REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Profesorii ameninţă cu boicotarea bacalaureatului: vor mai mulţi bani

Profesorii ameninţă cu boicotarea bacalaureatului: vor mai mulţi bani

Replica API 5 iunie 2014 | 00:00 163

Examene în pericol?! La Constanţa nimeni n-are curaj să mişte-n front

Examene în pericol?! La Constanţa nimeni n-are curaj să mişte-n front

Profesorii s-au săturat să fie bătaia de joc a sistemului şi cer Guvernului să fie respectaţi şi remuneraţi pe măsura muncii lor. Revolta cadrelor didactice vine cu doar câteva săptămâni înaintea examenului de Bacalaureat. Supraveghetorii şi corectorii sunt dispuşi să nu mai facă parte din comisiile de examen dacă Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ nu va convinge Guvernul să aloce mai mulţi bani.

Cadre didactice din aproape toată ţara refuză să facă parte din comisiile de examen de la sesiunea de bacalaureat 2014, deoarece sunt plătite cu sume mai mult decât modice, comparativ cu răspunderea foarte mare pe care o au. Pretenţiile lor au fost aduse în atenţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. Sindicatul Liber din Învăţământul Preuniversitar Constanţa nu a primit, până în acest moment, nici un semnal de la profesorii constănţeni, anunţă preşedintele S.L.Î.P. Constanţa, Mitică Iosif. "Există un comunicat pe această temă care a venit de la Federaţie. Probabil că ai mei colegi din Bucureşti au primit din judeţ aceste semnale. În acest moment, eu nu am nici măcar un semnal referitor la dorinţa colegilor noştri din Constanţa de a participa sau de a nu participa la acest examen", a declarat Mitică Iosif. Acesta a ţinut să precizeze faptul că nu intră în discuţie boicotarea examenului naţional, întrucât nu este o acţiune a Federaţiei, ci sunt doar semnale venite din partea cadrelor didactice. Dacă luăm în calcul sumele primite după examen, profesorii au şi motive să se revolte. Corectorii lucrărilor scrise primeau până acum 3 lei pe lucrare, în timp ce supraveghetorii, 19 lei pentru 7 ore de muncă în centrele de examen. "Noi am semnalat de ani de zile această problemă, dar toţi ridică din umeri şi debitează tot felul de inepţii. Oamenii erau chemaţi de pe la ora 7 pentru a li se face instructajul, pentru a semna o mie de documente. De la 9 la 12 stăteau şi-şi exercitau atribuţiile în sălile de clasă, după care mai stăteau alte două ore să strângă lucrările, să le inventarieze, să facă borderourile şi să le predea. Un total de cel puţin 7 ore, pentru aproape 20 de lei. În ceea ce priveşte corectorii, de exemplu, dacă unul dintre aceştia avea de corectat 80 de lucrări, i-a revenit suma de 240 lei. Sumă brută pentru că, din această sumă, 34 % se duce către pensii, şomaj, sănătate. Cu ce rămân după 4 zile de muncă?", se întreabă retoric preşedintele S.L.Î.P . Constanţa. Potrivit lui Iosif, anul acesta, remuneraţia ar putea să crească cu 10%. "La o întâlnire cu ministrul ce a avut loc în 19 mai la Bucureşti s-a lăudat că anul acesta, faţă de anul trecut, a obţinut o mărire cu 10 % a sumelor alocate plăţii pentru membrii comisilor. Adică 30 de bani în plus, pe lucrare", a conchis Mitică Iosif. În condiţiile acestea, de ce acceptă profesorii să facă parte din comisii? "Din prea mult bun simţ şi pentru că banii aceia, în râs pe care ni-i oferă, sunt bani. În momentul în care te sună inspectorul şi-ţi spune că are nevoie de ajutor, nu poţi să refuzi. Anul trecut am încasat 300 de lei pentru patru zile de stres. Am rămas în mână cu 100 de lei. Dar transportul cine mi-l decontează? Aşa o să fie şi anul acesta. 10% ne dau în plus?! Ruşine să le fie! Ne tratează cu umilinţă şi noi nu spunem nimic, din prea mult bun simţ", a declarat, pentru "Replica", un profesor, membru în comisia de bacalaureat.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614