REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Proiect de lege: părinţii pot fi acuzaţi de rele tratamente aplicate copiilor dacă nu îi vaccinează. Ce părere au mămicile

Proiect de lege: părinţii pot fi acuzaţi de rele tratamente aplicate copiilor dacă nu îi vaccinează. Ce părere au mămicile

Replica API 12 aprilie 2017 | 00:00 260

Discuția despre vaccinarea copiilor a fost în centrul opiniei publice de câțiva ani. Mai precis, sunt multe voci pro și contra, de ordin religios, umanist sau pur și simplu poate fi vorba și de nepăsare. Mulți aleg să nu își vaccineze copiii din frică să nu facă alte boli, alții nu se interesează. Politicienii lucrează acum la un proiect de lege prin care să „pedepsească” părinții care refuză să își vaccineze copiii.

Practic, o comisie specializată va putea reclama următoarele: „constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”. Mămicile sunt consternate și cred că legea este abuzivă. „Așa ceva doar la noi. Este decizia mea dacă copilului meu i se poate sau nu administra o substanță în corp. În ce lume trăim?”, a spus Teodora M.

„Consider că România regresează. Este o responsabilitate pe care doar părinții o pot avea cu privire la alegerea de a vaccina sau nu copilul. Eu nu vreau să îi fac decât cele de bază, la naștere. Sunt însărcinată în 7 luni cu o fetiță pe care o doresc sănătoasă și voinică, fără chimicale băgate în ea. Desigur, doresc să o feresc de boli, dar nu așa… injectând-o tot timpul”, a punctat Ana-Maria A. „Cele care nu vor să vaccineze copilul nu le duc capul, clar! Doamne ferește să se îmbolnăvească copilul. Așa cum a fost acum recent epidemia de rujeolă din LIPSA vaccinării. Bine că vor bani de coafor, nu de vaccin”, a spus Oana R.

Ce spune proiectul de lege

Conform legii, vaccinarea copilului constituie responsibilitatea părintelui, iar pentru vaccinările obligatorii furnizorul de servicii medicale are obligaţia de a-i informa pe părinţi despre calendarul naţional de vaccinare, consimţământul acestora pentru vaccinare fiind prezumat, cu excepţia situaţiei în care părinţii sau, după caz, reprezentantul legal refuză, în scris, vaccinarea.

Excepţie fac copiii care au contraindicaţie definitivă la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, pe baza prezentării de către părinţii a unei adeverinţe care să ateste contraindicaţia definitivă, emisă de Comisia Judeţeană de Vaccinare a judeţului de domiciliu al copilului, cu avizul Grupului Tehnic de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (GTVAV). Proiectul prevede, de asemenea, că în cazul în care părinţii refuză vaccinarea copilului pot fi sesizate instituţiile abilitate "privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei".

Sesizarea poate fi făcută de către comisiile judeţene de vaccinare sau de către comisia municipiului Bucureşti, care vor avea ca atribuţii să supravegheze activitatea de vaccinare prin analizarea şi soluţionarea cazurilor de nevaccinare, să asigure sprijin pentru furnizorii de servicii medicale de vaccinare în activitatea de vaccinare, să contribuie la informarea populaţiei privind informaţiile de interes public legate de activitatea de vaccinare la nivel judeţean şi măsuri de prevenire prin vaccinare a răspândirii unor boli astfel prevenibile.

De asemenea, aceste comisii au obligaţia să analizeze cauzele de nevaccinare şi să facă recomandări către furnizorii de servicii de vaccinare. Aceste comisii mai au şi responsabilitatea de a "sesiza asistentul medical comunitar şi/sau mediatorul sanitar, serviciul public de asistenţă socială şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului pentru a identifica piedicile întâmpinate în calea vaccinării şi a oferi consiliere în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii precum şi în cazul copilului înscris într-o colectivitate de învăţământ care nu a încheiat schema de recuperare propusă în termen de un an".

Totodată, aceste comisii au obligaţia de a sesiza serviciul public de asistenţă socială şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului "privind neglijarea medicală şi încălcarea drepturilor copilului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 18 luni şi nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii" şi de a sesiza instituţiile abilitate privind "constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei". Comisiile vor fi înfiinţate în cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.

