REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Profit record pentru Portul Constanţa. Ministerul una zice, alta face: ce se va întâmpla cu banii

Profit record pentru Portul Constanţa. Ministerul una zice, alta face: ce se va întâmpla cu banii

Replica API 1 iunie 2016 | 00:36 540

Dividende fără număr

Dividende fără număr

Portul Constanţa a înregistrat în 2015 un profit record, probabil cel mai mare din istoria companiei, dar banii nu se întorc în investiţii, aşa cum spunea premierul Dacian Cioloş că ar trebui să se întâmple. Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (CN APMC) a raportat pentru anul trecut un profit brut de 97.405.390,74 lei, cu circa 10% mai mare decât cel din 2014, de 88.128.776 lei. Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de pe 30.05.2016 a decis repartizarea a 75% din profit, după deducerea impozitului, în dividende, şi nu doar a 50%, aşa cum a recomandat conducerea executivă a companiei, se arată într-un raport al APC.

Decizia acţionarului majoritar, care este Ministerul Transporturilor condus de Dan Costescu, contrazice flagrant poziţia adoptată de Guvern în luna februarie a acestui an, când primul ministru Dacian Cioloş spunea că portul nu trebuie să se laude cu profit, ci să investească banii obţinuţi în dezvoltarea infrastructurii. „Ne-am concentrat pe discuţii privind funcţionarea Portului Constanţa, unde am cerut domnului ministru (al Transporturilor - n.r.) să vină în perioada următoare cu o analiză proprie a dânsului, pentru că sunt acolo câteva lucruri care mie cel puţin nu îmi sunt foarte clare.

Portul Constanţa nu e doar o companie care trebuie să fie profitabilă şi, aşa cum arată, este profitabilă, dar, în ciuda profitului pe care îl realizează, se fac prea puţine investiţii acolo, sunt lucruri care nu sunt foarte clare legate de modul cum se fac contractele de alocare a spaţiilor acolo. Deci vreau să văd, în perioada următoare, ce măsuri putem lua pentru a eficientiza activitatea portului“, a afirmat Cioloş. „CNAPM, dacă este împinsă către făcut profit, este cea mai mare greşeală.

Administraţia Portului ca entitate trebuie să aibă un europrofit, adică să-şi acopere cheltuielile de funcţionare, să nu ceară bani de acasă, cum se spune, respectiv de la Guvern, şi să facă ceea ce trebuie să facă prin fişa postului: să asigure mentenanţa infrastructurii existente, vorbim de cheurile actuale, de bazinul actual“, a spunea, la un moment dat, şi preşedintele Camerei de Comerţ a României, constănţeanul Mihai Daraban. Iată, însă, că Executivul una spune şi alta face. Nu numai că nu lasă banii companiei, pentru investiţiile vitale în infrastructură, dar majorează şi procentul alocat dividendelor propus de managerii portului.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102