REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Profesor din Constanța, ACUZAT că a SUSTRAS sute de mii de euro și dolari!

Profesor din Constanța, ACUZAT că a SUSTRAS sute de mii de euro și dolari!

Replica API 12 iulie 2019 | 11:16 388

Un profesor din Constanța, dar care lucra și în cadrul unei agenții de shipping, pe funcția de contabil, a fost cercetat și trimis în judecată pentru delapidare. Prima instanță l-a condamnat la 3 ani și 6 luni cu executare, dar decizia nu a fost definitivă, apelul urmând a se judeca pe 5.09.2019.

Totul a început încă din anul 2010, când persoana juridică vătămată, prin reprezentantul său legal, s-a adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, formulând o plângere penală în cuprinsul căreia a solicitat efectuarea de cercetări față de inculpat cu privire la săvârșirea infracțiunii continuate de delapidare cu consecințe deosebit de grave. În mod concret, potrivit rolii.ro, în cuprinsul plângerii penale, s-a învederat împrejurarea că, ulterior datei de 26.04.2010, dată la care inculpatul, angajat în funcția de contabil, și-a încetat prin demisie raporturile de serviciu cu societatea mai sus menționată, s-a constatat existența unor însemnate debite neachitate către furnizori, context în care, procedându-se la verificarea documentelor de evidență contabilă întocmite de către persoana în cauză în perioada în care a exercitat atribuțiile de serviciu specifice funcției de contabil, precum și la compararea sumelor de bani înscrise în respectivele documente cu extrasele de cont și registrul de casă, s-a stabilit faptul că, în intervalul 01.01 - 31.03.2010, inculpatul și-a însușit în mod fraudulos din patrimoniul societății sumele de 14.500 euro și 73.700 lei. Ulterior, respectiv la data de 2.06.2010, reprezentanții persoanei juridice vătămate au înaintat organelor de urmărire penală, în completarea plângerii penale formulate, un material conținând rezultatul verificărilor interne suplimentare efectuate cu privire la activitatea desfășurată de către inculpat, în calitate de contabil, în perioada 2004 - 2009, interval de timp în care aceasta și-ar fi însușit în mod fraudulos din patrimoniul societății sumele de 471.805 euro, 251.600 dolari SUA și 428.800 lei.

În acest sens, au fost învederate mai multe manopere frauduloase prin intermediul cărora inculpatul și-a însușit respectivele sume de bani, pe care le ridicase integral în numerar din conturile bancare ale societății, respectiv fie prin neînregistrarea acestora în registrul de casă, fie prin înregistrarea în mod direct a unora dintre sumele de bani ca plăți efectuate către comandanții sau reprezentanții unor nave, fără a exista alte documente justificative care să ateste realitatea respectivelor plăți, fie prin înregistrarea în mod fictiv a efectuării unor schimburi valutare, fie prin utilizarea unui cont contabil în valută simbolizat 5124S, fără corespondent în niciunul dintre conturile bancare ale societății. Dosarul penal a fost inițial înregistrat în evidențele Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, după care a fost preluat spre competentă soluționare de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.

Pe parcursul cercetărilor penale întreprinse în cauză, s-a stabilit faptul că persoana juridică vătămată a fost înființată în anul 1994, a fost înmatriculată la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța și are ca principal obiect de activitate serviciile anexe transportului pe apă. Astfel, după cum se arată pe rolii.ro, în perioada 2004 - 2010, firma a desfășurat, în principal, activitate de agenturare a navelor, care a constat în reprezentarea armatorilor străini în fața autorităților române, precum și în prestarea unor diferite servicii pentru navele staționate în porturile constănțene și pentru personalul acestora, respectivele servicii presupunând inclusiv punerea la dispoziție a unor sume de bani în lei, destinate achitării cheltuielilor curente, și în valută, destinate plății salariilor personalului navigant. Potrivit declarațiilor acelorași martori, toate plățile în lei și valută menționate anterior erau efectuate pe baza comenzilor transmise anterior prin fax sau e-mail de către armatori și erau însoțite de întocmirea unor documente justificative, respectiv chitanțe, semnate de către căpitanii sau reprezentanții navelor agenturate.

Pe timpul judecății, persoana acuzată nu a recunoscut fapta, acum urmând a se judeca apelul.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La cat se fura in tara asta au ajuns sutele de mii de euro sa fie considerate sume mici si parlamentari dorm nu dau nici o lege care sa opreasca jaful,ba si mai mult uni spun ca U.E.si S.U.A.au transformat Romania intr o colonie.
1
0
De ce nu-i dau numele ?
3
0
Banu-i ban, are un magnetism teribil.
2
0
Deci asta si-a tras vreo 800000 de euro si aia din firma nu au sesizat nimic? Decat dupa 5 ani? Am.impresia ca de fapt se faceau manevre cu niste plati la negru iar cand lucrurile s-au stricat au bagat-o pe contabila la inaintare.
21
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369