învinuirile ce li se aduc în declaraţiile date procurorilor. Aceeaşi situaţie a reieşit şi în cazul învinuiţilor Butuc Viorel Iosif, Cepoi Ciprian şi Caramatroc Cristian, respectiv aceştia au recunoscut că au dat în scopul menţionat sumele de bani precizate către profesori. Mai mult, după completarea sumei de bani, nu au mai existat comentarii legate de acest aspect, până la eliminarea elevei Ciocan Mădălina din examen, aceasta fiind surprinsă copiind de un alt membru al comisiei, moment în care învinuita Lefter Gabriela i-a atenţionat pe ceilalţi candidaţi să nu spună nimic de suma de bani oferită şi primită, în scopul mai sus menţionat, de cele două supraveghetoare.

Cadrele didactice nu şi-au recunoscut vina

Una dintre supraveghetoare, Gabriela Lefter, a spus că a existat un moment în care i s-a cerut de către un candidat, fără să-şi amintească exact momentul şi despre ce persoană este vorba, un şerveţel, chipurile pentru a se duce la grupul sanitar. Ea i-ar fi oferit candidatului respectiv pachetul său de şerveţele, iar în momentul când acesta a revenit în sală i s-a înapoiat pachetul într-o manieră mai puţin elegantă, aruncându-l oarecum pe catedră în faţa ei. Culmea este că aceasta a încercat să-şi susţină punctul de vedere, spunând că i-ar fi atras atenţia acestuia cu privire la lipsa sa de respect vizavi de atitudinea manifestată cu ocazia înapoierii pachetului de şerveţele. În cauză a fost solicitată şi ridicată întreaga documentaţie în legătură cu dosarul cauzei, precum şi înregistrările video efectuate în sala nr. 4 din centrul de examinare Liceul "Dimitrie Leonida" Constanţa. De cealaltă parte, Maria Ţuţuianu a cam dat din colţ în colţ, însă cum aceasta s-a interpus între colega sa şi camera de supraveghere, nu poate nega că nu a ştiut şi nu a consimţit la primirea mitei. Mai mult, ajutând, ambele cadre didactice, la rezolvarea subiectelor şi neintervenind în cazul colaborării dintre elevii examinaţi, fapt interzis de lege, rezultă că învinuitele au conştientizat că "trebuie să facă ceva în schimbul mitei", au arătat procurorii în dosar.

Unul dintre elevi a fost trimis în judecată în lipsă: a plecat în Italia

Între timp, elevul Ciacîru Cornel a plecat din ţară, în Italia, motiv pentru care nu s-a prezentat la Parchet, fiind trimis în judecată în lipsă. În judecată au fost trimise şi Maria Ţuţuianu, Gabriela Lefter şi Cornel Ciacîru. Au fost scoşi de sub urmărire penală mai mulţi elevi, întrucât în concret faptele comise de aceştia nu întrunesc gradul de pericol social al unei infracţiuni. Fiecare s-a ales cu o amendă administrativă de 1.000 de lei, se mai arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218