REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Programul „Laptele şi cornul” devine „Laptele, cornul şi păstârnacul”. Sau ţelina, sau sfecla...

Programul „Laptele şi cornul” devine „Laptele, cornul şi păstârnacul”. Sau ţelina, sau sfecla...

Replica API 9 septembrie 2017 | 00:00 349

Mere, pere, struguri de masă, prune, morcovi, păstârnac, țelină rădăcină, sfeclă roșie, ardei gras, castraveți proaspeți – toate sunt menționate pe lista întocmită de Guvernul României, la început de an școlar, ca fructe și legume proaspete ce pot fi date copiilor la școală.

Începând din acest an școlar, preșcolarii și elevii ar urma să primească fructe și legume proaspete la școală. Guvernul a adoptat, joi, o hotărțre privind modul de aplicare și de finanțare a Programului de școli al României, pentru perioada 2017 – 2023. Conform acestui act normativ, pentru anul școlar care debutează luni, 11 septembrie, limita valorică zilnică/preșcolar/elev este de 2,05 lei, împărțiți astfel: 0,6 lei pentru porția de fructe și legume, 0,88 lei pentru porția de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf, o,57 lei pentru porția de produse de panificație.

Interesată este lista de produse care pot fi distribuite preșcolarilor și elevilor, ca masă în cadrul școlii. Rămân, potrivit hotărârii de Guvern, de bază laptele și produsele lactate, respectiv laptele de consum fără adaos de lapte praf, produsele lactate fermentate fără adaos de lapte praf (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana și alte sortimente de lapte fermenentate). Ca produse de panificație sunt menționate cornul sau batonul din făină integrală, covrigii simpli sau biscuiții uscați, din făină integrală, fără adaos de zahăr, îndulcitorii și alți aditivi alimentari.

Hotărârea menționată stipulează și o listă destul de cuprinzătoare de fructe și legume proaspete ce le pot fi date copiilor, la școală. Și anume: mere, pere, struguri de masă, prune, morcovi, păstârnac, țelină rădăcină, sfeclă roșie, ardei gras, castraveți proaspeți.

Programul după care vor fi acordate produsele, pe parcursul unei săptămâni

Guvernanții au stabilit că, pe parcursul unei săptămâni, unui preșcolar/elev, îi vor fi acordate gratuit două porții de fructe și/sau legume, două porții de lapte, o porție de produse lactate și cinci porții de produse de panificație. Pentru asigurarea diversității, porția de fructe și/sau legume va fi însoțită de o porție de biscuiți și/sau covrigi uscați, iar porția de lapte va fi însoțită de corn sau baton.

Autoritățile responsabile pentru aplicarea Programului pentru Școli sunt Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este autoritatea naţională competentă pentru implementarea, controlul şi acordarea de ajutoare financiare pentru furnizarea fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate în unităţile de învăţământ.

Ce spune Petrică Miu despre decizia Guvernului

Noul inspector general școlar al Inspectoratului Școlar Constanța, Petrică Miu, salută intenția de a acorda produse proaspete copiilor. „Ideea este foarte bună, pentru menținerea sănătății elevilor. Acum, va depinde de noi să devină realizabilă. Chiar dacă vor fi sincope în distribuție, la început, ele vor fi remediate pe parcurs. Cu depozitarea fructelor și legumelor nu cred că vor fi probleme, în condițiile în care unitățile de învățămând sunt dotate deja cu aparatură frigorifică”, a declarat Petrică Miu pentru „Replica de Constanța”.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A dministratorilor de la scola le prinde bine,din fructe tuica ,lapte si corn la porci.legume ,,,sunt bune si ele.Atentie domnilor directori prea multe ies pe usa din dos si merg unde stie doar administratorul.
1
0
pe astia de emit asemenea nazdravanii,s-ar putea sa fumeze un sortiment nou cu efecte adverse accentuate!Copii nu pot rontzai sfecla,telina si alte bazaconii!
3
0
cineva ,, cu scaun la cap " a listat radacinoasele alea ?
3
0
...telina radacina...te doare capu...
2
0
Doamna diriginta ce v-as mai trage un pastarnac!
2
3
Programul cornul si laptele a propulsat un fiu mediocru de brutar pe scaunul de ministru al turismului.Acum speram ca psd-ica ne va propune un alt client politic in urma programului ,,morcovul si pastarnacul".
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367