REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Proiect exploziv depus în Parlament de un deputat UDMR: Eliminarea limbii române din probele de la BAC pentru elevii minoritari

Proiect exploziv depus în Parlament de un deputat UDMR: Eliminarea limbii române din probele de la BAC pentru elevii minoritari

Replica API 17 mai 2019 | 00:48 463

Deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György propune, într-un proiect de lege depus la Parlament, eliminarea probei de limba română la evaluarea de la clasele a VI-a, a VIII-a şi la examenul de bacalaureat pentru elevii din unităţile şcolare cu predare în limbile minorităţilor naţionale, conform stiripesurse.ro.

Proiectul modifică în acest sens Legea educaţiei naţionale.

Potrivit proiectului, articolul 74 al. 4 din Legea educaţiei se modifică astfel: "La finalul clasei a VI-a, toate şcolile organizează şi realizează evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe. Proba de limbă şi comunicare va cuprinde limba maternă şi limba modernă". În prezent, textul se referă la limba română şi limba modernă I, iar pentru elevii din clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, şi limba maternă.

De asemenea, proiectul propune eliminarea probei de limba română şi la evaluarea naţională susţinută de elevii minorităţilor naţionale din clasa a VIII-a, precum şi la examenul de bacalaureat.

Iniţiatorul precizează în expunerea de motive a proiectului că elevii care şi-au terminat studiile în limba română trebuie să susţină şase examene la bacalaureat, iar cei care au studiat în altă limbă susţin opt teste.

"Aceasta este o deosebire clară pe bază de limbă, care restrânge dreptul elevilor care au studiat în altă limbă decât cea română în a obţine diploma de bacalaureat, condiţie obligatorie pentru a-şi continua studiile la facultate", motivează Kulcsár-Terza József-György, precizând că acest lucru reprezintă "o discriminare".

Proiectul se află în consultare publică la Camera Deputaţilor, care este prima cameră sesizată, Senatul fiind for decizional.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai Ungurilor.Nu se poate sa ai Diploma de bacalaureat emisa de Ministerul Invatamantului din Romania fara sa stii limba romana voi nu realizati absurditatea situatiei,chiar daca este liceu cu predare in alta limba diploma este eliberata de statul roman.
1
0
chiar asa de ce sa dea examen udemereii la romana cand ar putea da examen la chineza,de limba vorbita de mai multi
0
0
daca nu va convine dispareti din ROMANIA soachite infecte
1
0
Si daca Levente,Miclos si cu Laios isi gasesc de munca prin Bucuresti,vine dobitocul ala de deputat sa le fie translator? Adica etnicii maghiari vor fi siliti sa ramana in Transilvania dupa pofta unor politruci? Politrucii fac segregare si aduc o etnie intreaga intr-un conflict fara sa existe de fapt vina celor nascuti acolo,in Ardeal si care au nume unguresti cu toate ca sunt romani pe bune,nu adusi din Ungaria. Stiti ca ungurii le spun tot romani celor de etnie maghiara de la noi? Asa si este. Doar fascistii bagau ura impotriva etniilor.
3
0
va pisati pe usr-pnl , alianta criminala , bagati-i in corzi ! daca vor rasturnarea puterii , vor vota legea ....daca nu , muie !
0
2
Eliminati-va voi din Romania daca nu va place limba romana ! Plecati in tarile de origine, pentru ca noi nu va vom simti lipsa !
4
1
TOATA POPULATIA TREBUIE SA STIE SA SCRIE SI SA CITEASCA IN LIMBA ROMANA.
4
0
Ce nu inteleg este de ce toti ceilalti ca sunt turci, armeni, tatari, greci, lipoveni, bulgari, etc se stie ca se simt romani si putorile astea sunt altfel. Trebuie pedepsiti
9
0
Aceste persoane nu trebuie sa stie limba statului unde traiesc?Cind vorbesti cu aceste persoane , pocesc limba oficiala.
8
0
Am avut delegatie , la Satu Mare . Parca era ocupatie ungara acolo . Am intampinat probleme , in magazine sau pe strada , uneori . Nu stiau sau cu rea vointa , nu vroiau sa vorbeaeca in romana . Nu ei sunt de vina , ci Statu Roman . Si asa , foarte multi maghiari nu uita Trianon-ul , prin care , Transilvania revenea Romaniei .
5
0
Au innebunit astia.. De ce mai fac liceul in Romania??? Sa se duca sa il faca in ungaria.. Idiotii astia de la psd sunt in stare sa accepte orice, numai sa ramana la putere... Trebuie iesit la vot, pentru eliminarea acestor specimene... Partea urata este ca nu prea ai pe cine...
9
0
Alo ! In ce tara traim ??!!??.... Unde s-a ajuns si de ce ? A, da, ...in goana dupa voturi a psd-lor, a lui DRAGNEA ! Incredibil !! Sa mergem la vot, sa scapam de ei ! Iata ce face Dragnea, unde s-a ajuns !?
10
0
In goana lor dupa ultimul vot de betivan pierzator puturos bun de nimic si asistat social, pesedeii sunt in stare sa aprobe asta. Fi-mi-ar scarab! Iesiti masiv la vot, iar UDMR NU va mai face pragul si terminam odata cu viperele astea.
14
1
Bozgorii trebuie sa fie dati afara din Romania cu suturi in cur!
15
1
Astia merg pe ideea:nu ne dati autonomie lasa ca facem noi legi cu ajutorul PSDistilor ca sa nu mai avem nevoie de autonomie.
19
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218