REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Programul IPS Teodosie, de Sfântul Gheorghe şi de Florii

Programul IPS Teodosie, de Sfântul Gheorghe şi de Florii

Replica API 21 aprilie 2016 | 00:00 342

IPS Teodosie

Pe 23 aprilie, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Mare mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Cu acest prilej, vineri, 22 aprilie, începând cu ora 8.00, IPS Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Gheorghe” din oraşul Mangalia. Tot vineri, de la ora 16.40, la biserica „Sf. Gheorghe” din Constanţa (str. N. Iorga nr. 12), Arhiepiscopul Tomisului va aduce spre închinare moaştele Sf. Dasie de la mănăstirea Lipniţa. După ce va fi înconjurată biserica cu sfintele moaşte, vor fi oficiate Taina Sfântului Maslu şi slujba Vecerniei.

Credincioșii vor putea cinsti sfintele moaște până duminică seara. Sâmbătă, 23 aprilie, începând cu ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia (com. Cogealac), așezământ monahal ocrotit spiritual de către Sf. M. Mc. Gheorghe. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în secolul al III-lea, în părţile Nicomidiei, din părinți evlavioși. A fost atras în mod deosebit de mânuirea armelor, ajungând la treizeci de ani la rangul de tribun, apreciat fiind de împăratul Diocleţian pentru victoriile pe care le adusese în lupte.

În timpul prigoanei împotriva creștinilor comandată de împărat în anul 303, Sf. Gheorghe a renunțat la toate rangurile lumești și și-a mărturisit credința în Dumnezeu în fața lui Dioclețian. În cele câteva zile de la mărturisirea credinței până la martiraj, Sfântul Gheorghe a făcut minuni și a îndurat cu stoicism multe chinuiri greu de imaginat. Toate acestea cu dus la convertirea multor păgâni, printre care și împărăteasa Priscila, cea care a primit numele Alexandra la Botez, omorâtă și ea la porunca împăratului. Sfântul Gheorghe a fost ucis prin decapitare cu sabia, fiind sărbătorit de Biserică pe data de 23 aprilie.

Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, al Floriilor

Sâmbătă seara, începând cu ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată de o procesiune cu stâlpări. Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor (ramură de salcie verde şi înflorită, care se împarte credincioşilor ortodocşi, la biserică, în Duminica Florilor) marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Blând şi smerit, Iisus a intrat în cetate pe mânzul asinei.

Deși oamenii l-au primit cu mare bucurie și cu speranță în suflete pe Cel care avea să se sacrifice pentru păcatele lumii, Iisus era conștient de faptul că peste puțină vreme va fi dat spre Patimi. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, începând cu ora 8.30. Totodată, se împlinesc 15 ani de la întronizarea în scaunul arhiepiscopal al Tomisului. Prima mențiune referitoare la sărbătoarea Floriilor datează din jurul secolului al IV-lea.

În trecut, sărbătoarea Floriilor mai purta numele de „Duminica Aspiranților” sau „a Candidaților la Botez”, având în vedere că în aceasta zi toți cei care nu primiseră încă botezul mergeau la episcop pentru a-i cere să îi creștineze, iar regii și împărații acordau grațieri condamnaților, de aceea Duminica Floriilor a mai fost cunoscută în trecut și drept „Duminica grațierilor”. Biserica Ortodoxă a rânduit în această zi să fie împărțite credincioșilor ramuri de salcie binecuvântate. Crenguțele de salcie amintesc de faptul că în momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim oamenii l-au întâmpinat cu ramuri verzi însă, în același timp, acestea simbolizează și renașterea naturii sau biruința vieții împotriva morții. În această zi, Biserica dezleagă la pește.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614