REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Profesorii se plâng că nu pot ţine în frâu elevii, în special cei romi

Profesorii se plâng că nu pot ţine în frâu elevii, în special cei romi

Replica API 4 februarie 2013 | 00:00 125

Ce-a aflat la Constanţa secretarul de stat Fedorca

Ce-a aflat la Constanţa secretarul de stat Fedorca

Cadrele didactice din Constanţa au avut prilejul, la sfârşitul săptămânii trecute, să aducă în prim plan problemele cu care se confruntă, propuneri pentru schimbarea Legii Educaţiei Naţionale, în cadrul unei şedinţe de lucru, la care au participat atât inspectorul şcolar general Răducu Popescu, cât şi Stelian Fedorca, secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, dar şi Ecaterina Andronescu, preşedintele Consiliului de Învăţământ din Senat. Bacalaureat diferenţiat, elevii romi şi comportamentul lor anevoios, admiterea la liceu, clasa pregătitoare, cât şi altele, au reprezentat punctele unei dezbateri aprinse.

Un subiect pe care s-a insistat ceva mai mult, tocmai în ideea de a face cadrele didactice să realizeze importanţa lor, se referă la simulările examenelor naţionale, unde este vorba atât de elevii claselor a VIII a cât şi cei ce urmează să susţină bacalaureatul în vară. "Nu suntem bone, suntem profesori. După examene trebuie să faceţi şedinţe cu părinţii şi să le trimiteţi rezultatele pe e-mail sau la adresa din catalog. Doar aşa vom avea rezultate mai bune la examene", a spus Stelian Fedorca directorilor. Un lucru considerat eficient la aceste examene sunt camerele de luat vederi, spun profesorii. "Camerele nu au fost montate pentru cei care învaţă, ci pentru cei care vor să obţină o notă pe nedrept, fără să muncească", a adăugat Fedorca. După prezentarea punctelor de pe ordinea de zi, generalul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa a încurajat cadrele didactice să-şi spună problemele şi propunerile pentru schimbarea Legii Educaţiei Naţionale. Dacă la început, dascălii au dat dovadă de o uşoară reţinere, pe parcurs spiritele s-au încins, discuţiile curgând. Nici Ioana Purcărea, şefa sindicatului cadrelor didactice din judeţul Constanţa, nu a lipsit de la eveniment, care a ţinut să aducă în discuţie şi problema sporului de vechime. "Un cadru didactic, cu o experienţă de 25 de ani, are salariul ca unul proaspăt intrat în învăţământ. Am întâlnit şi astfel de cazuri, motiv pentru care trebuie luat în calcul acest spor de vechime", a menţionat Ioana Purcărea. Revenind la problemele ce întunecă frunţile dascălilor constănţeni, în centrul atenţiei a intrat un cadru didactic de la Şcoala numărul 1 Castelu, care a ţinut să precizeze că elevii de etnie romă reprezintă o problemă, motiv pentru care ar trebui să se mai ia în discuţie numărul elevilor dintr-o clasă, întrucât la ora actuală sunt prea mulţi, iar profesorul sau învăţătorul nu se poate ocupa de ei. "Sunt câte 25 de elevi în clasă, sunt amestecaţi, români cu romi, există probleme de comportament, nu se poate. Dacă ar fi mai puţini, s-ar putea face un învăţământ de calitate iar cadrul didactic i-ar putea ţine în frâu", a spus acesta. O altă nemulţumire a fost legată de faptul că, potrivit actualei legi, elevii de clasa a VIII-a, care obţin medici mici, dar şi note mici la examenele de evaluare, ajung tot la liceu. Aici s-a propus distribuirea acestora către şcoli de arte şi meserii, dar şi către şcolile profesionale. Nu ni se pare normal ca un elev cu o notă de 3 să ajungă la liceu. Ţara are nevoie şi de o clasă muncitoare, trebuie să se facă o diferenţiere", au conchis cadrele didactice, care au propus, de asemenea, şi introducerea unui examen de admitere la liceu. După expunerea propunerilor de schimbare a Legii Educaţiei Naţionale, şeful Inspectoratului şcolar Judeţean, Răducu Popescu, Ecaterina Andronescu, Stelian Fedorca şi inspectorii şcolari au spus că toate punctele se vor analiza cu mare stricteţe.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218