REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Programul Prima Mașină ar putea fi anulat, în lipsa unei surse concrete de finanțare

Programul Prima Mașină ar putea fi anulat, în lipsa unei surse concrete de finanțare

Replica API 23 decembrie 2014 | 00:00 182

Programul Prima Mașină ar putea fi anulat, în lipsa unei surse de finanțare. Guvernul Ponta ar urma să sacrifice, astfel, pe altarul electoral o măsură menită să readucă clienții persoane fizice în showroom-urile auto, scrie România Liberă.

Pe 17 noiembrie, la numai o zi după pierderea alegerilor prezidențiale, “Monitorul oficial” a publicat o ordonanță de urgență care nu face altceva decât să înnăsprească condițiile de participare la Programul Prima Mașină. Intitulată OUG 72 / 17 noiembrie 2014, aceasta a fost emisă “pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi”.

Interesant e că modificările aduse de OUG 72 pot duce chiar la blocarea întregului Program Prima Mașină. La articolul 8, se arată că alineatul 3 al articolului 3 din prima OUG se abrogă. Acesta stipula că “sursa de plată a garanțiilor acordate de catre F.N.G.C.I.M.M. (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii – n.r.) în numele și în contul statului pentru creditele obținute de beneficiarii eligibili în cadrul Programului Prima Mașină este Fondul de risc pentru întreprinderi mici și mijlocii”.

Așadar, în prima ordonanță, statul garanta creditele pentru Programul Prima Mașină prin intermediul F.N.G.C.I.M.M. care, la rîndul lui, le plătea prin “Fondul de risc pentru întreprinderi mici și mijlocii”. Această prevedere, însă, din prima OUG, fiind abrogată, se pune o întrebare logică: care va fi sursa de plată a garanțiilor de credite?

Un fost ministru al guvernului Ponta a explicat pentru “România liberă”, sub anonimat, că dispariția sursei de plată poate duce la stoparea Programului Prima Mașină. “Fondul de risc pentru întreprinderi mici și mijlocii nu există, lucrez de ani de zile în finanțe și nu am auzit de așa ceva. Cel mai probabil, este numele generic al unui fond care urma să fie înființat pentru acest program. Cîtă vreme, însă, chiar și acest fond inexistent dispare, apare imposibilitatea plăților garanțiilor pentru credite. Nu văd, în aceste condiții, cum poate fi derulat programul dacă nu apare o altă sursă de plată identificată în OUG 72″, a spus ministrul.

De asemenea, dacă prima OUG nu prevedea nici un avans din partea cetățeanului beneficiar al programului, articolul 7 al noii OUG 72 menționează că “beneficiarii Programului Prima Mașină trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din prețul de achiziție a autoturismului nou. Garanția statului va fi de maximum 50% din finanțarea acordată.”

Așadar, la un preț maxim al autoturismului de 50.000 lei, avansul de care trebuie să dispună cetățeanul este de minimum 2.500 lei. O sumă mare pentru un român care nu dispune de garanții pentru a lua un credit de 50.000 de lei și este, deci, ajutat de stat cu garanții pentru jumătate din sumă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218