REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Profesorul „şpăguit” Amza şi-a recunoscut vina şi a căzut la înţelegere cu procurorii, pentru o condamnare cu suspendare

Profesorul „şpăguit” Amza şi-a recunoscut vina şi a căzut la înţelegere cu procurorii, pentru o condamnare cu suspendare

Replica API 11 noiembrie 2014 | 00:59 1026

Trimis în judecată, alături de complice

Trimis în judecată, alături de complice

Complicea fostul preşedinte al comisiei de Bacalaureat de la centrul de examen numărul 37 din cadrul Liceului Tehnologic Ion Bănescu din Mangalia a fost trimisă în judecată de către procurorii DNA Constanţa, în timp ce Gheorghe Amza şi-a recunoscut faptele pentru a se alege cu pedeapsă cu suspendare. Potrivit procurorilor, Amza a încercat, în mai multe rânduri, s-o facă pe Cara Veronica să-şi schimbe declaraţiile, dându-i bani prin Apostolescu Zoia, parte şi ea din dosar, în calitate de martor.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, stare de arest preventiv, a inculpatei Apostolescu Zoia, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile concurente de influenţarea declaraţiilor, favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă. În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut că, la data de 3 septembrie 2014, în contextul cercetării judecătoreşti efectuate într-un dosar penal al DNA, inculpata Apostolescu Zoia, a luat legătura cu o persoană judecată în aceeaşi cauză, Veronica Cara, şi i-a cerut acesteia să formuleze, în faţa instanţei de judecată, declaraţii necorespunzătoare adevărului, din care să rezulte nevinovăţia lui Amza Gheorghe în dosarul aflat în curs de judecare. Prin această abordare se urmărea împiedicarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Amza Gheorghe pentru infracţiunile de care este acuzat. La aceeaşi dată, inculpata Apostolescu Zoia, fiind audiată în calitate de martor în dosarul menţionat, aflat pe rolul Tribunalului Constanţa, a făcut afirmaţii mincinoase în faţa instanţei de judecată, în sensul dovedirii nevinovăţiei inculpatului Amza Gheorghe. La data de 14 octombrie 2014, cu prilejul unei alte întâlniri, inculpata Apostolescu Zoia i-a cerut din nou persoanei abordate să facă declaraţii necorespunzătoare adevărului, în faţa instanţei de judecată. Mai mult, inculpata Apostolescu Zoia a încercat să o înveţe pe aceasta cum să răspundă la întrebările ce urmează să-i fie adresate în cursul procesului, la termenul programat pentru data de 15 octombrie 2014, punându-i totodată la dispoziţie şi înscrisuri privind declaraţiile pe care ar fi trebuit să le dea în cadrul cercetării judecătoreşti.

5.000 de lei pentru a-l ajuta pe „proful şpăguit” să scape basma curată

Cu prilejul aceleiaşi întâlniri, pentru a o determina pe aceasta să adopte o poziţie favorabilă inculpatului Amza Gheorghe, Apostolescu Zoia i-a oferit persoane respective, în schimbul acestei conduite, suma de 5.000 lei. În aceeaşi cauză, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului Amza Gheorghe, cadru didactic universitar, cercetat în stare de arestare preventivă în altă cauză, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la favorizarea făptuitorului şi instigare la influenţarea declaraţiilor.

Şi-a recunoscut faptele pentru a primi pedeapsă cu suspendare

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, în perioada 22.09.2014 - 14.10.2014, inculpatul Amza Gheorghe a determinat-o cu intenţie pe inculpata Apostolescu Zoia să ceară unei persoane să dea declaraţii necorespunzătoare adevărului, care să tindă să demonstreze nevinovăţia sa şi să împiedice tragerea sa la răspundere penală infracţiunile pentru săvârşirea cărora este judecat într-un dosar penal al DNA, punându-i acesteia la dispoziţie şi înscrisuri privind declaraţiile pe care ar fi trebuit să le dea în cadrul cercetării judecătoreşti. De asemenea, inculpatul Amza Gheorghe a determinat-o, cu intenţie, pe inculpata Apostolescu Zoia să încerce să o determine pe persoana respectivă să dea declaraţii mincinoase în dosarul menţionat, oferindu-i în schimbul acestei conduite suma de 5.000 lei. Fiind ascultat în prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală. Prin urmare, între procuror şi inculpatul Amza Gheorghe s-a realizat acordul asupra următoarelor elemente: inculpatului urmează să îi fie aplicată o pedeapsă rezultantă de 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare pentru cele două infracţiuni. Executarea pedepsei rezultante urmează să fie suspendată sub supraveghere pe un termen de 2 ani. Rechizitoriul referitor la inculpata Apostolescu Zoia şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei privind pe inculpatul Amza Gheorghe, împreună cu dosarele aferente au fost trimise la Tribunalul Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367