REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Proiect de lege: prezenţa unui psiholog în fiecare şcoală, OBLIGATORIE

Proiect de lege: prezenţa unui psiholog în fiecare şcoală, OBLIGATORIE

Replica API 12 noiembrie 2013 | 00:00 450

Deputatul constănţean Mihai Tararache a depus, alături de alţi parlamentari independenţi, un proiect de lege referitor la obligativitatea prezenţei unui psiholog în fiecare şcoală. Din motivarea proiectului, redăm următoarele: "În ceea ce priveşte violenţa în şcoli cifrele sunt alarmante. În anul şcolar 2012, au fost raportate la nivel naţional 14.313 de astfel de cazuri, cele mai multe fiind acte de violenţă fizică şi tâlhării. De asemenea, la începutul acestui an şcolar numărul cazurilor grave de violenţă (fizică şi verbală) a crescut, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei principalele tipuri de violenţă identificate au fost:

- acte de violenţă fizică - 6275;

- însuşiri de bunuri, înşelăciuni, tâlhării - 3261;

- insulte grave, instigare la violenţă - 2059;

- ameninţare, şantaj - 1603;

- consum de alcool, deţinere şi consum de stupefiante - 374".

"Trebuie să conştietizăm că este necesară o cunoaştere temeinică a tinerilor şi că o abordare diferenţiată a acestora poate determina progrese în activitatea lor şcolară. Aici intervine importanţa şi necesitatea existenţei unui proces intensiv de acordare a asistenţei psihopedagogice elevilor şi celorlalte persoane implicate în procesul educaţional (profesori, părinţi, tutori şi autorităţi şcolare). Rolul consilierii este unul proactiv, ce presupune prevenirea situaţiilor de criză personală şi educaţională a elevilor. Necesitatea cabinetelor de asistenţă psihopedagogică este clară. Elevii trebuie asistaţi să se adapteze la mediul şcolar şi social, să depăşească tentaţii ca drogurile, alcoolul, violenţa sau furtul. În plus, statul poate avea de câştigat, pe termen lung, în sensul orientării profesionale deoarece tinerii îşi vor cunoaşte mai bine interesele şi se vor ghida mai uşor pe piaţa muncii, scăzând numărul şomerilor. De asemenea, la psihopedagogi pot apela chiar şi cadrele didactice şi părinţii care traversează situaţii dificile prevenindu-se astfel multe probleme care îi pot afecta pe copii. Punctul II al prezentei propuneri legislative prevede ca această lege să intre în vigoare la începutul anului şcolar 2014-2015, astfel încât cheltuielile rezultate în urma suplimentării numărului cabinetelor de asistenţă psihopedagogică să poată fi incluse în Legea bugetului de stat pe anul 2014", se mai arată în propunerea înaintată de Tararache alături de colegii deputaţi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367