REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Program de guvernare: USR propune patru măsuri urgente pentru reechilibrarea preţurilor la energie

Program de guvernare: USR propune patru măsuri urgente pentru reechilibrarea preţurilor la energie

Replica API 18 octombrie 2021 | 23:23 734

USR propune, în programul de guvernare, patru măsuri urgente pentru reechilibrarea preţurilor la energie, printre care eliminarea accizei pentru energie electrică pentru şase luni şi acordarea de subvenţii temporare pentru CET-uri.

"Ne aflăm într-un context al creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, care afectează profund România. (...) Nu trebuie să ignorăm problemele structurale ale sistemului energetic românesc, ci să le rezolvăm. Propunem un set de acţiuni pe termen scurt. Primul este TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici şi eliminarea accizei pentru energie electrică. O parte din preţul energiei electrice este compus din taxele indirecte pe care le ia statul: accize şi TVA. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor casnici, cât şi în sprijinul mediului de afaceri românesc, propunem ca statul să ia mai puţin din preţul energiei electrice. Propunem eliminarea accizei la energie electrică şi reducerea cotei de TVA de la 19% la 5% pe o perioadă de 6 luni", se arată în programul de guvernare propus de USR, scrie Agerpres.

O altă măsură vizată este acordarea de credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturii la energie şi gaze naturale.

"Pentru a reduce impactul pe care explozia preţului la energie electrică şi gaze naturale îl are asupra mediului privat, propunem ca jumătate din creşterea facturilor pentru acestea să fie acordată întreprinderilor sub formă de credit fiscal. Astfel, companiile vor avea posibilitatea să deducă din impozitele datorate (pe profit sau pe cifra afaceri) 50% din creşterea înregistrată la utilităţi pe o perioadă de 6 luni. O altă măsură este exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic. Această măsură va reduce factura consumatorului final cu aproximativ 5% suplimentar faţă de compensarea aprobată prin OUG 118/2021 şi reducerea de TVA de la 19% la 5%", explică USR.

Cea de-a patra măsură propusă de USR este acordarea de subvenţii temporare pentru CET-uri. "În sprijinul producătorilor de agent termic şi în vederea asigurării suportabilităţii la plată a materiei prime, respectiv a gazului natural, propunem o subvenţie acordată primăriilor cu sisteme de încălzire centralizate, pe perioada sezonului rece", mai prevede programul de guvernare propus.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218