Ce vaccinări se fac în România

În România se stabilesc următoarele categorii de vaccinări: de rutină, obligatorii, conform calendarului naţional de vaccinare, pentru situaţii speciale - situaţiile epidemiologice care implică vaccinarea ca măsură de intervenţie în vederea limitării bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare, pentru grupe de populaţie cu risc (cu afecţiuni cronice şi la care apariţia bolilor infecţioase, care pot fi prevenite prin vaccinare, ar putea duce la decompensarea acestora şi ar pune în pericol viaţa).

De asemenea, este stabilită prin lege vaccinarea persoanelor care, prin natura profesiei, sunt expuse suplimentar unor surse de infecţie, vaccinarea persoanelor din categorii de vârstă cu risc crescut de apariţie a anumitor boli infecţioase. Totodată, persoanele eligibile pentru vaccinare care au vârsta de peste 18 ani sunt obligate să recupereze vaccinurile restante, după o schemă realizată de către medicul de familie sau comisia judeţeană de vaccinare sau a municipiului Bucureşti.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
populatia impartita in 2 zone, vaccinati si nevaccinati. aia nevaccinati si fara medicamente ca parca ati spus ca marea indistrie farmaceutica va baga medicamente pe gat. traiti si muriti si voi si copiii vostri in mod natural si naturist.
2
0
Eu fac pariu ca esti vaccinata. Ai mintea in pioneze.
1
1
Laura,tu stii ca medicii nu isi vaccineaza copiii?Crede-ma.nu aberez,lucrez in sistem si stiu1Da,ai dreptate,majoritatea suntem vaccinati dar cu vaccinuri autohtone...ca pe vremea noastra nu se importau vaccinuri!Vaccinurile produse la Cantacuzino contineau o cantitate infima de aluminiu,erau monovaccinuri,nu ca aceastea de acum care contin foarte mult aluminiu si sunt cate sase vaccinuri intr-unul!
2
2
Eu fac pariu ca 99% din cei care comentati sunteti vaccinati si vad ca nu sunteti nici autisti, nici morti, nici ologi.. cand ni se imbolnavesc copiii si mor acuzam medicii ca sunt incompetenti..haideti sa nu mai fie parinti imcompetenti si apoi sa aratam cu degetul spre altii, sa ne facem noi datoria ca parinti mai intai si apoi sa avem pretentia sa si'o faca si altii cu copiii nostri
5
4
Totul e in interesul importatorilor de medicamente. Preturile de vinzare sint exagerate fata de pretul de import. Paraindaratul in favoarea "baietilor destepti"...
4
4
CHIAR VRETI SA REAPARA BOLI CARE ERAU APROAPE ERADICATE?
8
4
Mengele ar fi fericit. Legea propusa incalca numeroase articole din Constitutia Romaniei. Cum ramane cu In primul rand sa nu faci rau , adica Primum non nocere ?
3
5
am eu o solutie luate vaccinurile nostre si sa se verifice int-o alta tara sa vedem ce chimicale reies la testarea lor, spre exemplu in islnda,norvegia ,veti ramane surprinsi sa vedeti ce contin vaccinurile care cu timpul ne vor afecta copii
4
8
O prostie..vor sa dea amenzi nu stiu de unde sa mai ciupeasca...nu poti obliga vaccinarea si nunpoti ingradi pe considerentele acestea dreptul la educatie. Corpul este proprietate inalienabila si nu tenpoate forta nimeni sa faci vaccin..Desi aici vad ca incet si sigur ne intoarcem la... Mi-e si frica sa spun..vedeti si voi incotro ne indreptam..
7
7
O sa iasa lumea in strada.
8
8
Acuma o sa aiba cum sa testeze tot felu de vaccinuri pe copii, ca doar se pricep la asta romanii ... si fara responsabilitati !
8
7
asta va fi un fel de RCA sa existe obligativitatea parintilor, dar nici o raspundere pentru cei care importa vaccinuri mai mult sau mai putin dubioase?
8
4

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102