Progres în cadrul proiectului Neptun Deep: avansează construcția platformei de producție
Progres în cadrul proiectului Neptun Deep: avansează construcția platformei de producție
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestOMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, operator în cadrul proiectului Neptun Deep, anunță începerea lucrărilor de construcție pentru structura-suport din oțel a platformei de producție („jacket”). Execuția acesteia este parte a contractului încheiat cu Saipem și se realizează la șantierul din Arbatax, Sardinia. În prima parte a acestui an a început construcția pentru suprastructura platformei de producție, la șantierul Saipem din Karimun, Indonezia.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom: "Împreună cu partenerii noștri de la Romgaz, suntem foarte entuziasmați de progresele pe care le facem, pentru că acest proiect va contribui la siguranța aprovizionării cu energie pentru noi toți. Neptun Deep este un proiect unic pentru România, care mobilizează investiții de până la 4 miliarde de euro, contribuind, de asemenea, la bunăstarea economică a țării”.
Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare și Producție: „Construcția platformei de producție Neptun Alpha avansează conform graficului, pe două șantiere Saipem, aflate în Indonezia și Italia. Ne așteptăm să o instalăm în 2026, urmând ca ulterior să aibă loc conectarea, punerea în funcțiune și integrarea sistemelor de producție și a conductelor subacvatice. Cu aceste activități suntem în grafic pentru începerea producției de gaze naturale în 2027”.
Saipem este o companie globală lider în serviciile de proiectare și construcție pentru sectorul energetic. În cadrul contractului pentru Neptun Deep, Saipem va executa lucrări de proiectare, achiziții, construcție, instalare și punere în funcțiune (EPCIC).
Structura-suport („jacket”) este primul element al platformei Neptun Alpha care va fi instalat în Marea Neagră. Aceasta va avea o înălțime de aproximativ 140 de metri, o bază de circa 40 de metri pătrați și va cântări peste 7,000 de tone. Pe această structură va fi montată partea superioară a platformei.
Platforma Neptun Alpha va fi instalată în zona de apă cu adâncimea de ~100 de metri și face parte din infrastructura necesară pentru producția zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud. Infrastructura productivă mai include 10 sonde, 3 sisteme submarine de producție și rețeaua de conducte colectoare asociate, conducta principală de gaze către țărm (~160 km) și stația de măsurare a gazelor la Tuzla.
Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz (prin subsidiara sa Romgaz Black Sea Limited), fiecare dintre companii având o cotă de participație de 50%. Investițiile necesare pentru faza de dezvoltare a proiectului sunt de până la 4 miliarde de euro.
Producția a fost estimată la circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a ~4,3 milioane de gospodării multiplicată de ~30 de ori.
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW.
Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.
OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2023, acționarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.
OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 - 2023. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 - 2023, compania a alocat circa 160 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.
Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News