REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Proiect bombă al senatorului Zamfir: vrea să schimbe DAE

Proiect bombă al senatorului Zamfir: vrea să schimbe DAE

Replica API 23 mai 2019 | 00:00 126

Daniel Zamfir

Senatorul Daniel Zamfir propune un proiect în care vrea să reglementeze ce înseamnă dobânda anuală efectivă (DAE) și ce ar fi considerată camătă, și nu dobandă.

"Dobânda anuală efectivă sau DAE înseamnă costul total al creditului pentru consumator, exprimat ca procent anual din valoarea totală a creditului. DAE se compune din dobânda la împrumutiri sau credite percepută de creditorii financiari, la care se adaugă celelalte costuri ale creditării inclusiv comisioanele, spezele, taxele și primele de asigurareși celălalte costuri pentru serviciile accesorii aferente contractului de credit. Costurile creditării, altele decât dobânda la împrumutiri sau credite percepută de creditorii financiari, nu pot depăși cu mai mult de 30% această dobândă. Comisionul aplicat ca procent din valoarea sau soldul creditului nu poate fi inclus în costul total al creditului", spune senatorul Zamfir.

El definește, de asemenea, și ce înseamnă camăta.

"Dobânda excesivă sau camăta este dobânda contractuală superioară dobânzilor comerciale curente practicate de instutițile de credit de pe piața financiar-bancară internă, fiind în mod maifest diproporționată față de media acestor dobânzi comerciale curente. Se prezumă că dobânda este excesivă ori de câte ori depășește dublul mediei dobânzii comerciale curente", se mai arată în proiectul de lege.

DAE la credite de consum limitată la 18%

O altă prevedere a proiectului de act normativ spune că "dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăși 18% pe an".

Mai departe, Zamfir detaliază condițiile DAE pentru microcredite care nu poate depăși:

" - 30% pe an, dacă scadența este de peste 90 de zile

- 100% pe an, dacă scadenșa este între 16 și 90 de zile

- 200% pe an, dacă scadența este de maxim 15 zile"

Este important de reținut că proiectul de lege, în caz că va fi aprobat de Parlament, se va aplica inclusiv creditelor aflate în derulare "în scopul echilibrării prestațiilor și reducerii riscurilor generate de astfel de contracte, dacă sunt îndeplinite condițiile impreviziunii".

economica.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce nulitate absoluta e tovarasul... cati or mai fi ramas in PNL ca asta?
0
1
dle inginer pe dta cine te mai manipuleaza?, esti cumva buricul pamantului sau te sfatuiesti noaptea cu consoarta de la latrina si , functie de ce teme a primit, tu, ca un sot fidel, pui in opera?
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218