REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Profesorii au cerut ajutoare sociale să-şi poată duce copiii la şcoală

Profesorii au cerut ajutoare sociale să-şi poată duce copiii la şcoală

Replica API 13 septembrie 2011 | 00:00 194

Educaţia în Constanţa, între bolizii de lux şi sălile căminului cultural

Educaţia în Constanţa, între bolizii de lux şi sălile căminului cultural

Început de an şcolar 2011-2012 dramatic: subfinanţare, profesori săraci şi elevi care învaţă în cămine culturale, pentru că lucrările de reabilitare şi renovare nu au fost finalizate la timp.

Deschiderea noului an şcolar este un moment special în viaţa fiecărui elev. Aşa că de la primele ore ale dimineţii, curţile unităţilor de învăţământ din judeţul Constanţa s-au umplut de copiii şi părinţi. Dacă cei mici păşeau timid spre şcoală, cu buchete de flori, care mai de care mai frumoase, cei de la gimnaziu şi liceenii au afişat o cu totul altă atitudine. Ca în fiecare an, nu au lipsit bolizii de lux, parcaţi în apropierea unităţilor de învăţământ şi nici etalarea ţinutelor care mai de care mai somptuoase din partea domnişoarelor. La cea mai prestigioasă unitate şcolară din judeţ, respectiv Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, inaugurarea noului an şcolar s-a făcut în prezenţa subprefectului Aidun Curt- Mola, a viceprimarului Decebal Făgădău şi a numeroase cadre didactice. Cu această ocazie, viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, le-a transmis elevilor de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân că tot acolo a învăţat şi el. "Aici, printre aceşti pereţi, am învăţat să vorbesc, să gândesc liber, să trăiesc liber, să respect valoarea şi profesionalismul. Trebuie să vă spun că cea mai bună investiţie nu sunt proprietăţile sau aurul, ci ceea ce acumulaţi în şcoală. Acest liceu duce numele Constanţei pe glob, iar NASA ne va ajuta să-l ducem şi-n spaţiu. Sunt convins că peste ani de zile, unul dintre voi va fi în locul meu, pentru că liceul Mircea este conjugarea tuturor geniilor din Constanţa şi pentru că, aici, se va găsi într-o zi, viitorul Pesamosca", a declarat Făgădău. Directorul colegiului, Vasile Nicoară i-a îndemnat pe copii să fie mereu cei mai buni la învăţătură. "Deşi nu a fost încă denumit, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân a devenit un satelit. Suntem ultimul satelit lansat de NASA în Cosmos, care în ultima vreme a avut peste 120 de membri ai echipajului, iar 70 dintre ei au fost pe pământurile americane pentru a obţine circa 15 premii", a subliniat el. Şi decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Ovidius, Dănuţ Epure, a fost prezent la deschiderea anului şcolar: "Vreau să-i felicit pe elevi pentru aceste performanţe. În calitate de fost absolovent, pot afirma că întotdeauna Colegiul Mircea a fost pe podium. Sunt sigur că peste câţiva ani, mulţi dintre voi vor conduce companii, lanţuri hoteliere sau vor lucra în administraţia locală şi asta pentru că Mircea a descoperit mereu elitele", a completat decanul.

Condiţii vitrege pentru elevii din mediul rural

Dacă la oraş, toate au fost bune şi frumoase, în mediul rural, în unele unităţi de învăţământ situaţia nu a fost la fel de fericită. Chiar dacă şi-au dorit şi ei să înveţe în nişte clase primitoare, călduroase, unii elevi sunt nevoiţi să înlocuiască anul acesta şcoala cu căminele culturale. Spre exemplu, şcoala din Cotu-Văii, veche de peste o sută de ani, a fost dărâmată, iar elevii au fost mutaţi în căminul cultural din sat, unde au fost improvizate patru săli de curs. Nici la şcoala cu clasele I-VIII din Corbu, situaţia nu este mai bună. O parte dintre elevi îşi vor desfăşura activitatea în căminul cultural, pentru că aici nu au fost finalizate lucrările la corpul nou al şcolii. Tot din cauza lucrărilor de reparaţii şi renovare, la Cumpăna, elevii vor învăţa la grădiniţa din localitate. Nici preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP) Constanţa, Ioana Purcărea nu are o părere prea bună legată de începerea noului an şcolar. "Mult trâmbiţatul an şcolar 2011-2012, spun mult trâmbiţatul, pentru că anul acesta, în luna februarie, am avut parte de o nouă lege a educaţiei naţionale, o lege care, după părerea guvernanţilor este cea care reformează în întregime sistemul de învăţământ sub toate aspectele. Este adevărat, reformeză tot, în detrimentul nostru, al tuturor. Anul şcolar începe, ca de obicei, cu o subfinanţare, care, de data aceasta se va resimţi mai mult ca altădată. Spun aceste lucruri, pentru că cerinţele şi rigorile cabinetului Boc, dar şi ale ministrului Funeriu, sunt unele care pur şi simplu ne uimesc, prin modalitatea în care consideră că sistemul de învăţământ şi resursa umană vor trăi în aceste condiţii", a declarat ea. Purcărea a mai spus că, dacă altădată, ziua începerii anului şcolar era o zi festivă şi toată lumea o trăia cu intensitate, acum, totul s-a transformat într-o corvoadă. "Spun asta pentru că de la minister s-a transmis prin intermediul tuturor inspectoratelor şcolare, să nu fie o zi foarte festivă. În plus, colegii mei au mari nemulţumiri în sensul că salariiile pe vară s-au terminat, iar următorii bani îi vor lua pe 10 octombrie. Unii nu au avut bani să-şi ducă proprii copii la şcoală. Am avut chiar cadre didactice care au venit să ceară ajutoare sociale ca să-şi poată duce copiii la şcoală. Este inadmisibil aşa ceva!", a încheiat liderul de sindicat.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108