REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Programul Rabla 2013: proştii la coadă, şmecherii la umbră, în bolizi de lux

Programul Rabla 2013: proştii la coadă, şmecherii la umbră, în bolizi de lux

Replica API 11 iunie 2013 | 00:00 143

Coada - simbolul naţional

Coada - simbolul naţional

Programul "Rabla 2013", prin care se presupune că parcul auto naţional va fi înnoit, a debutat, ieri, cu stângul. Românii au fost umiliţi încă o dată de autorităţile statului, puşi să să piardă ore, chiar şi zile la rând, pentru a primi pentru a "n"-a oară un şut în fund şi pentru a fi trimişi acasă, în timp ce alţii care au stat la umbră aveau problema rezolvată dinainte să înceapă distribuirea voucherelor. Cel puţin asta au acuzat, ieri, mai mulţi cetăţeni interesaţi de program.

Prima tranşă de tichete (25%) a fost repartizată pe judeţe, iar Constanţa a primit 147. Spre deosebire de anii trecuţi, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete cât se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât valora în 2012. Astfel, cu noaptea-n cap, constănţenii deţinători legali de rable au venit cu lecţia bine învăţată, înarmaţi cu multă răbdare şi mult mai calmi ca în alte dăţi. "Având în vedere noul program Rabla, situaţia este destul de delicată. Ni s-au acordat 49 de vouchere, ceea ce consider că este foarte, foarte puţin având în vedere dimensiunea oraşului nostru. Primul venit este primul servit, vom închide aceste 49, urmând să vedem care va fi procedura şi numărul care va fi acordat judeţului Constanţa. Noi nu am făcut o listă de aşteptare şi nici nu vom face niciodată, dar consider că la dimensiunea oraşului nostru este vorba de câteva sute de mii de maşini care s-ar încadra în programul Rabla", a declarat, pentru "Replica", Constantin Malciu, administratorul VMB Lux Sonor. Întrebat ce părere are despre faptul că anumite persoane au sesizat cotidianul "Replica" în legătură cu şpăgile care se dau pentru astfel de vouchere, Constantin Malciu a răspuns vizibil iritat: "Să vină aici şi să explice concret, dacă lucrurile sunt aşa şi dânşii asta consideră... Chiar mă irită şi mă deranjează, pentru că nu au fost situaţii de genul acesta. Mai mult decât atât, programul Rabla a început la ora 8.00, oamenii s-au pus la rând, cine a venit, a fost servit".

"S-au furat în faţa oamenilor faruri, semnalizări, orice este posibil"

Noroc cu astfel de acţiuni că au şi hoţii de unde să aleagă. Până acum trebuiau să caute maşinile vechi, să aibă grijă să nu-i vadă nimeni să "ciugulească" şi ei ce pot. Ei bine, cu prilejul marelui program "Rabla 2013", hoţii au scăpat de o grijă, au avut ţinte sigure, maşini pe care proprietarii le-au abandonat preţ de câteva minute pentru a vedea dacă au venit cu maşina degeaba sau dacă vor primi un voucher. "De dimineaţă de la ora 6.00 stau aici. Până acum a decurs normal, în baza unei liste şi în ordine, se avansează cu documente corespunzătoare, care nu corespund... Este bătaie de joc, este foarte puţin pentru un oraş atât de mare şi se ştie câte astfel de maşini sunt în Constanţa, dar este bătaie de joc. La rând sunt 130-140 de maşini, stau la coadă. Eu nu sunt norocos, nu am şanse astăzi. Este pentru prima dată când vin, la celelalte acţiuni nu am fost. Organizarea este proastă, ar putea fi în baza documentelor şi în funcţie de asta să ştie omul, să nu-l mai plimbe pe drumuri şi evită şi aglomeraţia. Acum, oamenii trebuie să plece înapoi cu ele pentru că le fură, dacă s-au furat acum în faţa oamenilor faruri, semnalizări, orice este posibil", a precizat, pentru "Replica", Gheorghe Dumitru.

La 81 de ani, umilit pentru un voucher

Un pensionar de 81 ani a fost umilit în ultimul hal prin proasta organizare şi mai ales informare. Acesta nu ştia de ce mai stă la rând, ce se întâmplă cu listele, de ce a fost trecut pe o listă deşi el avea numărul 116 şi nu mai avea şanse să primească un voucher, iar informarea consta în "nu vă înghesuiţi, păstraţi culoarul pentru că avem şi altă treabă". Pe lângă acest lucru, cei care au vrut să fie siguri că nu scapă un voucher, s-au aşzat la coadă de... vineri seară. "De azi dimineaţă am venit şi sunt al 116-lea şi nu ştiu ce mai am de făcut pentru că trebuie să plec acasă. Nu ştiu ce se întâmplă, pentru că totuşi sunt trecut pe o listă, o mai continua? Cu restul care nu au primit nu ştiu ce se va întâmpla, de aceea stau să aflu ceva, nu ştiu dacă o să dea, când o să dea, dacă se mai modifică ceva. 49 de vouchere sunt puţine, pentru cel puţin 130 de maşini care s-au adunat aici. Este pentru prima dată când am venit, acum m-am documentat mai bine şi când voi vedea că dă drumul iarăşi, o să ajung cu 2-3 zile înainte, să stau la rând. Primii au venit vineri seară şi de atunci stau aici", a menţionat, pentru "Replica", Ilie Năiţă. În tot acest timp, un bărbat care se număra printre fericiţii care cel mai probabil vor pune mâna pe un voucher, întrebat cum se simte şi de ce a fost nevoie pentru a se număra printre norocoşi, s-a arătat deranjat de întrebările puse. Şi-a văzut de Dacia lui, iar după ce a terminat, bărbatul s-a urcat la volanul unui Audi S4. Comentariile nu au întârziat să apară: "Ăsta avea treaba gata aranjată...", au comentat unii. Amintim că, potrivit Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), începând de vineri, 7 iunie a.c., instituţia va încheia protocoalele cu colectorii validaţi şi va distribui tichetele valorice. Din totalul de 4287 de tichete distribuite în 42 de judeţe, 550 de tichete au fost repartizate în municipiul Bucureşti, câte 180 în Cluj şi Timiş, 160 în Prahova şi doar 147 revin judeţului Constanţa, judeţ în care există trei puncte de colectare, fiind împărţite câte 49 de tichete la fiecare centru.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218