REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Profesorii de sport s-au înţeles cu Ministerul Educaţiei. SLSIP Constanţa nu este implicat în nicio acţiune de protest

Profesorii de sport s-au înţeles cu Ministerul Educaţiei. SLSIP Constanţa nu este implicat în nicio acţiune de protest

Replica API 14 februarie 2019 | 13:35 345

La Constanţa, profesorii nu au intrat în grevă japoneză, aşa cum s-a întâmplat în judeţul Timiş. Cel puţin, Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Constănţean, la care sunt afiliaţi numeroşi profesori din judeţ, nu a organizat o asftel de formă de protest. A încercat în schimb să negocieze cu Ministerul Educaţiei Naţionale, renunţarea la proiectul privind eliminarea orelor de sport şi introducerea orelor de mişcare în mediul primar.

Menţionăm că grevă japoneză nu are niciun fel de impact asupra activităţii didactice. Se poartă banderolă pentru a atrage atenţia angajatorului asupra faptului că există o situaţie tensionată care trebuie discutată şi rezolvată.

Peste 6.000 de profesori din judeţul Timiş sunt în grevă japoneză joi, 14 februarie 2019, nemulţumiţi de măsurile anunţate de Ministerul Educaţiei. Profesorii susţin că propunerea de scoatere a orei de educaţie fizică de la clasa pregătitoare şi clasa I îi va trimite în şomaj pe profesorii de sport.

"Numai în judeţul Timiş sunt 200 de profesori de sport, care ar urma să intre în şomaj dacă se aplică această măsură. Ministerul Educaţiei urmăreşte ca acele ore să fie predate de doamnele învăţătoare, care nu vor fi plătite pentru aceste ore pentru că intră în norma lor", a spus Virgil Popescu pentru HotNews, liderul Sindicatului Liber din Judeţul Timiş.

La Constanţa, profesorii nu au intrat în grevă japoneză

Preşedintele SLSIP Constanţa susţine că nu are cunoştinţă de organizarea unei astfel de forme de protest la Constanţa. "Eu din câte am înţeles, această formă de protest ar fi trebuit să fie organizată de colegii noştri, care sunt profesori de educaţie fizică, iar motivul este legat de o propunere de plan cadru pe care a făcut-o Ministerul Educaţiei Naţionale, plan cadru pentru învăţământul primar, acolo unde la o parte din clase, orele de educaţie fizică ar fi trebuit să fie înlocuite cu ore de mişcare, iar orele respective de mişcare ar fi fost obligatorii pentru profesorii din învăţământul primar, şi sigur că o astfel de decizie ar fi dus la pierderea a foarte multe norme. Oamenii s-au gândit că le este ameninţat locul de muncă, dar nu am ştiinţă ca într-adevăr, în mod organizat, să se fii discutat despre o astfel de formă de protest la Constanţa. SLSIP Constanţa nu este implicat într-o astfel de formă de protest. Eu am ţinut legătura cu cei din teritoriu, colegii mei de la Federaţie, am încercat să caut răspunsuri şi sprijin de la comisia de specialitate de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, astfel încât să demonstrăm Ministerului că nu poate lua o decizie cu un astfel de impact fără să stea de vorbă şi cu noi sindicatele şi fără să analizeze foarte bine care sunt consecinţele unei astfel de decizii", a precizat, în urmă cu scurt timp, preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar, Iosif Matei.

"Noi am încercat şi se pare că am şi reuşit să contracarăm această măsură"

Din informaţiile deţinute de preşedintele SLSIP Constanţa, Ministerul Educaţiei a renunţat, momentan, la propunerea de scoatere a orei de educaţie fizică de la clasa pregătitoare şi clasa I.

"Noi am încercat şi se pare că am şi reuşit să contracarăm această măsură, care i-ar fi afectat pe colegii noştri, prin discuţii şi presiuni asupra celor responsabili din Ministerul Educaţiei. Am primit şi noi în urmă cu o oră un SMS de la domnul Hancescu (Președintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu), era şi firesc, pentru că toate ziua de ieri şi de astăzi, au fost presiuni foarte mari din partea noastră, acum să vedem ce se întâmplă cu proiectul, îl păstrează, îl cosmetizează şi ne mai trezim cu el încă o dată adus în dezbatere publică sau înţeleg că este cazul să renunţe la el ca la un proiect fără viitor. Vom vedea...", a declarat Iosif Matei.

Potrivit preşedintelui SLSIP Constanţa şi în acelaşi timp vicepreşedinte al FSLI, Legea Educaţiei Naţionale prevede că orele de educaţie fizică în învăţământul primar trebuie să fie efectuate de profesorii de educaţie fizică cu studii superioare de lungă durată. "Sunt şi situaţii în care aceste ore sunt predate de învăţători sau de profesori din învăţământul primar care nici măcar nu sunt plătiţi, aşa cum spune contractul colectiv de muncă", a mărturisit preşedintele SLSIP, Iosif Matei.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
profesorii nu a intrat in greva japoneza!!!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614