REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Proiect de lege: Minorii care fumează în public ar putea fi amendați

Proiect de lege: Minorii care fumează în public ar putea fi amendați

Redacție 27 septembrie 2022 | 19:53 1216

Un proiect de lege semnat de un grup de 29 de parlamentari PSD prevede interzicerea fumatului în public de către cetățenii sub 18 ani. Proiectul de lege de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun introduce interdicția fumatului de către minori într-o serie de locuri publice.


Amendă de la 100 la 500 de lei pentru minorii care fumează

Deși proiectul nu prevede interzicerea explicită a fumatului de către persoanele sub 18 ani, lista locurilor publice în care minorii nu vor mai putea fuma este altfel elaborată încât se instituie o interdicție de facto a fumatului în public.

„Se interzice consumul de tutun, persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m, în jurul acestora”, se arată în proiectul de lege, scrie fanatik.ro.

Cei care vor fi surprinși încălcând această interdicție riscă să fie sancționați cu amendă contravențională de la 100 la 500 de lei.

Proiectul a fost elaborat de un grup de parlamentari PSD de Vâlcea – senatorul Bogdan Matei și deputații Eugen Neață, Daniel Oteșanu și Ștefan-Ovidiu Popa, grup care a obținut și semnături de susținere din partea altor colegi de partid.

Cei patru parlamentari precizează că ideea proiectului a venit după lecturarea unei analize realizate de Agenția Națională Antidrog privind prevalența consumului de tutun în rândul tinerilor, precum și după discuții cu directori de licee și profesori diriginți din județul Vâlcea.

În momentul de față, Legea 61/1991 conține sancțiuni pentru consumul de alcool al minorilor, însă nu există prevederi similare legate de fumat.

„Constatăm că legislația din România nu conține prevederi prin care să fie sancționat consumul produselor din tutun de către minori și drept urmare, eforturile autorităților, cadrelor didactice și persoanelor implicate în prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

Interdicția ar putea viza și tutunul încălzit

Prevederile proiectului sunt ambigue în raport cu Legea 349/2002 pe care vrea să o modifice. În actul normativ aflat în vigoare, interdicțiile vizeză fumatul în spațiile închise publice fumatul fiind definit drept „inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe”. Formularea permite utilizarea în locurile publice a produselor care produc vapori (vaping) sau a dispozitivelor care încălzesc tutunul.

În schimb, proiectul PSD folosește formularea „consumul de tutun” astfel că minorii vor putea fi amendați chiar și în cazurile în care folosesc dispozitive de încălzit tutunul. Pentru acestea din urmă, singura interdicție aflată în vigoare este utilizarea lor în mijloacele de transport în comun.

Potrivit unor statistici din 2018, cam o treime din populația României fumează. Ponderea este mai mare în rândul bărbaților, 4 din 10, în timp ce doar două din zece femei sunt fumătoare. În momentul de față, legea stipulează că este interzisă comercializarea produselor din tutul persoanelor cu vârste sub 18 ani, însă nu este stabilită o sancțiune pentru minorii care sunt surprinși fumând. În cazul în care proiectul depus la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, minorii nu vor mai putea practic să fumeze decât în cadrul privat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ar f8 benefic pentru tineretul inconstient din ziua de azi. Trist e, ca tineretul din ziuq de azi, nu mai stie ce este respectul. Si asta se datoreaza din cauza lipsei de educatie. Natura ne asemuieste, educatia ne deosebeste!
2
0
la puscarie cu ei
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614